JAV tyrimas apie translyčius asmenis: daugelio padėtis beviltiška

Tikimybė, kad translytis asmuo gyvens skurdžiai, yra dvigubai didesnė, o kad neturės darbo – tris kartus didesnė. Kas trečias toks žmogus stengiasi mažiau valgyti ir gerti, kad nereikėtų naudotis viešaisiais tualetais. Taip LRT RADIJUI sako laikinoji JAV Nacionalinio translyčių asmenų lygybės centro direktorė Lisa Mottet. Jos teigimu, nerimą kelia ir tai, kad translyčiai žmonės, išsikvietę policiją, iš pareigūnų patiria dar daugiau patyčių, kartais ir smurtą.

Restoranai ir viešieji tualetai – prabanga

Akimirką įsivaizduokite, kad esate translytis asmuo. Taip, gali būti sudėtinga, bet pabandykite. Dabar įsivaizduokite, kad negalite susirasti darbo ir, nors tikrai stengiatės, jums labai nesiseka. Darbdaviai jūsų nesamdo ir neturite iš ko gyventi. Gal jūs netgi turite puikų išsilavinimą ir aukštą kvalifikaciją, bet vis tiek darbovietės prieš jūsų nosį užtrenkia duris dėl jūsų lyties.

Tęskime šį scenarijų. Negalite rasti darbo, nes esate translytis, todėl gyvenate skurdžiai. Negalite mokėti nuomos ar už komunalinius mokesčius. Neišgalite įsigyti maisto ar telefono. Neturite iš ko nusipirkti automobilio, o net jei ir turėtumėte transporto priemonę, už kokias lėšas piltumėte degalų...

Kaip manote, ar pasiekę tokį kritinį tašką pasinertumėte į depresiją? Daugelis translyčių asmenų JAV atsiduria beviltiškoje padėtyje, o nusiminimas, neviltis ir menka savivertė tampa kasdienybe. Kai žmonės atsiduria beviltiškoje padėtyje, jie išbando visas priemones. Pirmą kartą JAV atlikta translyčių žmonių apklausa parodė, kad net du penktadaliai jų mėgino nusižudyti.

„Svarbu žinoti, kad tai daro įtaką psichikos sveikatai. Kai kasdien gyveni su mintimi, kad tavo šeima tavęs nepripažįsta, kad darbdavys tave engia arba tu negali susirasti darbo... O gal esi mokykloje ir tavo bendraklasiai ar mokytojai iš tavęs tyčiojasi, negerbia tavęs... Tai veikia psichologiškai. Mes sužinojome, kad net du penktadaliai gyvena patirdami nuolatinę emocinę kančią“, – sako Lisa Mottet, laikinoji JAV Nacionalinio translyčių asmenų lygybės centro direktorė.

Ji – ir didžiausio pasaulyje translyčių asmenų tyrimo autorė. Kartu įsigiliname į rezultatus, stengdamiesi išsiaiškinti šios visuomenės grupės kasdienybę. O ji, pasirodo, štai tokia: tikimybė, kad translytis gyvens skurdžiai, – dvigubai didesnė, o kad neturės darbo – tris kartus didesnė. Kas trečias toks žmogus stengiasi mažiau valgyti ir gerti, kad nereikėtų naudotis viešaisiais tualetais, o beveik dešimtadaliui pernai buvo uždrausta naudotis tualetu.

„Kai atrodai kitaip, tualetas tampa prabanga. Daugelis translyčių vengia eiti į tualetą, nes nenori konfrontacijos. Jie bijo, kad žmonės į juos spoksos ir sakys, jog čia jiems ne vieta. Translyčiai žmonės stengiasi negerti ir nevalgyti viešose vietose, nesinaudoti viešaisiais tualetais. Mes norime pasiekti, kad šalia vyrų ir moterų tualetų atsirastų ir vienviečiai, kuriais galėtų naudotis bet kas. Taip pat norėtume, kad žmonės, pasirinkę gyventi kaip vyrai, naudotųsi vyrų tualetais, o tie, kurie gyvena kaip moterys, – moterų“, – pabrėžia L. Mottet.

Tad pavakaroti restorane daugiau kaip pusėje šalies valstijų beveik neįmanoma. Pasirodo, tai prabanga.

Policija nepadeda

Pastaruoju metu JAV tualetų klausimas tapo esminis, kalbant apie translyčių amerikiečių gyvenimą. Tokią bylą pirmą kartą istorijoje prieš tris mėnesius pradėjo nagrinėti ir šalies Aukščiausiasis Teismas. Septyniolikmečiam moksleiviui Gevinui mokykloje uždrausta naudotis berniukų tualetu, nes jis gimė mergaite. Nors jis pasikeitė lytį ir vardą, mokyklos bendruomenei jo noras kartu su kitais bendraklasiais naudotis tualetu pasirodė nepriimtinas. Jis pats sakė, kad yra paprastas septyniolikmetis, niekuo neypatingas, nepavojingas.

Taip pasirodė ir žemesnės instancijos teismui, bet mokyklos taryba Aukščiausiajam Teismui pateikė apeliaciją.

Vis dėlto JAV yra ir gilesnių problemų, susijusių su translyčiais asmenimis, nei tualetai. Tokių asmenų šalyje yra daugiau kaip milijonas. „Apklaustieji teigia, kad pernai 46 proc. jų buvo užpulti, o 9 proc. – fiziškai sužaloti dėl to, kad yra translyčiai. Tyrimas taip pat parodė, kad daugiau kaip 70 proc. translyčių moksleivių per 12 metų, nuo darželio iki mokyklos baigties, bent kartą patyrė priekabiavimą“, – sako L. Mottet.

Smurtas šioje bendruomenėje tampa beveik kasdienybe. O ką daro policija? L. Mottet teigimu, nerimą kelia tai, kad, kai translyčiai žmonės kviečia policiją, jie patiria dar daugiau patyčių, kartais ir smurtą iš policijos pareigūnų. O daugiau kaip pusė translyčių asmenų sako, kad pernai pareigūnai su jais elgėsi netinkamai ir nepagarbiai.


Šiame straipsnyje: JAVtranslyčiaityrimasskurdas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Šiaip tai neadekvačius ligoninėse reikia laikyt.

juk

juk portretas
ligonius reikia gidyti bet nera kam nes gyvena /demokratiniame kapitalizme
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių