Gėjai Rusijoje neturi kuo kvėpuoti?

  • Teksto dydis:

Rusijoje priimtas vadinamasis homoseksualų propagandos draudimo įstatymas kelia neregėtą šurmulį. Galbūt Sočyje bus įkurtas kalėjimas, į kurį sodins homoseksualius atletus? Toks klausimas kilo sporto pasaulio atstovams.

Griežti įstatymai

Maskvos ar kitų didžiųjų Rusijos miestų gatvėse homoseksualų parado, panašaus į neseniai vykusį Vilniuje, neišvysi.

Rusijoje prieš kurį laiką buvo priimtas įstatymas, draudžiantis homoseksualų propagandą. Pasak įstatymo kūrėjų, jis skirtas vaikams ir nepilnamečiams nuo žalingos homoseksualių santykių reklamos apsaugoti.

Tačiau Vakaruose įstatymas sukėlė šurmulį. Esą taip Kremlius uždėjo apynasrį visiems šalyje gyvenantiems netradicinės orientacijos asmenims.

Kitais metais Rusijos kurorte prie Juodosios jūros Sočyje vyks olimpinės žaidynės. Kai kas jau kalba, kad olimpiadą reikėtų boikotuoti kaip 1980 m. žaidynes Maskvoje. Tada protestuota prieš Tarybų Sąjungos invaziją į Afganistaną.

Esą kas gali garantuoti, kad į žaidynes atvykęs homoseksualus atletas ar treneris nesės 14-ai dienų už grotų, nes bus įtartas netradicine seksualine orientacija.

Rusiška degtinė Vakaruose jau boikotuojama. Ypač gėjų baruose. Tiesa, politikai grasinimais nesisvaido. JAV prezidentas Barackas Obama, nors pareiškė, kad jį "varo iš kantrybės" prieš gėjus nukreipti įstatymai, pabrėžė, kad Sočio žaidynių nereikėtų praleisti.

"Būrys amerikiečių uoliai treniruojasi, jie daro viską, ką gali, kad sulauktų sėkmės", – sakė B.Obama.

Tiesa, jis pridūrė, kad be gėjų ir lesbiečių Rusijos olimpinė komanda esą nebus tokia stipri.

"Jeigu Rusija neturi atletų gėjų arba lesbiečių, ko gera, dėl to jų komanda bus silpnesnė", – kalbėjo B.Obama.

Jaučiasi diskriminuojami

Rusijos gėjai piktinasi, kad šios šalies visuomenė juos laiko priešais.

"Tai, kas šiuo metu vyksta Rusijoje, prieštarauja jos vietai pasaulyje", – pabrėžė Antonas Krasovskis, televizijos laidų vedėjas.

Jis buvo atleistas iš valstybinės "KontrTV" televizijos, nes sausį per tiesioginę transliaciją prisipažino esąs gėjus.

Vis dėlto įstatymą, kuriuo draudžiama homoseksualių santykių reklama, palaiko net 88 proc. Rusijos gyventojų. Dar 35 proc. rusų mano, kad homoseksualizmas – liga, 43 proc. – kad blogas įprotis, kurį nulėmė prastas auklėjimas arba vaikystėje patirtos traumos.

Rusijos stačiatikių bažnyčios patriarchas Kirilas I net pareiškė, kad "tos pačios lyties asmenų santuokos – labai pavojingas ženklas, vedantis į apokalipsę".

Sulaikys atletus?

Rusijoje priimtu įstatymu susidomėjo Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK). Jo atstovai pareiškė, kad Rusija prieš Sočio žaidynes turi patikslinti įstatymo nuostatas.

TOK kilo klausimas, ar homoseksualūs atletai ir žaidynių žiūrovai nebus baudžiami?

Mat įstatymas, remiantis jo formuluote, numato, kad bet kuris užsienietis Rusijoje gali būti sulaikytas dviem savaitėms, jei yra įtariamas netradicine seksualine orientacija.

Taigi, kaip pastebėjo TOK, kiekvienas treneris, atletas ar kitas atvykėlis potencialiai gali būti pasiųstas už grotų...

Tačiau Rusijos prezidentas aiškino, kad nieko panašaus nebus, o įstatymas skirtas "ne bausti už homoseksualumą, bet vaikams nuo žalingos įtakos apsaugoti".

"Šis įstatymas nepažeidžia seksualinių mažumų teisių. Netradicinės orientacijos asmenys yra visaverčiai mūsų visuomenės nariai ir jie negali būti diskriminuojami", – sakė V.Putinas.

Vis dėlto kritikai sako, kad naujas įstatymas yra netinkamai apibrėžtas ir iš esmės leidžia suimti kiekvieną, kuris tik pasakys, jog remia gėjų teises.

2018 m. Rusijoje vyks pasaulio futbolo čempionatas, o 2020 m. – pasaulinė "Expo" paroda.

Rusijos ministro pirmininko pavaduotojas Arkadijus Dvorkovičius pareiškė, kad tiek Dubajuje, tiek Jungtiniuose Arabų Emyratuose homoseksualumas – nelegalus ir Rusija nėra kokia nors išimtis.

Gėjai vis tiek atkerta, kad Rusijoje homoseksualai jaučiasi skriaudžiami.

"Mes kalbame ne apie Sočio žaidynes, manau, tokių įstatymų, koks buvo priimtas, neturėtų būti. Aš jaučiuosi įžeistas, kai mane pristato kaip visuomenės priešą", – piktinosi 21-ų Kirilas Kaluginas, kuris buvo sumuštas ir sulaikytas gėjų parade Sankt Peterburge.

"The New York Times" inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

STAS

STAS portretas
Jei neturi kuo kvepuoti tai tegu kviepuoja uzpakaliu

jis

jis  portretas
va uz tai rusija gerbiu nekreipia jokio demesio
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių