Didysis septynetas pasiruošęs griežtinti sankcijas Rusijai

  • Teksto dydis:

Didžiojo septyneto (G-7) šalys, įskaitant Jungtines Valstijas, šeštadienį pareiškė esančios pasiruošusios griežtinti sankcijas, paskelbtas Rusijai dėl Krymo aneksijos, jeigu Maskvos veiksmai reikalaus tokio žingsnio.

 

„Primename, kad sankcijų trukmė yra aiškiai susieta su Rusijos įsipareigojimų pagal Minsko susitarimus visišku įgyvendinimu ir pagarba Ukrainos suverenumui. Sankcijos gali būti atšauktos, kai Rusija įvykdys savo įsipareigojimus“, – sakoma Sicilijoje vykusio G-7 viršūnių susitikimo pranešime.

„Tačiau taip pat esame pasiruošę imtis tolesnių varžomųjų veiksmų, siekiant padidinti kainą Rusijai, jeigu jos veiksmai to reikalaus“, – pridūrė Didysis septynetas.

A.Merkel: derybos dėl klimato – labai nepatenkinamos

Vokietijos kanclerė Angela Merkel šeštadienį pareiškė, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) partneriai iš Didžiojo septyneto (G-7) šalių buvo palikti nežinioje, kokie bus tolesni Vašingtono veiksmai dėl tarptautinės klimato sutartis, ir sakė, kad debatai per viršūnių susitikimą Sicilijoje buvo „labai nepatenkinami“.

„Visa diskusija klimato tema buvo labai sudėtinga, galima sakyti – labai nepatenkinama“, – pažymėjo A.Merkel.

„Dabartinė padėtis – šeši prieš vieną; tai reiškia, kad iki šiol nėra jokių ženklų, ar Jungtinės Valstijos laikysis Paryžiaus sutarties, ar ne“, – pridūrė ji.

D.Trumpas savo ruožtu paskelbė, kad ateinančią savaitę priims sprendimą, ar JAV laikysis 2015 metais priimtos Paryžiaus sutarties, įpareigojančios valstybės mažinti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir imtis kitokių priemonių, turinčių sulėtinti pasaulinio klimato šiltėjimą.

„Savo galutinį sprendimą dėl Paryžiaus sutarties priimsiu kitą savaitę!“ – jis parašė savo „Twitter“ žinutėje per G-7 viršūnių susitikimą.

D.Trumpas: NATO bus stipresnė

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį pareiškė, kad NATO bus stipresnė, nes Aljanso narės „žymiai“ padidino gynybos finansavimą.

„Daug NATO šalių sutiko žymiai padidinti savo įmokas, kaip ir turėtų. Pinigai pradeda lietis – NATO bus daug stipresnė“, – sakoma D.Trumpo „Twitter“ žinutėje.

NATO šalys tiesiogiai nemoka Jungtinėms Valstijoms arba NATO. Kiekviena narė atskirai skiria lėšų savo ginkluotei ir kitoms gynybos reikmėms.

D.Trumpas tvirtai palaiko pastangas, kad kiekviena Aljanso šalis skirtų gynybai mažiausiai 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto. Kol kas šį kriterijų tenkina tik penkios narės, bet kitos šalys įsipareigojusios pasiekti šį tikslą iki 2024 metų.

Jis tviteryje taip pat parašė: „Šiandien – dideli G-7 susitikimai. Aptariama daugybė labai svarbių reikalų. Žinoma, pirmasis sąraše – terorizmas.“

Paragino uoliau šalinti teroro propagandą

Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai penktadienį paragino interneto ir socialinių tinklų bendroves dėti didesnes pastangas, kad būtų užkirstas kelias „neapykantos ideologijos“ skleidimui, ir pareiškė, kad joms tenka visuomeninė atsakomybė veiksmingiau atpažinti ir šalinti teroro propagandą.

G-7 lyderių pasirašytame kreipimesi demonstruojamas solidarumas su Didžiąja Britanija po pirmadienį Anglijos mieste Mančesteryje per popmuzikos koncertą įvykdyto sprogdinimo, nusinešusio 22 žmonių gyvybes. Atsakomybę už šią ataką prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), bet pareigūnai tebesiaiškina įtariamo mirtininko sprogdintojo ryšius su ekstremistinėmis organizacijomis.

Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) sakė, kad lyderiai pritarė minčiai, jog IS keliama grėsmė „vystosi, o ne nyksta“.

„Kai jie praranda pozicijas Irake ir Sirijoje, užsieniečiai kovotojai grįžta (į savo šalis), o šios grupuotės neapykantos ideologija sklinda internetu, – pažymėjo Th.May. – Nesuklyskite – ši kova keliasi iš mūšio lauko į internetą.“

Premjerė pridūrė, kad teroristų propaganda „iškreipia jaunus protus“, todėl, jos nuomone, technologijų bendrovės galėtų ir privalo daryti daugiau.

Savo deklaracijoje septynių išsivysčiusių šalių lyderiai sakė kovosiantys su „propaganda, palaikančia terorizmą ir smurtinį ekstremizmą, ekstremistų verbavimą internetu, radikalizavimą ir smurto kurstymą“. Jie pridūrė dirbsiantys su jaunimo ir religiniais lyderiais, laisvės atėmimo įstaigomis ir švietimo institucijomis, kad būtų įgyvendintas užsibrėžtas tikslas.

Jie taip pat susitarė labiau stengtis, kad Europoje veikiantys užsieniečiai kovotojai būtų grąžinti į savo kilmės šalis, dalytis žvalgybos informacija apie asmenis, apmokytus „Islamo valstybės“ kontroliuojamose teritorijose ir uždaryti finansavimo kanalus, tapusius „smurtinių ekstremistų ir teroristų gyvybės palaikymo linija“.

Vienybės stoka

Nors pradėjęs pirmąją per savo kadenciją kelionę į užsienį D.Trumpas daug šypsojosi, galiausiai jis perėjo prie priekaištų Amerikos partneriams Europoje dėl nepakankamo gynybos finansavimo ir nepritarė jų požiūriui į prekybos klausimus ir pasaulinio klimato atšilimo keliamas problemas.

Šeštadienį, paskutinę savo kasmetinio susitikimo dieną, G-7 lyderiai pradėjo diskusijomis su Etiopijos, Kenijos, Nigerio, Nigerijos ir Tuniso lyderiais.

Šios penkios Afrikos šalys yra labai svarbios veikėjos Europos migracijos krizėje. Iš jų šimtai tūkstančių žmonių plūsta prie Viduržemio jūros ir leidžiasi į mirtinai pavojingas keliones, ieškodami geresnio gyvenimo Senajame žemyne. Šiemet G-7 pirmininkaujanti Italija šį susitikimą organizavo Sicilijoje, kad pabrėžtų savo artumą šiai krizei.

Tačiau netgi šis žingsnis, kurstė susitikimo dalyvių nesantarvę, nes D.Trumpas, kaip nurodo italų šaltiniai, priešinosi organizuojančios šalies pageidavimui, kad būtų paskelbta deklaracija, pabrėžianti migracijos keliamus pavojus, bet taip pat ir jos teikiamus privalumus.

Tokia retorika atrodo visiškai nepriimti Baltiesiems rūmams, siekiantiems uždrausti atvykti į Jungtines Valstijas žmonėms iš šešių musulmoniškų šalių.

Septynios ekonomiškai pajėgiausios valstybės tradiciškai būdavo uolios laisvosios prekybos šalininkės.

Per praeitų metų G-7 viršūnių susitikimą Japonijoje buvo paskelbtas ilgas komunikatas, kuriame raginta priešintis protekcionizmui, taip pat padėti pabėgėliams ir kovoto su klimato kaita.

Tačiau tuomet Baltuosiuose rūmuose tebešeimininkavo Barackas Obama (Barakas Obama). Jo įpėdinis dabar pasiryžęs pasukti į šalį nuo tradicinio G-7 kurso.

D.Trumpas grasino pasitraukti iš Paryžiaus sutarties, įpareigojančias valstybes dėti pastangas, kad būtų sulėtintas pasaulio klimato šiltėjimas.

„Jo sprendimai bus pagrįsti tuo, kas geriausia Jungtinėms Valstijoms“, – per kasmetines derybas, šįkart vykstančias Sicilijoje, sakė aukšto rango ekonomikos patarėjas Gary Cohnas (Garis Konas).

Šis D.Trumpo principas atitinka jo rinkimų kampanijos šūkį „Pirmiausiai – Amerika“, praeitais metais padėjusį nekilnojamojo turto magnatui užimti Baltuosius rūmus.

Tikėtina, kad dėl šios priežasties G-7 lyderiai savo baigiamajame pranešime šeštadienį tikriausiai nebekartos prieš protekcionizmą nukreiptos retorikos, juolab kad D.Trumpas šią savaitę pareiškė, jog dėl savo prekybos praktikos vokiečiai yra „labai, labai blogi“.

Nesutarimų mastą atskleidžia susitikimo šeimininkų italų prognozės, kad šeštadienio popietę bus paskelbtas tik šešių puslapių galutinis komunikatas. Praeitais metais G-7 viršūnių susitikimo galutinė deklaracija buvo 32 puslapių.

Susitikimo dalyviai penktadienį vienu klausimu buvo vieningi: jie palaikė Didžiosios Britanijos prašymą paraginti interneto paslaugų tiekėjus ir socialinių tinklų bendrovės uoliai kovoti su internete platinama džihadistų propaganda. G-7 lyderiai pademonstravo solidarumą su Jungtine Karalyste, kur pirmadienį per sprogdinimą popmuzikos koncerte Anglijos šiauriniame Mančesterio mieste žuvo 22 žmonės.

Paragintas Japonijos Didysis septynetas taip pat vieningai pasmerkė Šiaurės Korėją, neseniai surengusią virtinė balistinių raketų bandymų.

Nedarnus choras

Penktadienį pasibaigus diskusijoms Sicilijoje buvo surengtas klasikinės muzikos koncertas senoviniame graikų amfiteatre, netoli rūkstančio Etnos ugnikalnio.

Tačiau D.Trumpas susitikime atrodo dainuojantis pagal skirtingas natas, o Didysis septynetas praranda darnų balsą, už scenos skambant garsioms Rusijos ir Kinijos melodijoms.

Šiame koncerte girdisi ir kitokių šaižių natų: Vašingtone tęsiamas tyrimas dėl numanomo Rusijos kišimosi į praeitais metais vykusius JAV prezidento rinkimus, galbūt prisidėjusio prie D.Trumpo pergalės.

Praeitą naktį dienraštis „The Washington Post“ paskelbė naują sukrečiančią žinią, kad D.Trumpo žentas Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris) prieš prezidento inauguraciją esą pateikė pasiūlymą Rusijos ambasadoriui, kad Baltieji rūmai ir Kremlius įkurtų slaptą, nuo pasiklausymų apsaugotą ryšių liniją.

D.Trumpas šį pareiškimą griežtai paneigė.

Tikėtina, kad JAV prezidentas iš Sicilijos išvyks nesurengęs baigiamosios spaudos konferencijos, kokias paprastai organizuoja G-7 lyderiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui

Anonimui portretas
GMO -genetiškai modifikuoti organizmai, šiuo atveju-genetiškai modifikuoti maistoproduktai , susprogusio baliono galvos savininke.

Anonimas

Anonimas portretas
kas yra gmo gresme pirma paiskink zmonem paskui del ko reiketu kovoti senjore baliongalvi

...

... portretas
Terorizmą ir ekstremizmą skatina nevaržoma ginklų prekyba, o kas prieš prekybinius suvaržymus?.. kada apie GMO grėsmę prabilsit?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių