Kazachstano sostinė buvusio prezidento garbei pervadinama Nursultanu

  • Teksto dydis:

Kazachstano parlamentas trečiadienį nusprendė pervadinti šalies sostinę Astaną ilgamečio šalies vadovo Nursultano Nazarbaevo (Nursultano Nazarbajevo) garbei.

„Astana nuo šiol oficialiai pervadinta Nursultanu“, – po balsavimo parlamente paskelbė valstybinė naujienų agentūra „Kazinform“.

Neseniai prisaikdintas Kazachstano laikinasis prezidentas Qasymas-Jomartas Toqaevas (Kasymas Žomartas Tokajevas) pasiūlė pervadinti sostinę, antradienį netikėtai atsistatydinus N. Nazarbaevui.

Savo pirmuoju oficialiu aktu Q.-J. Toqaevas pasiūlė, kad Astana – didžiulėse šalies stepėse išdygusi naujoji sostinė – būtų pervadinta „Nursultanu“, arba „Šviesos sultonu“.

Kazachstano sostinė 1997 metais buvo perkelta iš šalies didžiausio miesto Almatos į Astaną, iš mažo provincinio miestelio pavirtusią šiuolaikišku didmiesčiu.

Jo pavadinimas iš kazachų verčiamas kaip „sostinė“ – taigi, ilgą laiką buvo spėliojama, kad anksčiau ar vėliau miestas bus pervadintas jo viziją sukūrusio lyderio garbei.

Tai jau ne pirmas kartas, kai šis miestas, turintis daugiau kaip 800 tūkst. gyventojų, pervadinamas.

Anksčiau Astana buvo žinoma kaip Akmola, Celinogradas ir Akmolinskas.

Prisiekė naujas prezidentas

Kazachstano naujuoju prezidentu trečiadienį prisaikdintas buvęs Senato vadovas Qasymas-Jomartas Toqayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas).

Per bendrą abiejų parlamento rūmų posėdį Q.-J. Toqayevas davė prezidento priesaiką.

„Iškilmingai prisiekiu ištikimai tarnauti Kazachstano tautai, griežtai laikytis konstitucijos ir Kazachstano Respublikos įstatymų, garantuoti piliečių teises ir laisves, sąžiningai vykdyti man patikėtas Kazachstano Respublikos prezidento pareigas“, – sakė Q.-J. Toqayevas.

Antradienį beveik 30 metų Kazachstanui vadovavęs Nursultanas Nazarbayevas (Nursultanas Nazarbajevas) netikėtai paskelbė apie savo atsistatydinimą. Jis buvo pirmasis ir vienintelis nepriklausomo Kazachstano vadovas.

Atsistatydinus N. Nazarbayevui, valstybės vadovo pareigas, kaip numato konstitucija, perėmė Senato vadovas. Prezidento pareigas jis eis iki 2020-ųjų balandžio.

Net ir atsistatydinęs 78-erių N. Nazarbayevas išsaugos reikšmingą vaidmenį šalies politikoje, nes jam yra suteiktas konstitucinis „Tautos lyderio“ titulas. Be to, jis iki gyvos galvos liks šalies saugumo tarybos vadovu.

Tuo metu Q.-J. Toqayevas iškart po priesaikos per bendrą aukštųjų ir žemųjų parlamento rūmų posėdį pasiūlė pervadinti sostinę Astaną buvusio Kazachstano prezidento garbei.

Įstatymų leidėjams Q.-J. Toqayevas pareiškė, kad N. Nazarbayevas „pademonstravo išmintį“ nusprendęs atsistatydinti.

„Vakar pasaulis tapo istorinio įvykio liudininku“, – sakė naujasis Kazachstano vadovas. Jis pažadėjo tęsti savo pirmtako politinį kursą.

„Nepriklausomo Kazachstano rezultatus mato visi“, – pridūrė jis.

N. Nazarbayevo „nuomonė bus ypatingos, galima sakyti – prioritetinės, svarbos svarstant ir priimant strateginius sprendimus“, – kalbėjo naujasis Kazachstano prezidentas.

Q.-J. Toqayevo prisaikdinimo ceremonijoje dalyvavo ir pats N. Nazarbayevas. Susirinkę įstatymų leidėjai sveikino jį kelias minutes trukusiais aplodismentais.

„Siūlau pavadinti šalies sostinę Astaną pirmojo prezidento garbei“, – pareiškė Q.-J. Toqayevas. Jo siūlymu, naujasis miesto pavadinimas turėtų būti Nursultanas.

Tviskanti futuristinė Kazachstano sostinė Astana, pastatyta šaliai tapus nepriklausoma, simbolizuoja N. Nazarbajevo užmojus suteikti savo šaliai svarbesnį vaidmenį.

Jos pavadinimas išvertus iš kazachų kalbos reiškia „sostinė“, ir jau kurį laiką kalbėta, kad kažkuriuo metu miestas gali būti pavadintas ją sukūrusio lyderio garbei.

Q.-J. Toqayevas gimė 1953 metais, jis turi politinių mokslų daktaro laipsnį.

Jo diplomatinė karjera prasidėjo dar sovietmečiu, vėliau jis dukart buvo Kazachstano užsienio reikalų ministru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Konkursas

Konkursas portretas
Reiktu pervardinti 2 miestus:Kauna ir Vilniu. Jau butu pats laikas.

Anonimas

Anonimas portretas
Įdomu, kaip konservai perkrikštins Kačerginę ?

Kodel

Kodel portretas
Vilniaus nepavadinti DALIA.Nuopelnai akivaizdus,kad ir mortos svietimo sistema.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių