Kinija nepažadėjo suteikti pagalbos Kijevui per Ukrainos prezidento vizitą

Kinijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pateikė neįpareigojantį atsakymą į užklausą, ar Pekinas galėtų suteikti didesnę pagalbą Ukrainai, kai šios šalies vadovas Viktoras Janukovyčius atvyko į Kiniją iš politinės krizės krečiamo Kijevo.

Pekinas jau yra paskolinęs Ukrainai 10 mlrd. JAV dolerių (25,4 mlrd. litų), tačiau Kijevas turi surinkti dar 17 mlrd. dolerių (43,3 mlrd. litų), kad ateinančiais metais galėtų apmokėti sąskaitas už Rusijos tiekiamas dujas ir skolas, kurioms sukaks grąžinimo terminas.

Ukrainos skolos, įskaitant privataus sektoriaus, 2014 metais bus daugiau nei 60 mlrd. dolerių (152,7 mlrd. litų) – daugiau nei trečdalį šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

Viena Ukrainos vyriausybės delegacija lankėsi Kinijoje rugsėjį, kai Eksporto ir importo bankas preliminariai sutiko paskolinti 3 mlrd. dolerių šalies žemės ūkio drėkinimo sistemos atkūrimo projektui.

Paklaustas, ar Kinija ketina skirti Ukrainai didesnę pagalbą, URM atstovas Hong Lei tiesiogiai neatsakė.

„Pastaraisiais metais Kinija ir Ukraina plėtojo išsamų bendradarbiavimą visose srityse. Šis bendradarbiavimas atitinka interesus spartinti Ukrainos ekonomikos ir visuomenės plėtrą, o tai yra labai svarbu ir Kinijai“, – Hong Lei sakė per eilinę trumpą spaudos konferenciją.

„Taigi per šį vizitą abiejų pusių lyderiai apsikeis išsamiomis nuomonėmis dėl abiem šalims svarbių interesų“, – pridūrė jis, išsamiau neaiškindamas.

Pasak Hong Lei, Kinija susirūpinusi dėl Ukrainą krečiančių masinių opozicijos protestų, tačiau tų neramumų nesiejo su Kinijos planais suteikti arba nesuteikti finansinės pagalbos.

„Atidžiai stebime padėtį Ukrainoje, – pabrėžė atstovas. – Viliamės, kad visos šalys Ukrainoje sugebės išspręsti šiuos nesutarimus diskusijomis ir konsultacijomis, taip pat išsaugos stabilumą ir vienybę.“

Kinijoje viešintis Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius apžiūrėjo Terakotinę armiją

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius trečiadienį viešėdamas Kinijoje apžiūrėjo Terakotinę armiją – kai jo šalyje tebevyksta masiniais protestai, reikalaujant vyriausybės ir valstybės vadovo atsistatydinimo.

Tūkstančiai ukrainiečių protestuoja nuo praeito mėnesio, kai vyriausybė atsisakė pasirašyti sutartį su Europos Sąjunga (ES), kuri būtų susiejusi Ukrainos ateitį su Briuseliu, užuot plėtojus ryšius su galingąja kaimyne Rusija.

Vyriausybė antradienį atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo parlamente, tačiau opozicija ir demonstrantai reikalauja V.Janukovyčiaus atsistatydinimo.

Kaip pranešama prezidento tinklalapyje, V.Janukovyčius vizitą Kinijoje pradėjo Siano mieste, kuri susitiko su vietos gubernatoriumi ir dalyvavo ekskursijoje į garsiosios Terakotinės armijos kasinėjimų vietą.

Terakotinė armija, kurią sudaro tūkstančiai natūralaus dydžio molinių karių ir arklių statulų, yra paskelbta UNESCO Pasaulio paveldo objektu.

Ją III amžiuje prieš mūsų erą įsakė sukurti pirmasis Kinijos imperatorius Čin Ši Huangdi, kad ji saugotų valdovo kapą. Terakotinės armijos kasinėjimai dar nebaigti, o imperatoriaus kapo archeologai kol kas nerado.

V.Janukovyčius vėliau trečiadienį atvyks į Pekiną, Kinijos URM atstovas Hong Lei sakė žurnalistams per eilinę trumpą spaudos konferenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viva

Viva portretas
Nuvaziuos pas liliputina, paverks, gal gaus koki "kaula".

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
,,sugadintos" nuotakos niekas nenori...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių