Dėl Holokausto įstatymo Izraelis iškvietė lenkų diplomatą

  • Teksto dydis:

Izraelis sekmadienį iškvietė aukšto rango Lenkijos diplomatą, kad pareikštų jam susirūpinimą dėl Varšuvos priimto teisės akto, susijusio su Holokaustu ir nacių mirties stovyklų apibrėžimu.

Dešiniųjų dominuojamas Lenkijos Seimas penktadienį priėmė įstatymą, numatantį trejus metus laisvės atėmimo asmenims, viešai skelbiantiems, kad Lenkijos valstybė arba tauta yra kalta dėl nacių nusikaltimų, arba vartojantiems formuluotę „Lenkijos mirties stovyklos“.

Tokia pati bausmė numatyta už „tikrųjų tų nusikaltimų vykdytojų kaltės šiurkštų menkinimą“.

Šis teisės aktas būtų taikomas tiek lenkams, tiek užsieniečiams, bet kad jis įsigaliotų, įstatymą dar turėtų patvirtinti Senatas ir pasirašyti prezidentas.

Lenkijos reikalų patikėtinis Izraelyje Piotras Kozlowskis (Piotras Kozlovskis) buvo iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją „pasiaiškinti“ aukšto rango pareigūnams, sakoma pranešime.

„Jam buvo pareikštas Izraelio nepritarimas dėl teisės akto formuluočių, – nurodė URM. – Šiam įstatymui priimti pasirinktas laikas – Tarptautinės Holokausto atminimo dienos išvakarės – yra ypač stebinantis ir netinkamas.“

Ministerija pridūrė, kad „šis teisės aktas nepadės tolesniam istorinės tiesos atskleidimui ir gali varžyti tyrimų laisvę, taip pat užkirsti kelią diskusijoms apie Antrojo pasaulinio karo istorines pamokas ir palikimą“.

Šeštadienio vakarą Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) apkaltino Lenkiją siekiant šiuo įstatymu paneigti istoriją. Tą pačią poziciją jis išsakė savaitinio kabineto posėdžio pradžioje.

„Visiškai netoleruojame tiesos iškraipymo ir istorijos perrašinėjimo arba Holokausto neigimo“, – sekmadienį sakė B. Netanyahu.

Premjeras atkreipė dėmesį, kad šis teisės aktas dar turi įveikti dvi institucijas, kad įsigaliotų, ir išreiškė „mūsų poziciją, kad jis turi būti pakeistas“.

„Ateinančią savaitę mūsų ambasadorė (Lenkijoje) ir jos komanda dalyvaus pokalbiuose su Lenkijos vadovybe, įskaitant premjerą, prezidentą ir Lenkijos Senatą“, – sakė B. Netanyahu.

Per Antrąjį pasaulinį karą Lenkija buvo užpulta ir okupuota nacistinės Vokietijos, prarado šešis milijonus savo piliečių, įskaitant 3 mln. per Holokaustą nužudytų žydų.

Lenkų pareigūnai reguliariai reikalauja pasitaisyti, kai kitų šalių žiniasklaida arba politikai pavartoja formuluotę „Lenkijos mirties stovykla“, turėdami omenyje nacių stovyklas, veikusias okupuotos Lenkijos teritorijoje, tokias kaip Aušvicas.

Šeštadienio vakarą Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) per „Twitter“ parašė, kad „Aušvicas-Birkenau nėra lenkiškas pavadinimas, o „Arbeit Macht Frei“ (vok. Darbas išlaisvina) nėra lenkiška frazė“.

Jis turėjo omenyje liūdnai pagarsėjusį geležinį užrašą ant vienų Aušvico stovyklos vartų.

Jeruzalėje įsikūręs Holokausto memorialas ir tyrimų centras „Yad Vashem“ pareiškė nepritariantis naujam Lenkijos teisės aktui, bet taip pat atkreipė dėmesį, kad „neabejotina, jog terminas „Lenkijos mirties stovyklos“ yra istoriškai klaidinantis“.

„Vis dėlto suvaržymai mokslininkų ir kitų žmonių pareiškimams, susijusiems su Lenkijos žmonių tiesioginiu arba netiesioginiu dalyvavimu nusikaltimuose, įvykdytuose jų krašte per Holokaustą, yra rimtas iškraipymas“, – pridūrė „Yad Vashem“.


Šiame straipsnyje: LenkijaIzraelisholokaustas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
gerai padarė,tegu šikną išmuilina ir klizmą pastato,kaip ir lietuvos žydšaudžiams landzberginems

h20

h20 portretas
analogiskai reiketu ir Lietuvoje padaryti... nelotu visokios strimeliu galvos...

IZIDORIUS

IZIDORIUS portretas
PASKUTINIS POGROMAS PRIESH ZYDUS IVYKO NET 1946 METAIS KAI VIENAME MIESTELEJE BUVO APKALTINTI LIKE GYVI ZYDAI PO HOLOKOSTO KAD KIE NUZUDE LENKU VAIKA ...TADA LENKU RANKOMIS BUVO NUZUDYTI DAUG TO MIESTELIO ZYDU KURIE PO HOLOKOSTO GRIZO I NAMUS...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių