Graikijos savanoriams įteiktas Nanseno pabėgėlių apdovanojimas

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR) įteikė 2016 m. Nanseno pabėgėlių apdovanojimą Graikijos savanoriams: Graikijos gelbėtojų komandai ir Efi Latsoudi, PIKPA kaimelio pabėgėliams įkūrėjai. Šiuo apdovanojimu pagerbti ir įvertinti savanoriai, kurie per 2015 m. pabėgėlių krizę išgelbėjo tūkstančius gyvybių ir padėjo pabėgėliams pasiekti saugų prieglobstį Graikijos krantuose.

Ženevoje (Šveicarija) surengtoje apdovanojimų ceremonijoje kiekvienam laureatui įteiktas Nanseno medalis ir 75 000 JAV dolerių piniginis apdovanojimas, skirtas tolimesnei jų veiklai finansuoti.

Įteikdamas apdovanojimus UNHCR  vyriausiasis komisaras Filippo Grandi, pažymėjo: „Kas kartą, kai susiduriu su spontanišku, herojišku paprastų žmonių poelgiu gelbėjant pabėgėlius, tai sustiprina mano tikėjimą žmonėmis įvairiuose pasaulio kampeliuose, kad jie neatsuks nugaros moterims, vaikams ir vyrams, kurie viską prarado. Herojiškas  Efi ir Konstantinos bei su jais dirbusių žmonių poelgis – tai nepaprasto solidarumo atspindys, kuris ne tik padėjo išgelbėti gyvybes, bet ir užgydyti širdžių ir dvasios žaizdas“.

Efi Latsoudi yra viena iš iniciatorių, kurios iniciatyva įkurtas „PIKPA kaimelis“ pabėgėliams  buvusioje vaikų vasaros stovykloje Lesbo saloje (Graikija). Per patį pabėgėlių krizės piką 2015 m. ši stovykla, talpinanti vos 150 žmonių,  kasdien priimdavo apie 600 pabėgėlių. Nuo 2012 m. šiame kaimelyje pagalba buvo suteikta daugiau kaip 30 000 pabėgėlių.

„Šiuo apdovanojimu įvertintas mūsų sąmoningas sprendimas neatstumti bejėgių žmonių, pasiekusių Lesbo salą ir tų, kuriems tai nepavyko. Mes kartu liūdėjome su tiek daug mamų, kurios neteko savo vaikų šiame kelyje. 2015 metai pasižymėjo dramatišku mirčių skaičiumi, tačiau mes nepasidavėme. Tai, ką pasiekėme solidarumu, dabar turime apginti ir privalome atkakliai judėti į priekį“, - atsiimdama apdovanojimą sakė E. Latsoudi.

Konstantinos Mitragas Nanseno apdovanojimą atsiėmė atstovaudamas Graikijos gelbėtojų komandos savanoriams.

„Karas, skurdas ir persekiojimo grėsmė – tai priežastys, verčiančios žmonės palikti savo šalį. Nelaimei, Egėjo jūra tapo mirtiniausiu migracijos keliu pasaulyje. Pamatę žmones, atsidūrusius pavojuje, neturėjome jokių kitų minčių, tik tai, kaip juos išgelbėti. Mes nesiekiame pripažinimo. Mus džiugina išgelbėto žmogaus šypsena – tai geriausias apdovanojimas. Nanseno apdovanojimas priklauso visiems 2000 savanorių, dirbančių Graikijos gelbėtojų komandoje“, - pažymėjo K. Mitragas Graikijos gelbėtojų komandos generalinis sekretorius atsiimdamas apdovanojimą.

Graikijos gelbėtojų komandoje yra daugiau nei 2000 savanorių, kurie gelbėjo žmones Egėjo jūroje ir Graikijos kalnuose nuo 1978 m. 2015 m. savanoriai dirbo 24 val. per parą, atsiliepdami į pagalbos skambučius net vidury nakties. Ši savanorių komanda surengė 1035 gelbėjimo operacijas, išgelbėjo 2500 gyvybių ir padėjo daugiau nei 7000 žmonių pasiekti saugų prieglobstį.

Praėjusiais metais Graikiją Viduržemio jūra pasiekė daugiau kaip 850 000 žmonių, iš kurių 500 000 atvyko į Lesbo salą. 2015 m. spalį per patį migracijos piką Graikiją kasdien pasiekdavo daugiau kaip 10 00 žmonių, kurie dėl paaštrėjusių konfliktų Sirijoje, Afganistane ir Irake buvo priversti palikti namus. Praėjusiais metais per šias keliones daugiau kaip 270 žmonių žuvo jūroje prie Graikijos krantų.

Prieš daugiau kaip 60 m. įsteigtas UNHCR Nanseno pabėgėlių apdovanojimas įteikiamas už pagalbą priverstinai perkeltiems žmonėms. Tarp šio apdovanojimo laureatų yra ir Eleanor Roosevelt, Graça Machel ir Luciano Pavarotti.

Apie Nanseno pabėgėlių apdovanojimą

UNHCR įsteigtas Nanseno pabėgėlių apdovanojimas, įsteigtas 1954 m., skiriamas už išskirtinę humanitarinę pagalbą pabėgėliams ir priverstinai perkeltiems asmenims. Laureatams įteikiamas atminimo medalis ir piniginis prizas, kuris skiriamas tolimesnei laureatų veiklai ir projektams finansuoti.

Nanseno pabėgėlių apdovanojimas įsteigtas Fridtjof Nansen, Arkties tyrinėtojo iš Norvegijos garbei. Jis buvo pirmasis Vyriausiasis pabėgėlių komisaras (ėjęs pareigas nuo 1920 m.) Už nepailstamą darbą  ir pagalbą pabėgėliams per I-ąjį Pasaulinį karą, Nansenas 1922 m. buvo apdovanotas Nobelio Taikos premija.

Apie UNHCR

Jungtinių Tautų pabėgėlių vyriausiojo komisaro biuras  arba JT pabėgėlių agentūra įkurta 1950 m. gruodžio 14 d. Jungtinių Tautų generalinėje asamblėjoje. UNHCR rūpinasi pabėgėlių teisėmis ir gerove. Per 6 dešimtmečius organizacija padėjo dešimtims milijonų žmonių pradėti gyvenimus iš naujo. UNHCR padeda spręsti didžiausias pasaulyje humanitarines krizes įvairiose šalyse: Sirijoje, Irake, Centrinėje Afrikos Respublikoje, Pietų Sudane, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Afganistane bei daugelyje kitų.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių