Po gandų apie pasitraukimą Japonijos imperatorius kreipsis į tautą

  • Teksto dydis:

Japonijos imperatorius Akihito (Akihitas) ateinančią savaitę kreipsis į tautą, penktadienį paskelbė imperatoriškieji rūmai, sklandant gandams, kad garbaus amžiaus monarchas nori atsisakyti sosto.

Imperatoriškųjų rūmų agentūros atstovas nurodė, kad Akihito vaizdo pranešimas bus paskelbtas pirmadienį 15 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku ir kad jame monarchas kalbės apie savo oficialiąsias pareigas.

Kaip skelbia nacionalinis transliuotojas NHK, Japonijoje, kuri tvirtina turinti vieną seniausių monarchijų pasaulyje, paskutinį kartą monarchas iš Chrizantemų sosto pasitraukė 1817 metais - beveik prieš 200 metų.

82 metų Akihitas, kurio sveikata jau daug metų yra pašlijusi, tikriausiai tiesiogiai nepaskelbs savo atsistatydinimo, nes konstitucija draudžia jam daryti politinius pareiškimus.

„Imperatorius išreikš savo jausmus apie savo pareigas būti (valstybės) simboliu“, – rūmų atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Dabar galiojančiame Japonijos imperatoriaus statusą apibrėžiančiame Imperatoriaus rūmų įstatyme sosto atsisakymo teisinis mechanizmas nėra numatytas, todėl prieš imperatoriaus pasitraukimą reikėtų priimti šio įstatymo pataisą.

Žinia, kad Akihito gali visiškai atsisakyti oficialių pareigų, daugeliui buvo staigmena, kai NHK televizija praeitą mėnesį paskelbė, jog imperatorius ketina tai padaryti artimiausiais metais.

Pasak žiniasklaidos, Akihito savo artimiausiems padėjėjams esąs išreiškęs ketinimą perduoti sostą vyriausiajam sūnui, kronprincui Naruhito (Naruhitui).

Nepaisydamas prostatos vėžio ir širdies problemų jis pastaraisiais metais vis dar dalyvaudavo ceremonijose, priiminėdavo svečius iš užsienio ir lankydavo kitas šalis.

Visgi Akihito yra užsiminęs apie savo senyvą amžių, kalbėdamas apie smulkias klaidas, kurių jis retkarčiais padarydavo per ceremonijas.

Pagal Jungtinių Valstijų po Antrojo pasaulinio karo Japonijai primestą konstituciją Akihito atlieka vien tik „valstybės simbolio“ vaidmenį.

Akihito tėvas imperatorius Hirohito (Hirohitas) iki pralaimėjimo 1945 metais buvo garbinamas kaip gyvoji dievybė ir buvo Japonijos vyriausiasis vadas, kai šalies pajėgos 4-ame ir 5-ame dešimtmečiais trypė Aziją.

Japonijos monarchiją dauguma visuomenės iki šiol labai gerbia, nors iš Chrizantemų sosto po Antrojo pasaulinio karo buvo atimtas kažkada jį gaubęs paslaptingumas ir pusiau dieviškas statusas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių