Britanija reabilituos tūkstančius už homoseksualumą nuteistų žmonių

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai britų vyrų, kurie buvo nuteisti už homoseksualumą prieš jo dekriminalizavimą, bus reabilituoti pagal „Turingo įstatymą“, pavadintą Antrojo pasaulinio karo didvyrio Alano Turingo (Alano Tiuringo) vardu, ketvirtadienį paskelbė vyriausybė.

Visi dar gyvi asmenys, kurie buvo nuteisti už homoseksualius santykius abiejų šalių sutikimu prieš panaikinant baudžiamąją atsakomybė numatantį įstatymą, jau gali kreiptis dėl gero vardo susigrąžinimo pagal vadinamąjį neatsižvelgimo procesą (disregard process). Jie bus reabilituoti automatiškai.

Taip pat bus reabilituoti tūkstančiai jau mirusių žmonių.

„Nepaprastai svarbu, kad reabilituotume žmones, kurie yra nuteisti už istorinius lytinius nusikaltimus ir kurie šiandien nebūtų kalti dėl jokio nusikaltimo“, - sakė teisingumo ministras Samas Gyimah (Semas Džima).

„Taikydami reabilitaciją ir (jau) esamą neatsižvelgimo procesą įvykdysime savo programos įsipareigojimą ištaisyti šią neteisybę“, - sakė jis.

Privatūs homoseksualūs santykiai tarp vyresnių nei 21 metai vyrų Anglijoje ir Velse buvo dekriminalizuoti 1967 metais, bet Škotijoje šis įstatymas nebuvo pakeistas iki 1980-ųjų, o Šiaurės Airijoje – iki 1982-ųjų.

A.Turingas buvo kompiuterių mokslininkas, filosofas ir kriptologas, atlikęs labai svarbų vaidmenį iššifruojant nacių kodą „Enigma“. Neseniai apie jį buvo pastatytas filmas „Vaizduotės žaidimas“ (The Imitation Game).

1952 metais jis buvo nuteistas už homoseksualumą ir priverstas sutikti su chemine kastracija. A.Turingas nusižudė 1954-aisiais, būdamas 41 metų.

2013 metais karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) oficialiai reabilitavo A.Turingą, o šis žingsnis paskatino raginimus atkurti visų kitų nuteistų homoseksualų gerą vardą.

Liberalų demokratų lordas Johnas Sharkey (Džonas Šarkis), kuris pateikė įstatymo projektą A.Turingui reabilituoti, sakė, kad naujasis vyriausybės pranešimas pranašauja „reikšmingą dieną tūkstančiams šeimų visoje Jungtinėje Karalystėje“.

„Nuostabu, kad galėjome pasinaudoti malone, suteikta Alanui Turingui“, - sakė jis BBC.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jivas.

Jivas. portretas
Kas Dievo tas Dievui. Nevalia kišti by... s svetimam užpakaliui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių