A. Blinkenas: kova su dezinformacija yra itin svarbus JAV nacionalinio saugumo interesas

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį Seule vykusiame demokratijos aukščiausiojo lygio susitikime pareiškė, kad kova su dezinformacija, įskaitant dirbtinio intelekto (DI) kuriamą turinį, yra itin svarbus Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo interesas ir diplomatinis prioritetas.

Šią savaitę A. Blinkenas lankosi Pietų Korėjoje, kur dalyvauja trečiajame aukščiausiojo lygio susitikime už demokratiją. Šis aukščiausiojo lygio susitikimas, organizuojamas JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) iniciatyva, suburia vyriausybės pareigūnus, nevyriausybines organizacijas ir pilietinės visuomenės narius.

Valstybės sekretoriaus teigimu, skaitmeninės technologijos, įskaitant socialinius tinklus ir DI, labai pagreitino dezinformacijos sklaidą.

„Atsparesnės informacinės aplinkos kūrimas yra gyvybiškai svarbus JAV nacionalinio saugumo interesas ir neatidėliotinas mūsų diplomatijos prioritetas“, – nurodė jis.

„Šiandien Valstybės departamentas skelbia rekomendacijas, kurias mes vadiname „Demokratijos veiksmų planu“ ir kurios padės žmonėms geriau suvokti manipuliavimą informacija ir atsispirti jam“, – pridūrė A. Blinkenas.

Jis taip pat pabrėžė, kad socialiniuose tinkluose reikia pradėti žymėti DI sukurtą turinį, kad naudotojai žinotų, kada vaizdas yra realus, o kada – ne.

Susitikimo metu A. Blinkenas pristatė įvairias pastangas remti žiniasklaidą, įskaitant kovą su „piktnaudžiavimu komercine šnipinėjimo programine įranga siekiant stebėti ir persekioti žurnalistus, žmogaus teisių gynėjus ir kitus asmenis, be kita ko, taikant sankcijas, eksporto kontrolę ir vizų apribojimus, kad vyriausybės ir bendrovės būtų priverstos prisiimti atsakomybę“.

Praėjusių metų aukščiausiojo lygio susitikime 10 šalių įsipareigojo užtikrinti, kad šnipinėjimo technologijos būtų naudojamos nepažeidžiant visuotinių žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių, sakė A. Blinkenas. Jis pridūrė, kad šiemet šį įsipareigojimą prisiėmė dar pusė tuzino šalių, įskaitant aukščiausiojo lygio susitikimo šeimininkę Pietų Korėją.

Propagandos svetainėse paprastai dirba daug žmonių, kurie rašo priešiškus tekstus, tačiau dabar generatyvinės dirbtinio intelekto priemonės leidžia daug pigiau ir greičiau sukurti turinį, kurį dažnai sunku atskirti nuo tikros informacijos.

Pastaraisiais mėnesiais atsirado šimtai dirbtiniu intelektu paremtų svetainių, imituojančių naujienų portalus ir skleidžiančių melagingą informaciją apie viską – nuo karų iki politikų, o tai kelia nerimą metais, kai visame pasaulyje vyksta svarbūs rinkimai.

Ekspertų teigimu, automatiškai generuojama dezinformacija gali turėti didelį poveikį 2024 metų JAV prezidento rinkimams. Ši problema taip pat kelia susirūpinimą daugeliui šalių, įskaitant Pietų Korėją, kurioje balandį įvyks parlamento rinkimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių