Pirmą kartą susitikę JAV ir Kinijos lyderiai bando gerinti dvišalius santykius

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį Floridoje pirmą kartą susitiko su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu).

D.Trumpo kurorte „Mar-a-Lago“ vykusiame susitikime Amerikos lyderiui būdingą griežtą antikinišką retoriką pakeitė draugiškas tonas, o prezidentas išreiškė įsitikinimą, kad jį ir Xi Jinpingą nuo šiol sies „labai puikūs“ santykiai.

D.Trumpas, ryšėjęs jo skiriamuoju ženklu jau tapusį raudoną kaklaraištį, skaisčiai šviečiant saulei šiltai sutiko mėlynu kaklaraiščiu pasipuošusį Kinijos lyderį kurorte, kurį pats mėgsta vadinti „žiemos Baltaisiais rūmais“.

Lyderiams suėjus į vidų, D.Trumpas jausmingai pareiškė, kad jam „didžiulė garbė“ priimti Kinijos vadovą, o ledus pamėgino pralaužti papokštaudamas apie savo sugebėjimus sudarinėti sandorius.

„Jau turėjome ilgą diskusiją. Kol kas nieko, absoliučiai nieko negavau“, – pasakė D.Trumpas, sukeldamas juoko bangą tarp delegacijos narių.

„Tačiau matau, kad ilgalaikėje perspektyvoje, mano nuomone, mūsų santykiai bus labai puikūs, ir aš labai to laukiu“, – pridūrė D.Trumpas.

Tai buvo pirmasis Amerikos ir Kinijos lyderių susitikimas po JAV prezidento rinkimų kampanijos, kurios metu D.Trumpas ne kartą koneveikė Kiniją už tai, kad ši esą „prievartauja“ JAV ekonomiką.

Per kampaniją D.Trumpas išjuokė savo pirmtako Baracko Obamos (Barako Obamos) sprendimą surengti Xi Jinpingui valstybinę vakarienę Baltuosiuose rūmuose ir sakė, kad jei būtų išrinktas, pasiūlytų 63 metų Kinijos lyderiui mėsainį „ Big Mac“.

Tačiau puošniame „Mar-a-Lago“ valgomajame su paauksuotais krėslais ir tviskančiu stalo sidabru svečiams teko vaišinti ne „McDonald's“ patiekalais, o jūrų liežuviu šampano padaže ir Niujorko kepsniu su bulvių koše.

Tikimasi, kad laisva dviejų dienų susitikimo darbotvarkė ir kurorto aplinka sudarys tinkamas sąlygas abiejų supergalių lyderiams atsipalaiduoti, pažinti vienas kitą ir užmegzti visam pasauliui itin svarbų tarpusavio ryšį.

Dėl saugumo ir viešosios nuomonės Xi Jinpingas su žmona neliko nakvoti „Mar-a-Lago“. Jie apsistojo netoliese esančiame kurorte, iki kurio buvo nuvežti palmėmis apaugusia pakrante, kurią šiuo metu akylai saugo snaiperiai, taktiniai daliniai ir pakrančių apsaugos kateris.

Ketvirtadienį vakare prie savo vyrų prisijungė JAV pirmoji ponia, buvęs modelis Melania Trump (Melanija Tramp) ir Kinijos pirmoji ponia Peng Liyuan (Peng Lijuan), kuri yra garsi folkmuzikos dainininkė. D.Trumpas Kinijos vadovo žmoną pasveikino pažymėjęs, kad ji yra „didi garsenybė“.

Penktadienį prezidentai pratęs derybas per darbo pietus. Tikėtina, kad jų metu bus imtasi rimtesnių klausimų.

Vis dėlto neaišku, kaip vyks antroji šio susitikimo dalis, kai D.Trumpo įsakymu JAV kariuomenė smogė sparnuotosiomis raketomis vienai Sirijos karinių oro pajėgų bazei, reaguojant į numanomą Damasko režimo pajėgų vaidmenį anksčiau šią savaitę įvykdytoje įtariamoje cheminėje atakoje sukilėlių kontroliuojamame mieste.

Jau anksčiau buvo prognozuota, kad susitikimą taip pat temdys Šiaurės Korėjos įvykdytas naujas balistinės raketos bandymas.

Susitaikymo „dovanos“

Xi Jinpingas į susitikimą atvyko su „dovanų krepšiu“, kuriame – „priemonės, vertos būti paskelbtos tviteryje“, sakė šaltiniai. Pasak jų, šios priemonės susijusios su prekyba ir darbo vietomis – dviem sritims, kurioms D.Trumpas skiria ypatingą dėmesį. Kinijos lyderis viliasi, kad tai padės ištirpdyti ledus ir užmegzti draugiškus ryšius po nesutarimų dėl Taivano.

Pasak šaltinių, informuotų apie Xi Jinpingo planus, svarbiausios šiame priemonių sąraše yra įvairios Kinijos investicijos, kuriomis bus siekiama JAV sukurti daugiau kaip 700 tūkst. darbo vietų. Toks naujų darbo vietų skaičius prilygtų pasiūlymui, kurį D.Trumpui anksčiau pateikė Kinijos regioninė varžovė Japonija, kai jos vyriausybės vadovas Shinzo Abe (Šindzas Abė) vasarį „Mar-a-Lago“ susitiko su JAV lyderiu.

Taip pat gali būti pasiūlyta dar labiau atverti Kinijos automobilių ir žemės ūkio rinkas, sako informuoti šaltiniai. Galbūt net bus padaryta tam tikrų nuolaidų dėl Kinijos bankų sandorių su Šiaurės Korėja, kurie yra nepaprastai svarbus šios šalies finansavimo šaltinis.

Mainais Kinijos prezidentas iš D.Trumpo tikisi patikinimų, kad Amerika neįves baudžiamojo pobūdžio importo muitų, kaip jis yra žadėjęs. Xi Jinpingas taip pat viliasi, kad D.Trumpas pažadės atidėti JAV ginklų pardavimą Taivanui – bent iki vėliau šiais metais įvyksiančio svarbaus Kinijos komunistų partijos suvažiavimo.

D.Trumpo pozicija dėl demokratiškai valdomo Taivano, kurį Kinija laiko savavališkai atsiskyrusia savo provincija, pakurstė įtampą Vašingtono ir Pekino santykiuose.

Kinija įtūžo, kai milijardierius verslininkas po savo pergalės rinkimuose pasikalbėjo telefonu su Taivano lydere Tsai Ing-wen (Cai Ing-ven), sulaužydamas ne vien dešimtmetį JAV vykdytą diplomatinę politiką.

Šis viršūnių susitikimas itin reikšmingas tiek vietos, tiek tarptautiniu mastu.

Nesutarimai dėl skirtingo požiūrio į Šiaurės Korėją ar dvišalę prekybą galėtų destabilizuoti Šiaurės Rytų Aziją ar pakirsti pasaulio ekonomiką, jei nebūtų imamasi žingsnių juos spręsti.

Kalbant apie vidaus politiką, Xi Jinpingui šie metai bus labai svarbūs. Prieš būsimą partijos suvažiavimą, galintį sutvirtinti jo valdžią, Xi Jinpingas nori parodyti, kad gali tvarkyti reikalus su JAV lyderiu kaip lygus su lygiu.

„Jis negali leisti sau prarasti autoritetą tokiu metu, kai Kinija siekia tapti nauju pasaulio santvarkos masės centru“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kinijos politikos analitikas Willy Lamas (Vilis Lamas).

Tuo tarpu D.Trumpui, dar neatsigavusiam po nesėkmių Kongrese, kuris atmetė kelias jo įstatymų leidybos iniciatyvas, žūtbūt reikia pergalės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių