ES ir Kanada pasirašė 7 metus derintą laisvosios prekybos sutartį

  • Teksto dydis:

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) ir Europos Sąjungos vadovai sekmadienį Briuselyje pasirašė septynerius metus derintą Kanados ir ES laisvosios prekybos sutartį.

Sutarties pasirašymui buvo iškilusi grėsmė, kuomet mažas Belgijos Valonijos regionas grasino „palaidoti“ Išsamiąją ekonomikos ir prekybos sutartį (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA). Dėl to teko atidėti ketvirtadienį planuotą susitikimą.

Sekmadienį surengtos ceremonijos metu dokumentą pasirašė Kanados premjeras J. Trudeau, ES Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas-Klodas Junkeris) ir ES pirmininkaujančios Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico (Robertas Ficas).

Sutarčiai nepritariantys protestuotojai Europos Sąjungos būstinę aptaškė raudonais dažais, mušė būgnus ir skandavo nepritarimo šūkius, kai J. Trudeau atvyko susitikti su D. Tusku ir J.-C. Junckeriu.

„Puiku, puiku. Buvo sunku, bet galiausiai mums pavyko“, – sakė J. Trudeau, apsikabindamas ir bučiuodamas D. Tuską ir J.-C. Junckerį.

„Reikėjo kantrybės. Tai svarbi diena ES ir Kanadai, nes mes nustatome tarptautinė standartą, kurio turės laikytis kiti“, – atsakė J.-C. Junckeris.

Ši ceremonija perkelta iš ketvirtadienio, kai prancūzakalbė Valonija, turinti vos 3,6 mln. gyventojų, iš pradžių vetavo sutartį, kuri turi įtakos daugiau kaip 500 mln. europiečių ir 35 mln. kanadiečių.

ES valstybės vėlyvą penktadienio vakarą pritarė reikšmingai laisvosios prekybos sutarčiai su Kanada ir atvėrė galimybę ją pasirašyti po dramos, kuri kilo po to, kai Belgijos regionai grasino ne vieneriais metais derybų.

CETA yra pats ambicingiausias prekybos susitarimas, dėl kurio ES kada nors derėjosi. Visgi, likus vos kelioms dienoms, jos likimas pakibo ant plauko dėl protestų Belgijos Valonijos regione ir kitose prancūzakalbėse bendruomenėse dėl galimos žalos vietos interesams.

Šiam prekybos susitarimui reikalingas visų 28 ES šalių pritarimas, o kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, Belgijoje, pritarti turi ir vietos valdžia, tad Valonija ir kiti regionai efektyviai blokavo sutartį.

Planuota, kad J. Trudeau susitarimo pasirašyti į Briuselį atvyks ketvirtadienį, tačiau atšaukė vizitą, o Europos lyderiai, įskaitant D. Tuską, perspėjo, jog ši nesėkmė kenkė ES patikimumui po Didžiosios Britanijos sprendimo išstoti iš organizacijos.

Belgijos ministras pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) po ilgų derybų perkalbėjo regionus ir ketvirtadienį galiausiai paskelbė, kad abi šalys susitarė.

Ši istorinė ES ir Kanados sutartis panaikina 99 proc. muitų bei vieningąją 500 milijonų gyventojų turinčios ES rinką susieja su 10-a pagal dydį pasaulio ekonomika.

Raudoni dažai

ES ir Kanados sutartis sukėlė ant kojų antiglobalistus „Stop CETA“, kurie tvirtina, kad ši sutartis kenkia vietinei pramonei, sveikatos standartams ir kitiems dalykams.

Sekmadienį apie 100 protestuotojų prie Europos Vadovų Tarybos būstinės mušė būgnus, skandavo šūkius, o belgų riaušių policija, apsiginklavusi vandens patranka, stebėjo juos, pranešė AFP reporteris.

Pastato stiklinės durys liko aptaškytos raudonais dažais, kai keliems protestuotojams pavyko prasiveržti pro policijos gretas.

Policija išsivedė 16 asmenų, bet protestuojančiųjų lauke nevaikė.

Trojos arklys

Stoję prieš CETA aktyvistai šią sutartį laiko Trojos arkliu panašiai sutarčiai su JAV.

Jie sako, kad šia sutartimi tikimasi pastūmėti dar prieštaringiau vertinamą ES ir JAV prekybos susitarimą – vadinamąją Transatlantinę prekybos ir investicijų partnerystę (TTIP), dėl kurio vykstančios derybos dar nesibaigė.

Tačiau šiuo metu derybose TTIP srityje pažangos nematyti ir tikriausiai nesimatys iki nuo sausio 1 dienos, kai pareigas pradės eiti naujasis JAV prezidentas.

„Nėra jokio realumo, kad TTIP bus baigta tuoj pat“, – pažymėjo sekmadienį ES prekybos komisarė Cecilia Malmstroem (Sesilija Malstriom), primindama, kad Jungtinėse Valstijose tebevyksta prezidento rinkimų kampanija.

Nieko gero prekybos deryboms nežada ir tai, kad pasitraukianti iš Bendrijos D. Britanija taip pat turi derėtis su likusiomis 27 partnerėmis.

Laukia milijardai? 

Sekmadienį taip pat buvo pasirašyta sutartis dėl strateginės ES ir Kanados partnerystės.

„Džiaugiuosi, kad mes pasirašėme dvi labai svarbias sutartis – sutartį dėl strateginės ES ir Kanados partnerystės ir Išsamiąją ekonomikos ir prekybos sutartį, žinomą kaip CETA. Mes visi žinome, kokio pasiaukojimo ir kokių įsipareigojimų iš visų pusių tai pareikalavo“, – per surengtą spaudos konferenciją sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas D. Tuskas.

Jo teigimu, CETA sutartis svarbi ne tik prekybiniu požiūriu. D.Tuskas mano, kad „šiandieninis susitarimas rodo, jog mūsų vertybių integracija tęsiasi“.

„Visi viršūnių susitikimai yra svarbūs, tačiau vieni yra svarbesni už kitus. Ir šiandieninis susitikimas neabejotinai yra vienas svarbiausių, kuriuos mums teko organizuoti pastaraisiais metais“, – per spaudos konferenciją sakė Europos Komisijos pirmininkas J.-C. Junckeris (Žanas-Klodas Junkeris).

„Šiandien mes pasirašėme dvi sutartis, kurios ne tik formuluoja mūsų įsipareigojimus dėl ateities, bet ir patvirtina mūsų įsipareigojimus dėl kanadiečių ir europiečių piliečių gyvenimo kokybės gerinimo“, – pridūrė Komisijos vadovas.

Jis pabrėžė, kad ES ir Kanados susitarimas – „taip pat yra skaidrumo ir mūsų valstybinių tarnybų, teisės į darbą ir aplinkosaugos klausimas“.

Savo ruožtu J. Trudeau pažymėjo: „Mes numatome, kad ši sutartis (CETA) 20 proc. padidins prekybos mainus tarp šalių partnerių, pridurdama milijardus dolerių mūsų ekonomikoms“.

Kanados premjeras pažymėjo šalių sutarimą tuo, kad realiam ir galingam ekonomikos augimui reikia kurti daugiau darbo vietų piliečiams. Jis sakė esąs įsitikinęs, kad pasirašyta sutartimi kaip tik to siekiama, nes galėdamos plačiau patekti į Europos rinką, Kanados įmonės galės kurti papildomas darbo vietas, kurių reikia kanadiečių šeimoms.

„Mes žinome, kad darbo vietos eksporto šakose geriau apmokamos, iki 50 proc., negu darbo vietos tose šakose, kuriose menkiau prekiaujama. Kaip tik tokio pobūdžio darbo vietų mes nekantraudami laukiame dabartinės sutarties dėka. Didesnis priėjimas prie rinkų, didesnis ekonomikos augimas, daugiau darbo vietų – visa tai yra geros naujienos visiems kanadiečiams ir jų bendruomenėms“, – kalbėjo J. Trudeau.

„Kanadiečiai ir europiečiai sutaria, kad ekonomikos augimas, kurį mes generuojame, turi būti kuo labiau visa apimantis, ir tokio augimo naudą turi pajusti visi, ne tik turtingiausi piliečiai“, – pareiškė Kanados vyriausybės vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių