Ekspertai pateikė išvadą dėl Skripalių apnuodijimo

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų cheminių ginklų priežiūros organizacija ketvirtadienį patvirtino Didžiosios Britanijos išvadas, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga, praeitą mėnesį panaudota Anglijoje prieš buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją, yra susijusi su Rusija.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ištirti apnuodytų asmenų kraujo mėginiai „patvirtina Jungtinės Karalystės išvadas dėl toksiškos cheminės medžiagos rūšies“, sakoma Londone paskelbtoje Hagoje įsikūrusios grupės ataskaitos santraukoje.

Joje nurodoma, kad per kovo 4-ąją Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykdytą ataką panaudota cheminė medžiaga buvo „itin gryna“. Nors ataskaitoje anksčiau britų premjerės Theresos May (Terezos Mei) įvardintas medžiagos pavadinimas „Novičiok“ neminimas, tačiau sakoma, kad išsamus panaudotos medžiagos aprašas yra įslaptintoje ataskaitoje.

Medžiagos šaltinis joje nenurodomas.

B. Johnsonas: su apnuodijimu gali būti susijusi tik Rusija

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ketvirtadienį pareiškė, kad tik rusai turėjo „priemonių, motyvą ir (atitinkamą) reputaciją“ surengti ataką prieš buvusį šnipą  ir jo dukterį.

Pasak B. Johnsono, „negali būti abejonių dėl to, kas panaudota, ir toliau nėra jokio alternatyvaus paaiškinimo dėl to, kas buvo atsakingas: tik Rusija turi priemonių, motyvą ir reputaciją“.

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį sušaukė OPCW vykdomosios tarybos posėdį.„Dabar nenuilstamai dirbsime su mūsų partneriais, siekdami padėti užkirsti kelią tokių ginklų šlykščiam panaudojimui. Taip pat sušaukėme kitą trečiadienį vyksiančią OPCW vykdomosios tarybos sesiją tolesniems žingsniams aptarti“, – sakoma užsienio reikalų sekretoriaus B. Johnsono pareiškime.

Didžioji Britanija kaltina Rusiją kovo 4-ąją apnuodijus S. Skripalį ir jo dukterį Juliją nervus paralyžiuojančia medžiaga, kuri buvo sukurta Sovietų Sąjungoje. Rusija neigia kaip nors prisidėjusi prie šio incidento ir tvirtina, kad Londonas nepateikė jokių savo kaltinimus pagrindžiančių įrodymų.

„Novičiok“ yra grupė stiprių ir mirtinai pavojingų cheminių junginių, galbūt sukurtų sovietų valdžios XX amžiaus 8-e ir 9-e dešimtmečiais.

Th. May vyriausybė tvirtino, kad Rusija praeityje jau yra panaudojusį tokių medžiagų, ir atkreipė dėmesį į šios valstybės „beatodairišką elgesį“, pavyzdžiui, aneksuojant Krymą.

S. Skripalis pardavinėjo paslaptis Didžiajai Britanijai ir persikėlė į šią šalį po 2010 metais įvykusio Maskvos ir Vašingtono apsikeitimo agentais. Jo duktė atakos metu buvo atvykusi į Britaniją iš Rusijos aplankyti tėvo.

Anksčiau šį mėnesį britų žiniasklaida pranešė, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga buvo gelio pavidalo ir kad jos buvo užtepta ant S. Skripalio namų Solsberyje durų rankenos.

Nors iš pradžių buvo baiminamasi, kad jiedu neišgyvens, J. Skripal trečiadienį buvo išrašyta iš ligoninės ir išvažiavo į neįvardytą vietovę, o jos tėvas, kaip teigiama, sparčiai sveiksta.

Prašo sušaukti posėdį

Didžioji Britanija ketvirtadienį paprašė sušaukti JT Saugumo Tarybos posėdį dėl cheminių ginklų priežiūros organizacijos pateiktos ataskaitos, kurioje buvo patvirtintos Britanijos išvados, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga, praeitą mėnesį panaudota Anglijoje prieš vieną buvusį rusų dvigubą agentą ir jo dukrą, yra susijusi su Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Armėnų radijas klausia:

Armėnų radijas klausia:   portretas
Kas Putino Rusijoje brangesnis - tualetinis popierius ar rusiškas rublis?

tu ziuredamas akinius uzsidek

tu ziuredamas akinius uzsidek portretas
tam taigi

Fake News ---

Fake  News --- portretas
anglijos mokslininkai senai jau yrode ,kad panaudoti nuodai nieko bendro su rusija neturi , antra ---jie abejoja ar aplamai ten buvo naudojami nuodai , nes panaudojus ,,,noviciok,,, nuodus issigelbejimo --nebuna , o cia abu Skripaliai ir juos lietyes anglu policninkas stebuklingai pasveiko ir visi jauciasi kuo puikiausiai.....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių