D. Trumpas ir V. Putinas pirmą kartą susitiko protestų temdomame G-20 susitikime

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas penktadienį pirmą kartą susitiko Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių vadovų renginyje, kurį temdo audringi protestai ir Amerikos bei jos Vakarų sąjungininkų nesutarimai klimato kaitos ir prekybos klausimais.

„Tikimės, kad Rusijos, Jungtinių Valstijų ir visų kitų suinteresuotųjų šalių laukia labai teigiami dalykai, – pareiškė D.Trumpas. – Garbė būti su jumis“.

„Man malonu susitikti su jumis asmeniškai, pone prezidente. Ir aš tikiuosi, kad, kaip ir sakote, mūsų susitikimas duos konkrečių rezultatų“, – atsakė V.Putinas.

Leidus žurnalistams paliudyti susitikimo pradžią D.Trumpas pasakė, kad jis ir V.Putinas jau turėjo „labai laba gerą pokalbį“.

„Mes laukiame daugybės labai pozityvių dalykų ir Rusijai, ir Jungtinėms Valstijoms, ir visiems susijusiems“, – sakė D.Trumpas.

Šalia esant valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui (Reksui Tilersonui), D.Trumpas sėdėjo ties Amerikos vėliava sudėjęs rankas trikampiu. V.Putinas, šiek tiek susikūprinęs savo kėdėje, trynė pirštus, klausydamasis, kaip D.Trumpas kalba reporteriams. Gerta jo sėdėjo užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

D.Trumpas neatskleidė, ką jiedu su Rusijos vadovu kalbėjo, minėjo tik, kad aptarti „įvairūs dalykai“. V.Putinas atrodė panašiai vangokas ir žurnalistams per vertėją pasakė, kad jiedu aptarę tarptautines problemas bei dvišalius klausimus.

Vis dėlto V.Putinas pažymėjo, kad tai, jog jiedu susitiko yra teigiamas ženklas, ir pridūrė, tikįs, kad susitikimas duos „teigiamų rezultatų“.

„Vien pokalbių telefonu nepakanka, – sakė V.Putinas. – Norint teigiamų rezultatų dvišaliuose santykiuose ir būti pasiryžus išspręsti daugumą tarptautinės politikos klausimų, tikrai reikia asmeniškų susitikimų“.

Pasak analitikų, šiame istoriniame susitikime gali būti paliesta visa virtinė klausimų – nuo Šiaurės Korėjos krizės ir konfliktų Sirijoje bei Ukrainoje iki JAV ir Rusijos nusiginklavimo sutarčių, pasaulio prekybos ir klimato kaitos.

Arogantiško nekilnojamo turto magnato ir šaltakraujiško buvusio KGB agento susitikimo filmuota medžiaga tikriausiai bus kruopščiai ne kartą peržiūrėta, ieškant bet kokių jų santykių atnaujinimo ar atšalimo ženklų.

Jų „kontrastuojančių mačistinių stilių tarpusavio sąveika... veikiausiai bus jų santykių išskirtinis bruožas“, sakė Derekas Cholletas (Derekas Čoletas) iš strateginių studijų centro „The German Marshall Fund“.

Nors paprastai šis svarbus diplomatinio kalendoriaus renginys praeina be didesnių nesutarimų, šių metų G-20 viršūnių susitikimas Hamburge gali būti vienas audringiausių per visą šio forumo istoriją.

D.Trumpo pozicija „Amerika – svarbiausia“ prekybos klausimuose ir jo skeptiškas požiūris į klimato kaitą kelia įtampą JAV santykiuose su jos ilgalaikėmis sąjungininkėmis, ypač Europoje.

Prie to dar prisideda ir D.Trumpo griežta pozicija dėl Šiaurės Korėjos raketų programos – dėl kurios Rusija ir Kinija ragina išlaikyti savitvardą.

Tuo tarpu už gerai saugomų konferencijų rūmų sienų Hamburge vyksta audringi protestai, dėl kurių JAV pirmoji ponia Melania Trump (Melanija Tramp) penktadienį negalėjo išvykti iš savo rezidencijos. Prieš globalizacią protestuojantys aktyvistai padeginėjo automobilius, daužė pastatų langus ir vitrinas, leido signalines raketas į policijos sraigtasparnius, supjaustė Kanados delegacijos automobilių padangas.

Dėl smurto protrūkio Hamburgo policija buvo privesta prašyti pastiprinimo iš kitų Vokietijos žemių, o G-20 susitikimo organizatoriams teko drastiškai apkarpyti lyderių antrosioms pusėms skirtų renginių programą.

„Hamburgo policija negalėjo mums leisti išvykti (iš rezidencijos)“, – sakė M.Trump atstovė Stephanie Grisham (Stefani Grišam), paaiškindama, kodėl ji turėjo praleisti ekskursiją.

„Nutraukite destabilizuojančius veiksmus“

Pernai dalyvaudamas prezidento rinkimų kampanijoje D.Trumpas kalbėjo apie galimybę atkurti santykius su Rusija, kurie pablogėjo jo pirmtako Baracko Obamos (Barako Obamos) prezidentavimo laiku.

Tačiau dabar Maskva susilaukia vis daugiau kaltinimų dėl įtariamo kišimosi į JAV prezidento rinkimus, kuris neva padėjo D.Trumpui patekti į Baltuosius rūmus. O D.Trumpas patiria spaudimą namuose ir iš kitų JAV partnerių nenuolaidžiauti Rusijai.

Ketvirtadienį savo pagrindinėje kalboje Varšuvoje D.Trumpas paleido visą salvę kritikos Rusijai, bet tiesiogiai Putino vardo neminėjo.

„Mes raginame Rusiją nutraukti savo destabilizuojančius veiksmus Ukrainoje ir kitur, ir savo paramą priešiškiems režimams, tarp jų Sirijoje ir Irane, o prisidėti prie tarptautinės atsakingų šalių bendruomenės mūsų kovoje su bendrais priešais ir pačios civilizacijos gynyboje“, – sakė jis džiaugsmingai maždaug 10 tūkst. žmonių miniai Varšuvoje.

Anksčiau buvo pranešta, kad D.Trumpo ir V.Putino susitikime iš amerikiečių dalyvaus tik valstybės sekretorius R.Tillersonas ir vertėjas.

Tokia neįprastai maža derybų komanda ekspertams kelia susirūpinimą.

„Nei Tillersonas, nei Trumpas nėra užsienio politikos ekspertai. Tai viena priežasčių, kodėl jiems reikia profesionalų susitikime su Putinu“, – sakė Vašingtone įsikūrusio Brookingso (Brukingso) instituto analitikas Thomas Wrightas (Tomas Raitas).

Audra dėl klimato

Sėkmingas tarpžemyninės raketos išbandymas Šiaurės Korėjoje šią savaitę taip pat meta tamsų šešėlį ant pirmojo D.Trumpo dalyvavimo G-20 šalių vadovų susitikime.

D.Trumpas ketvirtadienį perspėjo, kad Pchenjano žvanginimas kardais turės „pasekmių“, ir pareiškė svarstąs apie „rūstų“ atsaką į Šiaurės Korėjos „labai labai blogą elgesį“.

Vėl paraginęs Pekiną stipriau panaudoti savo ekonominį spaudimą Šiaurės Korėjai, D.Trumpas dr ketina G-20 renginio kuluaruose susitikti ir su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu).

Be įvairialypio diplomatinio bendravimo JAV lyderio dar laukia derybos pagrindinėje G-20 konferencijų salėje, kur formuojasi vieningas frontas prieš jo atsainų požiūrį į klimato šiltėjimą.

D.Trumpas tartum jau yra pažadėjęs išvesti Jungtines Valstijas iš 2015 metų Paryžiaus susitarimo dėl klimato apsaugos, bet G-20 renginio šeimininkė Vokietijos kanclerė Angela Merkel pabrėžė, jog „daugybė kitų šalių nori ir toliau jį įgyvendinti“.

„Mes neketiname užtušuoti skirtumus, priešingai – vaidus mes vadinsime vaidais“, – sakė A.Merkel.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) sakė, kad pasaulio šalių vadovai per dvi susitikimo dienas padvigubins pastangas, jog įtikintų D.Trumpą sugrįžti į Paryžiaus susitarimą.

„Manau, kad kolektyvins kreipimasis į prezidentą Trumpą aplink šį stalą bus svarbi priežastis sugrįžti į susitarimą; aš tikiuosi, mes sugebėsime taip dirbti, kad užtikrintume, jog tai įvyktų“, – sakė ji britų visuomeniniam transliuotojui BBC.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Baigiasi G20 Hamburge ...visi bendroje foto ...kas zmonomis ,kas be ju ,o V.Putino ten nera ...ar jo nieks nekviete,ar ignoravo????

kokių

kokių portretas
ten bebūtų valstybių vadovai dirba savo tautų labui, išskyrus mūsų

taigi

taigi portretas
Susitiko , nusišypsojo, paspaudė ranką...o Vova ir klausia Dono. Donai , kodėl tavo ranka tokia ištinusi ir pataudusi, oi Vova, buvo prieš kurį laiką vadinamos okrainos vadinamas pezidentas, tai ranką bučiavo, laižė ir čiulpė kol ištino- pinigų prašė :)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių