JAV ir ES sankcijas Rusijos politikai vadina šantažu

  • Teksto dydis:

JAV ir ES paskelbė sankcijas Maskvai

Jungtinės Valstijos ir Europa paskelbė sankcijas Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimiausiai aplinkai, tačiau nesugebėjo įtikinti šio lyderio atsisakyti savo akivaizdaus siekio aneksuoti Krymą.

Baltieji rūmai pareiškė, kad Rusijai įvestos priemonės yra griežčiausios nuo Šaltojo karo laikų, ir perspėjo, kad Amerika nusitaikys į ekonomikos šulus Maskvoje, jeigu Kremlius nepakeis kurso.

Tačiau nebuvo jokių ženklų, kad V.Putinas ketintų atsitraukti, o Krymo promaskvietiška valdžia kūrė planus skubiai išnaudoti sekmadienį vykusį referendumą, kuriame per 96 proc. dalyvių nubalsavo už grįžimą prie Rusijos valdymo.

V.Putinas atliko dar vieną žingsnį tos teritorijos oficialios aneksijos link, pripažindamas Krymo nepriklausomybę nuo Ukrainos ir atverdamas Rusijos įstatymų leidėjams galimybę pritarti jo prijungimui.

Dramatiški pirmadienio įvykiai žymėjo didžiausią per kelis pastaruosius dešimtmečius tiesioginę sankirtą tarp Vakarų šalių ir Kremliaus.

Sankcijas taip pat paskelbė Kanada ir Japonija, smerkdamos Rusijos „apgailėtiną“ žingsnį pripažįstant separatistinį balsavimą.

B.Obama paskelbė sankcijas septyniems Rusijos pareigūnams, tarp jų vicepremjerui Dmitrijui Rogozinui, ir keturiems ukrainiečiams, tarp jų nuverstam prezidentui Viktorui Janukovyčiui, kaltinamiems Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimu.

„Jeigu Rusija toliau kišis Ukrainoje, mes pasiruošę įvesti tolesnes sankcijas“, – perspėjo JAV lyderis.

Europos Sąjunga (ES) taip pat paskelbė uždraudžianti atvykti į Bendriją ir įšaldanti sąskaitas 21 Rusijos ir Ukrainos pareigūnui, įskaitant viceadmirolą Aleksandrą Vitką, Rusijos Juodosios laivyno vadą.

„Tai neabejotinai ir aiškiai plačiausios sankcijos, paskelbtos Rusijai nuo Šaltojo karo pabaigos“, – sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

Kitas pareigūnas paaiškino, kad šiais veiksmai stengiamasi paveikti artimiausios V.Putino aplinkos veikėjus, net jeigu jos nėra nukreiptos prieš patį užsienio valstybės vadovą.

„Jeigu pažvelgsite į rusų, kuriems taikomos sankcijos sąrašą ... (pamatysite) jog jie yra pagrindiniai ideologai ir šios politikos vykdytojai bei architektai“, – tikino vienas pareigūnas.

Pasak pareigūnų, kol kas sankcijos taikomos atskiriems asmenims ir nepaveiks platesnių Rusijos verslo interesų.

Tačiau jie pažymėjo, jog B.Obamos pasirašytas naujas prezidentinis įsakas leidžia tolesnes sankcijas nukreipti prieš „asmenis, darančius didelę įtaką ... Rusijos vyriausybės politikai ir ekonomikai, kurie neužima postų vyriausybėje.“

Jokių naujų provokacijų

Pareigūnai nepatvirtino, jog turimi galvoje rusų verslo magnatai, vadinamieji oligarchai, kurie, kaip manoma, turi didžiulę politinę įtaką Kremliuje.

B.Obama sakė, kad vis dar įmanomas diplomatinis krizės sprendimas, jei Rusija atitrauks savo pajėgas iš Krymo, įleis į regioną užsienio stebėtojus ir sutiks vesti derybas su Ukraina.

Tačiau prezidentas įspėjo: „Tolesnės provokacijos tik dar labiau izoliuos Rusiją ir sumenkins jos padėtį pasaulyje“.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as (Viljamas Heigas) paragino pradėti dialogą, pabrėžęs, kad „Jungtinei Karalystei ir jos sąjungininkėms Krymas tebėra Ukrainos dalis“.

„Jei bus toliau ignoruojami tie raginimai, Rusija sulauks rimtų pasekmių“, - sakė jis.

Oficialiame Kremliaus tinklalapyje cituojamas V.Putino dekretas, kuriuo „Krymo Respublika... pripažįstama suverenia ir nepriklausoma valstybe“.

Dekretas buvo paskelbtas „atsižvelgiant į Krymo žmonių valią, pareikštą visuotiniame Krymo referendume“ sekmadienį, rašoma dokumente.

Jame priduriama, kad dekretas įsigalioja nuo jo pasirašymo momento. Ant dekreto nurodytas laikas - 22 val. 30 min. (20 val. 30 min. Lietuvos laiku).

Antradienį V.Putinas ketina kreiptis į abejus parlamento rūmus dėl krizės Kryme, kuri kilo, kai šio mėnesio pradžioje prorusiškos pajėgos užėmė šį Juodosios jūros pusiasalį.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) pareiškė, kad jį „labai nuvylė ir suneramino“ sekmadienio referendumas.

JT vadovas įspėjo, kad „blogėjanti situacija turės rimtų padarinių Ukrainos žmonėms ir visam regionui“.

B.Obamos prezidentinis įsakas numato įšaldyti tų asmenų, kurie laikomi atsakingais už įvykius Kryme, turtą ir kapitalą, esančius Jungtinėse Valstijose ar JAV jurisdikcijoje. Be to, amerikiečiams bus uždrausta turėti su jais verslo reikalų.

Be D.Rogozino, kuris išjuokė B.Obamą dėl sprendimo įvesti sankcijas, tame sąraše taip pat yra įtakingi V.Putino patarėjai Vladislavas Surkovas bei Sergejus Glazjevas.

Tarp Krymo pareigūnų, kuriems įvedamos taikomos sankcijos, yra Sergejus Aksionovas, pasiskelbęs laikinuoju regiono ministru pirmininku, ir Vladimiras Konstantinovas, kuris yra Krymo parlamento pirmininkas.

ES sąraše yra S.Aksionovas ir du rusų karininkai: Vakarų karinės apygardos vadas Anatolijus Sidorovas bei Aleksandras Galkinas, vadovaujantis Pietų karinei apygardai.

Abejose apygardose neseniai vyko didelio masto karinės pratybos, per kurias prie sienos su Ukraina buvo sutelktos gausios karinės pajėgos. Oficialiame Europos Sąjungos leidinyje nurodoma, kad abu karininkai iš dalies atsakingi už Rusijos karinio kontingento buvimą Krymą.

Reaguodamas į žinią apie sankcijas, buvęs Maskvos pasiuntinys NATO, dabartinis vicepremjeras D.Rogozinas, garsėjantis savo griežta pozicija Vakarų atžvilgiu, parašė ironišką komentarą socialiniame tinkle „Twitter“: „Pasaulinis pripažinimas, pagaliau!“

„Manau, šio JAV prezidento įsako juodraštį paruošė koks nors juokdarys“, – pridūrė jis anglų kalba.

Tuo tarpu diplomatai Briuselyje sakė, kad ES ir Ukrainos lyderiai penktadienį pasirašys Asociacijos sutarties politinę dalį. V.Janukovyčiaus sprendimas pernai lapkritį nepasirašyti šios sutarties su ES ir grįžti prie glaudesnių santykių su Rusija išprovokavo protestus, privertusius jį palikti prezidento postą.

„Mūsų niekas neįbaugins grasinimais“

Rusijos įstatymų leidėjai, kuriuos Baltieji rūmai įvardijo kaip Jungtinių Valstijų sankcijų, paskelbtų po referendumo Kryme, taikinius, pirmadienį tvirtino neketinantys keisti kurso.

„Nieko panašaus nebūdavo netgi Šaltojo karo metais“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo Rusijos parlamento aukštųjų rūmų (Federacijos Tarybos) pirmininkę Valentiną Matvijenko.

„Tai politinis šantažas“, – sakė buvusi premjero pavaduotoja, neigdama, kad turi kokių nors lėšų, sąskaitų arba nekilnojamojo turto užsienyje.

„Mūsų niekas neįbaugins grasinimais“, – pabrėžė V.Matvijenko.

Įstatymų leidėja Jelena Mizulina, prieštaringai vertinamo įstatymo, draudžiančio homoseksualių santykių „propagandą“ nepilnamečiams, autorė, taip pat neigė turinti kokio nors turto arba lėšų užsienyje.

„Asmeniškai manau, kad jie puolė į labai žemą, banalų lygį. Stipriai šaliai taip elgtis neoru“, – ji sakė per spaudos konferenciją.

Prezidento Vladimiro Putino padėjėjas Vladislavas Surkovas, žinomas kaip Kremliaus „pilkasis kardinolas“, pareiškė dienraščiui „Moskovskij komsomolec“, kad šios sankcijos „man yra didelė garbė“.

V.Surkovas, kuris laisvalaikiu kurdavo roko dainų tekstus ir, kaip kalbama, yra parašęs romaną, prisidengęs slapyvardžiu, sakė, kad Vašingtono veiksmai neužkirs jam kelio mėgautis JAV kultūra, įskaitant velionio reperio Tupaco Shakuro (Rupako Šakuro) muziką.

„Jungtinėse Valstijose mane domina Tupacas Shakuras, (bitnykų kartos poetas) Allenas Ginsbergas (Alenas Ginsbergas) ir (tapytojas abstrakcionistas) Jacksonas Pollockas (Džeksonas Polokas). Man nereikia vizos, kad prieičiau prie jų darbų. Taigi aš nieko neprarandu“, – aiškino jis.

Premjero pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas parašė ironišką komentarą socialiniame tinkle „Twitter“: „Pasaulinis pripažinimas, pagaliau!“

„Manau, šio JAV prezidento įsako juodraštį paruošė koks nors juokdarys“, – jis pridūrė anglų kalba.

Federacijos Tarybos narys Andrejus Klišas sakė „Interfax“ nematantis „jokios tragedijos“ tose sankcijose: „Žmonių grupė, kurioje atsidūriau, puikiai man tinka.“

Tuo tarpu Valstybės Dūmos komiteto ryšiams su Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) šalimis pirmininkas Leonidas Sluckis pareiškė „Interfax“: „Neturiu jokių sąskaitų arba turto Jungtinėse Valstijose. Kalbant apie privačius vizitus – aš be jų apsieisiu.“

Užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas sakė žurnalistams, jog buvo „supykdytas JAV administracijos sprendimo paskelbti sankcijas“, nurodė naujienų agentūra ITAR-TASS.

ŠĮ JAV žingsnį jis vadino „vienašališku ir nesubalansuotu požiūriu, absoliučiai ignoruojančiu tikrovę“.


Šiame straipsnyje: RusijaESJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Išvada

Išvada portretas
Paskelbtos sankcijos yra juokingos. Juokiasi iš jų ir Putino opozicija. Rimtų sankcijų Rusijai ir nebus. Putinas tą puikiai žino. Obama žaidžia su Putinu, o ES maivosi, kaip panelė.

Anonimas

Anonimas portretas
padejo rusai ant ju sankciju kentesime mes visi nuo sankciju vel poamazinkite sav o kisenes nes uz sankcijas reiks moket

Ta ta ti

Ta ta ti portretas
Cia tik gelytes, tikros sankcijos bus veliau. Nereikejo per daug susireiksminti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių