A. Lukašenka: nepūskite burbulo iš Astravo AE

  • Teksto dydis:

Baltarusija yra pasirengusi atsisakyti netoli Lietuvos statomos Astravo atominės elektrinės (AE) reaktoriaus korpuso, jeigu jis yra bent kiek apgadintas, pareiškė Baltarusijos prezidentas, komentuodamas AE statybvietėje neseniai įvykusį incidentą.

„Atsikvošėkite“

„Net jei yra menkiausių apgadinimų ar įbrėžimų, mes turime atsisakyti šio korpuso. Ir rusai sako, kad tuo atveju, jeigu baltarusiai atsisakys šio korpuso, jie atveš ir įrengs kitą. Štai ir visas incidentas,“ – ketvirtadienį lankydamasis Vitebsko regione pareiškė Aleksandras Lukašenka.

„Kai kurie, ir net rusai, o labiausiai – Rusijos žiniasklaidos priemonės, sugebėjo net parašyti: „Baltarusijoje statomoje atominėje elektrinėje nukrito reaktorius“. Atsikvošėkite: ten gi dar nėra jokio reaktoriaus, ten yra metalinis korpusas – „statinė“, 20 centimetrų storio, kuriame bus patalpintas reaktorius“, – pareiškė prezidentas, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

„Man pranešė tą rytą, kuomet įvyko šis incidentas. Statybininkai perkėlinėjo jį sandėlyje, atliko kėlimo bandymą. Jį pakėlė į mano ūgio, gal kiek didesnį aukštį, tvirtinamieji įtaisai neatlaikė ir ši „statinė“ vienu kampu krito ant žemės ir buvo pakelta“, – pareiškė jis.

Pasak A.Lukašenkos, jam buvo pateiktos šio incidento nuotraukos ir jis nurodė nedelsiant atlikti tyrimą.

Baltarusijos prezidentas pabrėžė, kad Baltarusija, kaip šalis, nukentėjusio nuo Černobylio katastrofos, labiau nei kiti suinteresuota užtikrinti, kad atominė elektrinė būtų saugi.

„Aš asmeniškai kontroliuoju šios elektrinės statybos procesą, jau nekalbant apie kokius nors incidentus. Jeigu ten būtų padėti pamatai ir sugriūtų dalis sienos, turbūt ir vėl būtų sukeltas vajus visame pasaulyje“, – pareiškė A.Lukašenka.

Jis pažymėjo, kad Astravo AE saugumu suinteresuota ir Rusija.

„Rusija stato daugybę elektrinių visame pasaulyje – Turkijoje, Egipte rengiasi statyti, Irane ir Kinijoje stato. Neduok Dieve, kas nutiks – juk niekas pas juos nebeateis ir daugiau neužsakys, jie praras didžiulį milijardinį savo ekonomikos sektorių“, – pareiškė Baltarusijos vadovas.

Astravo AE statomi du reaktoriai, kurio kiekvieno pajėgumas sieks 1200 MW. Pirmąjį bloką planuojama įjungti 2018 metais, o antrasis turėtų pradėti veikti 2020 metais.

„Rosatom“ anksčiau patvirtino, kad incidentas liepą iš tiesų įvyko, tačiau pabrėžė, kad įranga nebuvo apgadinta. Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos vadovo pirmasis pavaduotojas Aleksandras Lokšinas tuomet pažymėjo, kad „Rosatom“ užsakovo prašymu yra pasirengusi pakeisti reaktoriaus korpusą.

Siūlo bendradarbiauti

Baltarusijos prezidentas mano, kad Minskas ir Vilnius turėtų kartu galvoti apie netoli Lietuvos statomos Astravo AE eksploatavimą.

„Neseniai susitikęs su išvykstančiu Lietuvos ambasadoriumi jam pasakiau: gal užbaikime šiuos postringavimus, gal baikime eiti vieni prieš kitus – jūs prieš mus, o mes ginsimės – dėl atominės elektrinės statybos. Gal padarykime tai kartu, ta prasme, kad mes galėtume jums tiekti elektrą normaliomis, priimtinomis kainomis“, – pareiškė A.Lukašenka, ketvirtadienį lankydamasis Vitebsko srityje.

„Šiandien imame žmones, kurie Ignalinos atominėje elektrinėje liko be darbo, elektrinę uždarė. Mes pritrauksime šiuos žmones darbui pas mus. O jie mums nebus svetimi. Taigi yra daugybė problemų, todėl gal galvokime kartu, kaip eksploatuoti šią elektrinę, užuot palaikę priešpriešą ir bedę vieni į kitus pirštu“, – pažymėjo Baltarusijos prezidentas, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

A.Lukašenka taip pat pažymėjo, jog Minskas yra pasirengęs tam, kad Astravo AE naudos duotų abiem valstybėms. „Esame tam pasirengę ir tokius pasiūlymus nusiunčiau Lietuvos vadovybei“, – pareiškė jis.

Baltarusijos valstybės vadovas pažymėjo, jog Lietuvos žiniasklaidoje pastaruoju metu pasirodo protingų specialistų pasvarstymų apie atominės elektrinės statybą Baltarusijoje. Anot jo, šie ekspertai teigia, kad Minskas labiau nei kiti suinteresuotas atominės elektrinės saugumu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kai kuriems

kai kuriems portretas
reiketu galvas pasitikrinti,o ne postringauti-juk reaktoriaus net dar nera-ir yra uz tai atsakingi,juk tai buvo bandymas patikrinti reakt."backa", o zurnaliugos skelbia-"nukrito reaktorius"-beda,matomai net nezino kas per daikts tas reaktorius-zodziu-bobutes kaime daugiau ismano...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių