Dėl siekio tapti prezidentu M. Vallsas palieka premjero postą

  • Teksto dydis:

Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas (Manuelis Valsas) antradienį ketina atsistatydinti, kad galėtų sutelkti dėmesį į savo pastangas tapti socialistų kandidatu per ateinančiais metais vyksiančius prezidento rinkimus.

Pastaruosius pustrečių metų premjero poste dirbęs M. Vallsas apie savo kandidatavimą paskelbė pirmadienį. Jis nurodė, kad atsistatydins ir mėgins suvienyti susiskaldžiusią kairiąją stovyklą prieš sausį vyksiančius Socialistų partijos pirminius rinkimus.

Prognozuojama, kad M. Vallsą gali pakeisti dabartinė sveikatos apsaugos ministrė Marisol Touraine (Marisol Turen) arba vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas). Naujam premjerui liktų dirbti šešis mėnesius iki kitų parlamento rinkimų.

Kovingai nusiteikęs 54-erių metų M. Vallsas sakė ketinantis mesti iššūkį konservatyviajai opozicijai ir kraštutiniam dešiniajam Nacionaliniam frontui (FN). Kaip rodo apklausos, abi šios stovyklos dabar yra populiaresnės už socialistus.

Prezidentas socialistas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) praeitą ketvirtadienį paskelbė, kad nesieks būti perrinktas po savo pirmosios kadencijos ir atvėrė galimybe M. Vallsui mėginti tapti nauju kairiųjų vėliavnešiu.

„Mano kandidatūra yra taikinanti“, – M. Vallsas, laikomas priešinančiu veikėju, sakė savo politinėje tvirtovėje – Paryžiaus priemiestyje Evri.

Jis perspėjo, kad ultradešiniųjų lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen) gali sulaukti tokios pat netikėtos sėkmės, kaip ir jos tėvas Jeanas-Marie Le Penas (Žanas Mari Le Penas), per 2002 metų prezidento rinkimus išėjęs į antrąjį turą po labai prasto socialistų kandidato pasirodymo.

M. Le Pen nacionalistinė politika „sužlugdytų darbininkų klasę“, – sakė M. Vallsas.

Apklausos rodo, kad Marine Le Pen gali tikėtis laimėti arba likti antra balandžio 23-ąją per prezidento rinkimų pirmąjį turą, bet antrajame veikiausiai pralaimės konservatorių kandidatui Francois Fillonui (Fransua Fijonui).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių