Paragvajuje pagimdė išprievartauta 11-metė: jai atsisakyta atlikti abortą

  • Teksto dydis:

Paragvajuje viena vienuolikmetė, anksčiau išžaginta jos motinos sugyventinio, ketvirtadienį pagimdė kūdikį, o šis įvykis iš naujo pakurstė pasipiktinimą dėl valdžios atsisakymo leisti mergaitei atlikti abortą.

Mergaitė, kuri buvo išprievartauta būdama dešimties metų, po cezario pjūvio susilaukė dukrelės, sveriančios 3,5 kg, sakė jos nėštumą prižiūrėjusi gydytoja Dolores Castellanos (Dolores Kasteljanos).

Mažoji motina mergytei davė Milagros vardą, kuris ispanų kalba reiškia „stebuklas“.

Faktas, kad mergaitė laukiasi, išaiškėjo, kai mergaitė balandį buvo atvežta pas gydytoją dėl pilvo skausmų. Gydytojai iš pradžių manė, kad mergaitė turi parazitų, bet atidžiau ištyrę nustatė, kad ji jau penktą mėnesį nėščia.

Institucijų reakcija į šį incidentą sukėlė pasipiktinimą katalikiškame Paragvajuje, kuriame abortai yra uždrausti, išskyrus atvejus, kai iškyla pavojus motinos gyvybei.

Pareigūnai nutarė, kad nėštumas gali sėkmingai tęstis.

Mergaitė, kuriai 11 metų sukako gegužę, pagimdė 37-ąją nėštumo savaitę.

Jos ūgis tėra 1,39 metro, o prieš pastodama mergaitė svėrė tik 34 kilogramus.

Gimdyvės būklė bus stebima dar tris paras, sakė D.Castellanos, vadovaujanti vaikų ir paauglių medicinos skyriui Asunsjono ligoninėje, kur gimė ta mergytė.

Raudonojo Kryžiaus ligoninės direktorius Mario Villalba (Marijus Viljalba) sakė, kad mažajai motinai atlikta operacija „buvo kaip bet kuris kitas cezario pjūvis, be komplikacijų – vienintelis skirtumas buvo (motinos) amžius“.

Paklaustas, ar mergaitė įstengs maitinti dukrelę savo pienu, M.Villalba atsakė: „Pažiūrėsim, kaip jai seksis motinystė.“

Kūdikio tėvas – 42 metų Gilberto Martinezas Zarate (Gilbertas Martinesas Saratė) – buvo areštuotas gegužę ir laukia teismo dėl išžaginimo. Jam gresia 12–15 metų laisvės atėmimo.

Mergaitės motina taip pat buvo suimta dėl netinkamos vaiko priežiūros, bet jau buvo leidžiama lankyti besilaukiančią dukrą.

Šios bylos vyriausioji prokurorė Monalisa Munoz (Monalisa Munjos) sakė naujienų agentūrai AFP, kad motinos sugyventinis nuolat išnaudojo jos dukrą.

„Ji visuomet priklausė nuo jo malonės, nes motina dirbdavo. Tas žagintojas netgi lankydavo mergaitės klasės tėvų ir mokytojų susitikimus“, – pažymėjo ji.

Milžiniška rizika

Šis incidentas sulaukė atgarsio toli už Paragvajaus ribų, o Jungtinių Tautų ekspertai kritikavo šalies vyriausybę dėl atsisakymo svarstyti galimybę atlikti abortą.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ ragino Paragvajaus vyriausybę pakeisti abortus griežtai reglamentuojančius įstatymus, sakydama, kad mergaitei pasisekė, kad ji liko gyva.

Šios organizacijos Šiaurės ir Pietų Amerikos padalinio direktorė Erika Guevara (Erika Gevara) sakė, kad faktas, jog jaunoji mama išgyveno, „nepateisina jos patirtų žmogaus teisių pažeidimų dėl Paragvajaus valdžios veiksmų“.

Šio Pietų Amerikos šalies pareigūnai „nusprendė sulošti iš jos sveikatos, gyvybės ir sveiko proto, nepaisant triuškinamų įrodymų, kad šis nėštumas nepaprastai rizikingas, ir fakto, kad ji yra išžaginimo auka bei vaikas“, pridūrė E.Guevara.

Tuo tarpu D.Castellanos tikino, kad mergaitės gyvybei jokio pavojaus nebuvo.

Vis dėlto JT Vaikų fondas (UNICEF) kaltino Paragvajų nesugebant apsaugoti mergaičių nuo lytinių išnaudotojų.

Kiekvieną dieną toje šalyje pagimdo po dvi 10–14 metų mergaites, rodo agentūros duomenys.

Ligoninėje, kurioje minėta 11-metė ketvirtadienį tapo mama, artimiausiomis savaitėmis turėtų gimdyti trys kitos 12-metės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių