Vieni džiaugiasi, kiti verkia: JAV prezidento rinkimus laimėjo D. Trumpas

  • Teksto dydis:

Politikos naujokas 70-metis D.Trumpas iškovojo šią neįtikėtiną pergalę ir taps 45-uoju šalies prezidentu, įveikęs demokratę 69 metų Hillary Clinton (Hilari Clinton) – JAV politikos veteranę, buvusią šalies pirmąją ponią, senatorę ir valstybės sekretorę.

Skandalingas politikos naujokas

Rinkimus laimėjęs JAV respublikonų kandidatas D. Trumpas pareiškė, kad išgydys gilias šalies žaizdas ir bus „visų amerikiečių“ prezidentas, taip pat pagyrė savo nugalėtą savo varžovę už visus jos tarnybos metus.

„Hillary labai ilgai ir labai sunkiai dirbo ilgą laikotarpį, ir privalome jai labai padėkoti už jos tarnybą mūsų šaliai“, – sakė D.Trumpas savo pergalės kalboje, kai preliminarūs rezultatai parodė, kad jis taps 45-uoju JAV prezidentu.

Milijardierius, nekilnojamojo turto magnatas pergalės kalbą savo šalininkams sakė Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“.

„Pažadu kiekvienam mūsų šalies piliečiui, kad būsiu visų amerikiečių prezidentas“, – pridūrė jis.

Pažadu kiekvienam mūsų šalies piliečiui, kad būsiu visų amerikiečių prezidentas.

Respublikonas D. Trumpas užsitikrino pergalę JAV prezidento rinkimuose, gavęs daugiau kaip 270 balsų Rinkikų kolegijoje.

Baltųjų rūmų šeimininku turėjo tapti kandidatas, surinkęs 270 ar daugiau balsų 538 narius turinčioje Rinkikų kolegijoje. Daugumoje valstijų visi rinkikų balsai atitenka daugiausiai rinkėjų laimėjusiam kandidatui.

Kaip rodo naujausi preliminarūs duomenys, D.Trumpas gaus mažiausiai 276 rinkikų balsus, o H.Clinton – 218. Lemiama rinkikų balsų riba buvo peržengta, kai jis laimėjo svyruojančioje, bet demokratams palankesnėje Vidurio Vakarų valstijoje – Viskonsine.

D.Trumpą į pergalę atvedė rinkėjų politinių permainų troškimas, kurio neužgožė jam metami kaltinimai dėl nederamo seksualinio elgesio, taip pat jo rasistiniai bei seksistiniai pasisakymai.

Finansų rinkas supurčiusią pergalę D.Trumpas išplėšė prieš demokratę H.Clinton, kuri siekė tapti pirmąja į JAV prezidento postą išrinkta moterimi.

Likus kelioms minutėms iki D.Trumpo pergalės paskelbimo demokratų kampanijos vadovas Johnas Podesta (Džonas Podesta) tikino, kad rezultatus dar per anksti skelbti, nes kelių valstijų balsavimo rezultatai vis dar neaiškūs.

Šalininkų euforija

Aiškėjant, kad D.Trumpas artėja prie pergalės, D.Trumpo šalininkai virto kepurių su užrašu „Padaryk Ameriką vėl didžią“ jūra, kuri skandavo „JAV!“

„Mes labai sujaudinti“, – sakė Aliza Romanoff (Aliza Romanof), išsilavinusi dviejų vaikų motina iš Long Ailando. Jos šeima daug metų pažįsta D.Trumpą ir dabar ji išėjo švęsti su tėvais ir vyru.

Respublikonų kandidato oficialus „pergalės vakarėlis“ vieno Manhatano viešbučio pokylių salėje prasidėjo lėtai, iš pradžių – santūriai optimistiškai, bet D.Trumpui laimint valstiją po valstijos, entuziazmas ir triukšmas didėjo.

Minia išaugo, senkančias jėgas kurstė alkoholis ir rezultatų lavina, kuri, pripažino kai kurie, buvo daug geresnė, nei jie galėjo įsivaizduoti, nes aiškia favorite buvo laikoma H. Clinton.

„Tai neįtikima. Nesitikėjau, kad Trumpas tikrai laimės“, – sakė telekomunikacijų srityje dirbantis 54 metų niujorkietis Glennas Ruti (Glenas Rutis), nors laimėtojas dar nebuvo paskelbtas. 

Televizijai „Fox News“, kurią renkasi dauguma D.Trumpo šalininkų ir kurios transliacija buvo rodoma didžiuliuose ekranuose, paskelbus, kad D.Trumpas laimėjo Ohajuje, Šiaurės Karolinoje, Floridoje, Ajovoje ir Viskonsine, minia pratrūko šūksniais, sveikinimais ir plojimais, kėlė kumščius į orą ir mojavo plakatais.

„Jis laimės ir mano gyvenimas amžiams pasikeitė“, – į savo mobilųjį telefoną šaukė vienas šalininkas, regis, net negalėdamas tuo patikėti.

Visur zujo padavėjai, rinkdami tuščias stiklines ir nešdami naujus butelius. Minia spontaniškai ėmė skanduoti „Nusausink pelkę“. Tai D.Trumpo kovos šūkis už Vašingtono isteblišmento reviziją.

„Mes tikrai nustebę. Tikėjomės, kad kova bus labai atkakli“, – sakė A.Romanoff.

„Netveriame džiaugsmu“, – pridūrė ji, o jos motina pažadėjo švęsti iki pat inauguracijos sausio 20-ąją.

Ilgos eilės ir sugedę kompiuteriai

JAV prezidentą renkantiems piliečiams antradienį visoje šalyje teko stovėti ilgose eilėse, susidurti su sugedusiais kompiuteriais, kai kada prasiverždavo aistros, bet per balsavimą nepastebėta didelio masto sukčiavimo, bauginimo ar įsilaužimo ženklų, kurių daugelis baiminosi.

Daugiausia problemų kilo dėl tokių sutrikimų, kokių būna per kiekvienus rinkimus, tarp jų ir neatitikimų rinkėjų sąrašuose, tačiau nebuvo jokių didesnių kliūčių, kurios smarkiai paveiktų balsų skaičiavimą.

„Didžiausias netikėtumas – kad viskas taip ramiai praėjo, esant tokiam dideliam rinkėjų aktyvumui, – sakė Ilinojaus valstijos rinkimų komiteto atstovas Jimas Tenuto (Džimas Tenutas). – Visi tikėjosi daugiau problemų nei dabar – ir nieko.“

Teksase, kaip nurodo aktyvistai, balsavimo sistemos veikė netinkamai daugiau kaip penkiose rinkimų apylinkėse Dentono apygardoje. Šis kliuvinys galbūt sutrukė pareikšti savo valią keliems šimtams rinkėjų.

Tuo tarpu sugedus kompiuteriui vienoje rinkimų apylinkėje Hjustono priemiestyje rinkėjai buvo staigiai nukreipti į kitą balsavimo vietą, esančią už daugiau kaip 3 km.

Vienoje svarbiausių iš svyruojančių valstijų – Šiaurės Karolinoje, Daramo apygardoje, kur daugiausiai yra demokratų šalininkų, strigo kompiuterinė sistema, todėl pareigūnai turėjo kliautis popierine registracijos procedūra, nusidriekė ilgos eilės. Kelios rinkimų apygardos pratęsė savo darbo laiką papildoma valanda.

Apie panašius sutrikimus buvo pranešama ir kitose šalies vietose; taip pat gauta skundų, kad kai kurių rinkėjų nebuvo sąrašuose.

Šalia vienos rinkimų apylinkės Floridoje viena moteris, agituojanti už D. Trumpą, pipirinių dujų balionėliu užpuolė vieną H. Clinton šalininką, o prie kitos – susikivirčijo du vyrai, kai vienas jų išplėšė telefoną iš kito rankų. Konfliktas tarp D.Trumpo ir H.Clinton gerbėjų kilo ir Ipsilantyje, Mičigano valstijoje.

Iš tokių valstijų kaip Misūris ir Juta buvo gauta pranešimų, jog rinkėjai turėjo laukti po kelias valandas, kad galėtų balsuoti.

D.Tumpas per savo kampaniją ne kartą reiškė niekuo nepagrįstus nuogąstavimus, kad rinkimai kažkokiu būdu suklastoti. Dėl jo raginimų stebėti, kad rinkimų apylinkėse nebūtų sukčiaujama, baimintasi galimo savavališko susidorojimo ir užpuolimų.

„Apskritai, istorija, kurios visi tikėjosi – masinių pranešimų apie rinkėjų bauginimą – neįvyko“, – sakė Wendy Weiser (Vendi Veiser), Niujorko universiteto teisės mokyklos demokratijos programos vadovė iš Brennano (Brenano) teisingumo centro.

„Tikrai mačiau, kad tokių dalykų buvo daugiau... tačiau tai nėra svarbiausia rinkimų istorija, ir daugeliui tai tikrai atnešė palengvėjimą“, – pridūrė ji.

D.Trumpas savo ruožtu vėl pakartojo, kad rinkimų rezultatai gali būti nepatikimi. Jo kampanijos atstovai teigė sieksiantys, kad būtų ištirtas atvejis Nevados valstijoje, nes pasirodė pranešimų, kad ten keletas rinkėjų buvo įleisti į rinkimų apylinkes po jų uždarymo.

Filadelfijoje, vienoje iš vietų, kur D.Trumpo teigimu galėjo būti sukčiaujama, apygardos prokuroras Sethas Williamsas (Setas Viljamsas) sakė, kad iki popietės nebuvo įrodytų pranešimų apie rinkėjų sukčiavimą arba bauginimą ir „jokios zombių, balsuojančių mieste, apokalipsės“.

Tuo tarpu valstijų rinkimų pareigūnai bandė apsisaugoti nuo programišių bandymų įsilaužti į jų kompiuterines sistemas.

48 valstijos priėmė „kibernetinės higienos“ pagalbą iš Vidaus saugumo departamento, kuri pažadėjo patikrinti jų tinklus ir pašalinti problemas, leidžiančias programišiams įsilaužti. Dar dvi valstijos pasisamdė rangovus, kad šie pasirūpintų sistemų saugumu, nurodė pareigūnai.

Kibernetinio saugumo ekspertai nurodė, kad dėl decentralizuotos balsavimo sistemos, kai žmonės balsuoja 9 tūkst. skirtingų jurisdikcijų ir daugiau kaip 185 tūkst. apylinkių, programišiams būtų sudėtinga smarkiai paveikti balsavimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkimai JAV visai susuko nukvakusio Kęsto protelį

Rinkimai JAV visai susuko nukvakusio Kęsto protelį portretas
Kęstas ir kiti apmokami Putino subinlaižiai bjauriau už aborto liekanas – daug smarvės ir jokios naudos. Lietuvos ir jos žmonių dergimas bei gąsdinimas – jų pragyvenimo šaltinis ir varganos egzistencijos pagrindas. Nesugebėjimas prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkybių virto neapykanta Lietuvai. Iš nevilties ir neapykantos jie tapo apmokamais Putino subinlaižiais. Diskutuoti su jais reiškia save pažeminti iki jų lygio. Juos galima tik užjausti. Tai nelaimingi, pilni pykčio ir pagiežos žmonės, besistengiantys ir kitus tokiais padaryti.

Kęstas

Kęstas portretas
Ko iš Trumpo laukia JAV rinkėjai? 1.Kad politikoje būtų pirmiausia Amerika. Tai reiškia, kad užtenka bėgioti paskui Putiną, reikia susirūpinti Amerikos likimu. Paskui Putiną Ukrainoje bėgios viena Grybauskaitė, jei mes tai apmokėsime, likdami paskutiniais durniais pasauly. 2. Kad ir Amerikos baltieji bei vidutiniokai turėtų naudos iš tarptautinės prekybos. Iki šiol tik vienas procentas pasaulio turtingiausių ir milijardai skurdžių Kinijoje, bei kitose autoritarinėse šalyse gaudavo kokios nors naudos. Amerikiečiai reikalauja atsiriboti muitais arba griežtais susitarimais dėl valiutos reguliavimo nuo autoritarinių režimų bei tokių komunistų diktatorių, skriaudžiančių dirbančiuosius, kaip mūsų Grybauskaitė ir Butkevičius (gal kas norite išskirtinai žiauraus Darbo kodekso?). Laisvai prekybai su komunistais ir kitais autoritariniais režimais ateina galas [I].

Kęstas

Kęstas portretas
3. Kad būtų sustabdytas nenumaldomas emigracijos srautas, nešantis susvetimėjimą, kultūrinę sumaištį ir terorizmo pavojų. Lietuvoje irgi reikia atsikratyti ukrainiečių ir kitų emigrantų. Trumpo partija dabar turi daugumą JAV senate bei kongrese. Todėl Trumpas turi gerą progą įgyvendinti pagrindinius amerikiečių siekius. Mums, lietuviams, taip pat seniai laikas susirūpinti mūsų likimu. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių