Pirmą kartą į JAV Kongresą pateko Amerikos čiabuvės

Dvi demokratų partijos kandidatės įeis į istoriją - jos tapo pirmosiomis Amerikos čiabuvėmis, išrinktomis į JAV Kongresą. Sharice Davids ir Deb Haaland laimėjo Kanzaso ir Naujosios Meksikos valstijose, pranešė JAV stotys.

38-erių advokatė Sh. Davids Kanzase nurungė respublikoną Keviną Yoderį. 57-erių D. Haaland šventė pergalę prieš respublikonę Janice Arnold-Jones ir Lloydą Princetoną iš Libertalinės partijos.

Abi moterys priklauso rekordiniam skaičiui Amerikos čiabuvių, siekusių vietų Kongrese, gubernatorių postų ir kitų pareigų. Sh. Davids yra vienišos motinos karo veteranės dukra. Ji tradiciškai konservatyviame Kanzase neslepia savo homoseksualumo. „Stipri, tvirta, čiagimė“, - buvo parašyta ant marškinėlių, kuriuos Sh. Davids vilkėjo vienoje savo agitacinėje medžiagoje.

D. Haaland yra žinoma bendruomenės aktyvistė tradiciškai demokratų vyraujamoje rinkimų apygardoje. Ji nepailsdama ragino amerikiečių čiabuvius, kurie sudaro 2 proc. JAV gyventojų, eiti prie balsadėžių. Kaip savanorė ji padėjo demokratų kandidatams į prezidentus Johnui Kerry'iui ir Barackui Obamai jų rinkimų kampanijose. „Mums reikia tikrų žmonių, kurie kalba apie mūsų problemas“, - prieš rinkimus interviu agentūrai AFP sakė D. Haaland.

Sh. Davids ir D. Haaland yra dvi demokratės, kovoje dėl vietų Atstovų Rūmuose įveikusios Donaldo Trumpo respublikonus ir taip prisidėjusios prie to, kad partija ateityje čia turės daugumą.

Rekordinis skaičius moterų

Antradienį vykę JAV Kongreso vidurio kadencijos rinkimai buvo itin sėkmingi moterims - į Kongresą išrinktas rekordinis skaičius moterų.

Moterims atiteko mažiausiai 92 vietos žemuosiuose JAV Kongreso rūmuose - Atstovų Rūmuose. 435 vietas turinčiuose Atstovų Rūmuose moterims niekada nepriklausė daugiau kaip 84 vietos.

Moterys taip pat iškovojo 10 vietų aukštuosiuose rūmuose - Senate. Iš 112 išrinktų moterų 95 yra demokratės, 17 - respublikonės.

„Iš tikrųjų tai moterų metai visur“, - sakė Demokratų nacionalinio komiteto pirmininkas Thomas Perezas.

Vienos iš svarbesnių pergalių priklauso 29 metų Alexandriai Ocasio-Cortez, kuri įeina į istoriją kaip jauniausia kada nors į Kongresą išrinkta moteris. Ilhan Omar ir Rashida Tlaib tapo pirmosiomis į Kongresą išrinktomis musulmonėmis, o Sharice Davids ir Deb Haaland - pirmosiomis išrinktomis Amerikos čiabuvėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių