A. Guterresas patvirtintas naujuoju JT generaliniu sekretoriumi

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja ketvirtadienį formaliai naujuoju JT generaliniu sekretoriumi patvirtino buvusį Portugalijos ministrą pirmininką Antonio Guterresą (Antoniju Guterišą), kuris šiame poste pakeis Ban Ki-mooną (Ban Kimuną).

193 Generalinės Asamblėjos narės vieningai pritarė rezoliucijai dėl buvusio Portugalijos premjero paskyrimo penkerių metų kadencijai, kuri prasideda kitų metų sausio 1 dieną.

Manoma, kad 67 metų socialistas, kuris dešimtmetį vadovavo JT pabėgėlių reikalų agentūrai, geriau atliks pasaulio diplomatijos vadovo vaidmenį nei jo pirmtakas Ban Ki-moonas, buvęs Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras, kuris traukiasi po dviejų kadencijų šiame poste.

Kelią į šį postą A.Guterresui atvėrė praėjusią savaitę vykęs lemiamas Saugumo Tarybos balsavimas, kuriame 13 iš 15 Tarybos narių palaikė jo kandidatūrą. Prieš jį nebalsavo nė viena iš veto teisę turinčių galingųjų šalių.

Daug kalbų mokantis A.Guterresas žada pertvarkyti šią pasaulinę diplomatinę organizaciją, per daug lėtai reaguojančią į kylančias katastrofas, stiprinti jos taikdariškas pastangas ir žmogaus teisių gynimą.

Naujas JT vadovas paskirtas tokiu metu, kai daug rūpesčių kelia tebevykstantis karas Sirijoje, pabėgėlių krizė ir įnirtingi konfliktai Pietų Sudane bei Jemene.

Maža to, Saugumo Taryba dėl Sirijos atsidūrė aklavietėje, kai per šį savaitgalį buvo atmesti du rezoliucijų projektai, vieną kurių vetavo Damasko sąjungininkė Rusija.

Pasveikino D. Grybauskaitė

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino paskirtąjį Jungtinių Tautų (JT) Generalinį Sekretorių Antonio Guterresą.

„Džiaugiuosi, kad buvo įvertinta ilgametė Jūsų darbo patirtis ir ypač aktyvios pastangos rūpintis pasaulio pabėgėliais, telkti šiam tikslui valstybių paramą. Tikiu, kad Jūsų lyderystė migracijos iššūkių akivaizdoje padės suburti tarptautinę bendruomenę ieškant vieningo atsako ir į daugelį kitų reikšmingiausių mūsų dienų problemų“, – rašoma Prezidentės sveikinime.

Šalies vadovė pabrėžė, kad tebeauganti terorizmo grėsmė, klimato kaita, namų netekę ar konfliktų zonose atsidūrę žmonės, mokytis negalintys vaikai, smurtą patiriančios moterys ir dar daugelis kitų iššūkių reikalauja maksimalių JT pastangų ir moralinės lyderystės.

Lietuvos vadovės teigimu, naujajam JT Generaliniam Sekretoriui teks sunki, bet labai svarbi pareiga nepailstant skatinti valstybes ieškoti kompromisų ir jas įtikinti, kad bendri sprendimai yra naudingiausi mums visiems. Prezidentė A. Guterresui palinkėjo visokeriopos išminties, stiprybės ir atkaklumo vykdant šias labai svarbias pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių