Izraelis teigia pasirašęs 3 mlrd. dolerių vertės sutartį su JAV dėl 25 naikintuvų F-35

  • Teksto dydis:

Izraelis antradienį pranešė, kad pasirašė 3 mlrd. JAV dolerių (2,76 mlrd. eurų) vertės sutartį dėl trečiosios eskadrilės, kurią sudarys 25 pažangūs bendrovės „Lockheed Martin“ pagaminti nesusekami („stealth“) naikintuvai F-35.

Jie bus pristatyti Izraeliui iki 2028 metų.

„Tuo metu, kai kai kurie mūsų priešininkai siekia pakenkti mūsų ryšiams su didžiausia sąjungininke, mes tik dar labiau stipriname savo aljansą“, – pareiškime, kuriama pranešama apie sandėrį, sakė gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas).

„Tai siunčia galingą žinią mūsų priešams visame regione“, – pridūrė jis.

Gynybos ministerija teigė, kad dėl šio sandorio Izraelio turimų naikintuvų F-35 skaičius padidės iki 75.

„Lėktuvai IDF [Izraelio kariuomenei] bus pradėti tiekti 2028 metais, po 3–5 lėktuvus per metus“, – sakoma ministerijos pranešime.

Izraelis yra vienintelė Artimųjų Rytų valstybė, turinti „F-35“ – pažangiausią pasaulyje naikintuvą, galintį slapta rinkti žvalgybinę informaciją, smogti gilyn į priešo teritoriją ir dalyvauti oro dvikovose.

2018 metų gegužę Izraelio kariuomenė pranešė, kad tapo pirmąja šalimi, kovose naudojančia „F-35“ naikintuvus.

Dar prieš spalio 7-ąją prasidedant karui su „Hamas“ Izraelis surengė šimtus oro antskrydžių Sirijos teritorijoje, daugiausia taikydamasi į Irano remiamas pajėgas ir Libano „Hezbollah“ kovotojus, taip pat į Sirijos kariuomenės pozicijas.

Balandį Iranas pirmą kartą tiesiogiai atakavo Izraelį, paleidęs daugiau nei 300 dronų ir raketų, Gazos Ruože vykstant karui su „Hamas“.


Šiame straipsnyje: IzraelisJAVnaikintuvai F-35

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių