Belgija atmeta ES ultimatumą dėl CETA

  • Teksto dydis:

Belgijos Valonijos regiono parlamento pirmininkas pirmadienį pareiškė, kad regionas nesilaikys Europos Sąjungos paskelbto referendumo dėl laisvosios prekybos sutarties su Kanada.

„Negalėsime laikytis šio ultimatumo“, – Belgijos RTL radijui sakė Andre Antoine'as (Andrė Antuanas), turėdamas omeny Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko paskelbto ultimatumo Belgijai iki pirmadienio vakaro paskelbti savo poziciją, ar šalis parems Europos Sąjungos ir Kanados laisvosios prekybos sutartį (CETA).

Belgija iki šiol yra vienintelė ES narė, nepasirašiusi CETA sutarties, dėl kurios derėtasi septynerius metus.

Pasak A. Antoine'o, labai svarbu viską dėl CETA sutarties padaryti tinkamai, nes ji gali tapti pagrindu būsimiems prekybiniams susitarimams su JAV ir Kinija. „Todėl turime turėti tvirtą teisinį pagrindą“, – sakė jis.

A. Antoine'as taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog sutarties tekstas yra labai sudėtingas, jį sudaro „300 sutarties puslapių ir 1300 priedų puslapių“.

Europos Sąjunga sekmadienį paskelbė Belgijai 24 valandų ultimatumą pareikšti, ar ji gali pritarti ES ir Kanados laisvosios prekybos sutarčiai, ir perspėjo, kad priešingu atveju teks atšaukti numatomą viršūnių susitikimą dėl šios sutarties.

Belgija padarė tikrą gėdą Bendrijai iki šiol negalėdama pritarti CETA sutarčiai, nes ją blokuoja prancūziškai kalbantis Belgijos Valonijos regionas.

Kanados prekybos ministrė Chrystia Freeland (Kristija Friland) šeštadienį išskrido iš Briuselio į Kanadą po žlugusių penktadieninių derybų ir pareiškė, kad kamuolys yra ES pusėje. Ministrė pareiškė besitikinti, kad dar galės su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau (Džastinu Triudo) sugrįžti ir pasirašyti sutartį ketvirtadienį Briuselyje planuojamo viršūnių susitikimo metu.

Sekmadienį šaltinis Europoje pranešė, kad Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pirmadienį kalbėsis su Belgijos ministru pirmininku Charlesu Micheliu (Šarliu Mišeliu) dėl to ar dar galima sutartį išgelbėti. Esą D. Tuskas jo tiesiai paklaus, ar Belgija ketvirtadienį galės pasirašyti sutartį ar ne.

D. Tuskas taip pat ketina kalbėtis ir su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu-Klodu Junkeriu) ir „pasidalinti savo vertinimu apie ta, kur mes esame“ bei pasikalbėti su Kanados vyriausybės vadovu ir „nuspręsti, ar vis dar planuoti viršūnių susitikimą“, sakė minėtas šaltinis.

„Kalbant apie ketvirtadienį, jeigu Belgija negalės garantuoti, kad jie pasirašys sutartį, D. Tuskui visiški aišku, kad nėra prasmės rengti viršūnių susitikimo, ir nebus jokio susitikimo bei nebus nustatyta jokios naujos susitikimo datos“, – sakė šaltinis.

Jis pridūrė, kad galutinį sprendimą kartu priims D. Tuskas ir J. Trudeau.

Valonijos regiono įstatymų leidėjai per praėjusį penktadienį surengtą balsavimą netikėtai nusprendė blokuoti Europos Sąjungos ir Kanados laisvosios prekybos sutartį (CETA), todėl Belgija negali pasirašyti šio dokumento, dėl kurio derėtasi net septynerius metus.

Dėl šio blokavimo gali neįvykti kitą savaitę planuotas Kanados ministro vizitas į Briuselį ir sutarties pasirašymas.

CETA sujungtų 500 mln. vartotojų turinčią ES rinką su dešimta didžiausia pasaulio ekonomika.

Tačiau CETA priešininkai sako, kad tai yra pavojingas laisvosios rinkos precedentas, kuris gali pakenkti aukštiems sveikatos gerovės standartams Europoje ir ūkininkams.


Šiame straipsnyje: CETAESKanadaultimatumasValonija

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ach - vėl 'stiprus centras' nerimsta?..

DJ

DJ  portretas
Net... . Kanada ir JAV tiesiogiai susitars su visomis ES utopijos šalimis, atskirai be jokios utopijos biurokracijos !.

DJ

DJ  portretas
Ne veltui yra sakoma šaltas kaip Belgas, todėl Belgai parodė savo tvirtumą, o to tipo prezidento ES utopijos pareiškimai panašus į diktatoriaus pareiškimus tipo Adolfo, Putkos ir kitų !. Tai reiškia, kad BREXIT toliau plinta nes Belgijoje EU utopijos išvietėje !.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių