JT Saugumo Taryba atmetė Rusijos pasiūlytą rezoliuciją dėl ginklų kosmose

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį atmetė Rusijos pasiūlytą rezoliucijos projektą dėl karinės veiklos kosmose uždraudimo, daliai šalių suabejojus Maskvos nuoširdumu ir atkreipus dėmesį į tai, kad rusai balandį vetavo amerikiečių tekstą dėl branduolinių ginklų kosmose.

Rusijos tekste visos valstybės raginamos imtis skubių priemonių, kad visam laikui būtų užkirstas kelias ginklų dislokavimui ir jėgos panaudojimui kosmose, taip pat tokio panaudojimo grėsmei.

Už tekstą balsavo septynios šalys, įskaitant Kiniją, o prieš jį – kitos septynios, įskaitant JAV, Jungtinę Karalystę ir Prancūziją. Šveicarija per balsavimą susilaikė.

JAV pasiuntinys Robertas Woodas (Robertas Vudas) sakė, kad tai buvo Rusijos vykdomos diplomatinio miglos pūtimo kampanijos kulminacija.

„Rusija nenori, kad Saugumo Taryba sutelktų dėmesį į jos pavojingus veiksmus kosmose“, – sakė jis ir priminė JAV kaltinimus, kad Maskva bando į orbitą iškelti branduolinį ginklą.

Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia savo ruožtu pareiškė, kad jo stovykla „bendrai yra patenkinta balsavimo rezultatais“.

„Balsavimas parodė takoskyrą [...] tarp tų, kas siekia taikaus kosmoso naudojimo, ir tų, kas juda kosmoso militarizavimo link, – sakė jis. – Šiandien iš esmės pasimatė, kad Vakarų šalys Saugumo Taryboje yra izoliuotos.“

Tekstas yra panašus į rezoliucijos projektą, kurį balandžio pabaigoje pasiūlė JAV ir Japonija. Už jų projektą balsavo 13 šalių, bet jį vetavo Rusija, o Kinija susilaikė.

JT Saugumo Tarybos pasiūlymams priimti reikia, kad būtų devyni balsai „už“ ir nė vieno veto. Taryboje veto teisę turi penkios narės.

Amerikiečių ir japonų tekste visos valstybės, ypač turinčios didelių kosminių pajėgumų, ragintos „aktyviai prisidėti prie tikslo taikiai naudoti kosmosą ir neleisti vykti ginklavimosi varžyboms kosmose“.

Balsavimas parodė takoskyrą [...] tarp tų, kas siekia taikaus kosmoso naudojimo, ir tų, kas juda kosmoso militarizavimo link.

Projekte buvo deklaruojamas „visų valstybių narių įsipareigojimas visiškai laikytis Kosminės erdvės sutarties, įskaitant [įsipareigojimą] neiškelti į orbitą [...] jokių objektų su branduoliniais ginklais ar bet kokių kitų masinio naikinimo ginklų“.

V. Nebenzia po balsavimo balandį teigė, kad tekste slypėjo „suktas kolegų Vakaruose planas, neturintis nieko bendra su šiuo kilniu tikslu“.

Jis apkaltino Vašingtoną ir Tokiją tuo, kad jie nėra suinteresuoti uždrausti visus ginklus kosmose ir bando nukreipti dėmesį tik į branduolinius bei masinio naikinimo ginklus.

Antradienį Rusija pareiškė, kad Jungtinės Valstijos esą siekia dislokuoti ginklus kosmose.

„Jie dar kartą parodė, kad jų tikrieji prioritetai kosmoso srityje yra ne siekis apsaugoti kosmosą nuo bet kokių ginklų, o siekis patalpinti ginklus kosmose ir paversti juos karinės konfrontacijos arena“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai Marijos Zacharovos pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

D.

D. portretas
Jei jau rusai pasiūlė nemilitarizuoti kosmoso, tai, žinoma, reikia 'atmesti" TOKĮ siūlymą : juk dėdei Semui labai norisi žvaigždžių karų...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių