P. Porošenka: Rusija bandys paveikti Ukrainą kibernetinėmis atakomis

  • Teksto dydis:

Rusija bandys paveikti Ukrainą pasinaudodama kibernetinėmis atakomis, tačiau jai nepavyks, pareiškė šalies prezidentas Petro Porošenka.

„Neseniai matėme kibernetinį karą, kai Rusijos kibernetinės pajėgos mėgino paveikti rinkimų Europoje ir Jungtinėse Valstijose rezultatus. Prognozuojame, kad tą patį jie mėgins daryti ir Ukrainoje“, – sakė P.Porošenko pirmadienį vakare televizijos ICTV eteryje.

„Esu tikras, kad mūsų ryžtingumas ir vienybė nepaliks jiems jokių šansų“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusijai metami kaltinimai dėl kibernetinių atakų Amerikoje – nepagrįsti ir neprofesionalūs.

„Su pavydėtinu pastovumu įvairiose JAV žiniasklaidos priemonėse pasirodo panaši informacija, su pavydėtinu pastovumu daugelis aukštų JAV ir Didžiosios Britanijos pareigūnų daro tokius pareiškimus“, – sakė D.Peskovas žurnalistams, komentuodamas kaltinimus Rusijai dėl kibernetinių atakų Jungtinėse Valstijose prieš prezidento rinkimus.

„Ir su pavydėtinu pastovumu nė vienas iš tokių visiškai nepamatuotų pareiškimų nėra pagrindžiamas kokia nors informacija, jau nekalbu apie įrodymus“, – pažymėjo jis.

„Visa tai atrodo kaip absoliučiai nepagrįstas, neprofesionalus, nekvalifikuotas tvirtinimas ir kaltinimas, neturintis nieko bendra su realybe“, – pažymėjo D.Peskovas.

Užblokavo populiarius rusiškus socialinius tinklus

Ukraina antradienį užblokavo kelis populiarius rusiškus socialinius tinklus ir paieškų internete priemonę, plėsdama sankcijas prieš Kremlių dėl numanomo kišimosi į Rytų Ukrainoje rusenantį Kijevo karą su promaskvietiškais separatistais.

Prezidentas Petro Porošenka pasirašė įsaką, nurodantį blokuoti prieigą prie socialinio tinklo „VKontakte“ (VK), Rusijoje pagal populiarumą besivaržančio su „Facebook“.

Taip pat bus užblokuota Ukrainoje populiari interneto paieškų priemonė „Yandex“, elektroninio pašto sistema Mail.ru, socialinis tinklas „Odnoklassniki“ („Bendraklasiai“) ir Maskvoje įsikūrusios kibernetinio saugumo bendrovės „Kaspersky Lab“ produktai.

Draudimai įvesti trejiems metams.

Kijevas palaipsniui plėtė Ukrainoje draudžiamų Rusijos produktų ir žmonių, kuriems dėl reiškiamos paramos Krymo aneksijai ar Rytų Ukrainos separatistams draudžiama atvykti į Ukrainą, sąrašus.

Buvo uždrausta daugybė rusiškų filmų ir televizijos serialų, kai kurios knygos.

Vakarai tvirtai remia Kijevo teiginius, kad Rusija suplanavo ir rėmė separatistinį konfliktą rytiniuose pramoniniuose Luhansko ir Donecko regionuose, per trejus metus nusinešusį daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių.

Šis karas prasidėjo nepraėjus nė dviem mėnesiams po Maidano revoliucijos, 2014 metų vasarį nuvertusios Rusijos remtą prezidentą. Ir Kijevas, ir Vakarai šį konfliktą laiko Rusijos kerštu už Kremliaus sąjungininko praradimą.

Tačiau žmogaus teisių gynimo organizacijos kritikavo Ukrainos sprendimą taikyti sankcijas įvairioms kultūrinių pramogų formoms ir vadina tai žodžio laisvės pažeidimu.

Pačioje Ukrainoje reakcija į P.Porošenkos sprendimą iš karto buvo labai neigiama.

„Labas, Šiaurės Korėja“, – feisbuke parašė naujienų televizijos 112 redaktorius Vitalijus Prudiusas.

VK (VKontakte) yra populiariausias Rusijos socialinis tinklas. Jo oficialiame Ukrainos tinklalapyje vasario mėnesį buvo paskelbta, kad kasdien Ukrainoje jis sulaukia 16 mln. unikalių lankytojų.

Iš anksčiau galiojančios sankcijos aptemdė praeitą savaitę Kijeve vykusį Eurovizijos dainų konkursą.

Ukraina apkaltino Rusijos dalyvę koncertu Kryme po Maskvos 2014 metų kovą įvykdytos šio pusiasalio aneksijos.

Rusija reagavo atsisakymu transliuoti konkursą, o organizatoriai perspėjo Ukrainą, kad dėl jos veiksmų jai gali būti uždrausta dalyvauti būsimuose renginiuose.

„Nedraugiškas žingsnis“

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį pareiškė, kad Ukrainos sprendimas blokuoti populiarius rusiškus socialinius tinklus yra „nedraugiškas žingsnis“, prieštaraujantis žmonių interesams.

„Tai dar vienas nedraugiškos, trumparegiškos politikos Rusijos atžvilgiu ženklas“, – žurnalistams sakė D.Peskovas.

Jis pridūrė, kad šis sprendimas „pažeidžia Ukrainos žmonių teises gauti informacijos“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
tai kam antivirusines blokavo (Kaspersky ir Dr. Web)? Belieka sulaukti, kol mūsų protai dar web saitus pradės blokuot

Anonimas

Anonimas portretas
Kiberparšiukas vis neišsiblaivo .

...

... portretas
Jums tik reikia netrukdyt, patys išsikibernetinsit.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių