Mirė vienas pagrindinių euro valiutos architektų

  • Teksto dydis:

Eidamas 86 metus mirė buvęs Vokietijos centrinio banko vadovas Hansas Tietmeyeris (Hansas Titmejeris), vienas pagrindinių euro valiutos architektų, vadovavęs jos įvedimui Vokietijoje, trečiadienį pranešė bankas.

Vokietijos centriniam bankui „Bundesbank“ H.Tietmeyeris vadovavo nuo 1993 iki 1999 metų – per tą laikotarpį, netrukus po Vokietijos suvienijimo, buvo įvesta vieninga Europos valiuta ir sukurtas Europos centrinis bankas.

„Hansas Tietmeyeris buvo išskirtinis pirmininkas, kuris visada priimdavo sprendimus pirmiausia galvodamas apie finansinį stabilumą, – sakoma dabartinio „Bundesbank“ vadovo Jenso Weidmanno (Jenso Vaidmano) pareiškime. – Savo mintimis esame su jo šeima, reiškiame užuojautą“.

H.Tietmeyeris mirė antradienį, sakoma pranešime, kuriame daugiau detalių nepateikiama.

H.Tietmeyeris griežtai pasisakė už centrinių bankų nepriklausomybę. Jo dėka, šis principas yra numatytas Europos centrinio banko įstatuose, kurie buvo sukurti pagal „Bundesbank“ modelį. Kaip ir „Bundesbank“, ECB yra įsikūręs Frankfurte.

Prieš pradėdamas darbą Vokietijos centriniame banke, H.Tietmeyeris buvo Finansų ministerijos sekretorius, buvusio kanclerio Helmuto Kohlio (Helmuto Kolio) patarėjas.

Vienu iš Europos pinigų sąjungos tėvu laikomas H.H.Tietmeyeris garsėjo tuo, kad nebijojo viešai išsakyti savo minčių ir labai anksti perspėjo dėl vieningos valiutos keliamų pinklių.

Būtent jis pranašavo, kad kai kurioms euro zonos šalims reikės laikytis didesnės finansinės drausmės, norint išvengti problemų – šis jo perspėjimas pasitvirtino euro zoną užgriuvus skolų krizei.

Vėliau, per pačią pasaulio finansų krizės sumaištį, H.Tietmeyeris apsaugojo euro zonos valstybes nuo valiutos keitimo maišaties.

„Mes turbūt būtumėme turėję visą virtinę valiutos krizių“, kurios būtų sužlugdžiusios kai kurias šalis, jeigu jos būtų išsaugojusios savo nacionalinę valiutą, sakė H.Tietmeyeris 2008 metų pabaigoje.

„Todėl vieninga valiuta, be abejonės, pravertė žmonėms ir Europos ekonomikai“, – pareiškė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Papa Karlo

Papa Karlo portretas
Geriausia mediniai rubliai, pritrūkus malkų, pinigais galima buvo krosnį pakūrenti

...

... portretas
Laikas ir eurui nusibaigt (tik reikia palaukt kol USD numirs).

Zigmas

Zigmas portretas
Pilietis absoliučiai teisus. Tik nereikia prakeikinėti mirusiųjų žmonių, tai mums ne į naudą.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių