Baltarusijoje surengta dar viena reidų prieš opozicijos aktyvistus banga

  • Teksto dydis:

Baltarusijos režimui beveik ketverius metus tęsiant didelio masto susidorojimą su opozicija, antradienį buvo surengti reidai prieš daugiau kaip 200 aktyvistų, konfiskuotas jų turtas.

Reidai surengti Solidarumo su Baltarusijos politiniais kaliniais dieną.

Autoritarinis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka represijų griebėsi 2020-ųjų rugpjūtį, kai prasidėjo masiniai šalies pilietinės visuomenės protestai prieš jo valdymą po ginčijamo perrinkimo prezidento rinkimuose. Opozicija ir Vakarai juos pasmerkė kaip suklastotus.

Buvo sulaikyta daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai buvo žiauriai sumušti, uždaryta dešimtys nepriklausomų naujienų organizacijų ir teisių grupių, įkalinta žurnalistų.

Nuo to laiko iš 9,5 mln. gyventojų turinčios šalies pabėgo apie 500 tūkst. žmonių, įskaitant svarbius opozicijos veikėjus, o valdžios institucijos šiais metais pradėjo kampaniją prieš užsienyje gyvenančius baltarusius, raginančius taikyti griežtesnes sankcijas A. Lukašenkos vyriausybei.

Antradienį valstybinė televizija parodė, kaip ginkluoti operatyvininkai laužiasi į opozicijos aktyvistų butus, atlieka juose kratas ir juos užantspauduoja. Vienas iš tokių butų priklauso Janai Latuškai, opozicijos veikėju tapusio buvusio Baltarusijos kultūros ministro Pavelo Latuškos dukrai.

Baltarusijos tyrimų komitetas paskelbė iškėlęs baudžiamąją bylą 257 aktyvistams, siekiantiems patekti į užsienyje veikiančią Koordinacinę tarybą, kurią opozicijos politikai įsteigė 2020 metais kaip alternatyvų parlamentą. Jie paskelbė internetinius rinkimus į 80 vietų šioje Taryboje, vyksiančius gegužės 25–27 dienomis.

Minimi aktyvistai, kurių dauguma jau yra išvykę iš šalies, kaltinami „sąmokslu nuversti vyriausybę“, „raginimu taikyti sankcijas“ ir „ekstremistinės grupės kūrimu“. Dėl šių kaltinimų suimtiems asmenims gresia iki 12 metų kalėjimo.

Komiteto atstovas spaudai Siarhejus Kabakovičius sakė, kad visoje Baltarusijoje vyksta „areštai, kratos ir turto areštai“, kurie yra didelio masto Koordinacinės tarybos tyrimo dalis.

Prisimename juos kiekvieną dieną, nes kiekvieną dieną jie neteisėtai lieka įkalinti už tikėjimą laisva ir demokratine Baltarusija.

Buvęs ministras P. Latuška teigė naujienų agentūrai AP, kad valdžia stiprina represijas prieš baltarusių tautybės žmones šalyje ir užsienyje, nes baiminasi, kad vėl gali kilti masiniai protestai.

„Lukašenkos režimas baiminasi bet kokios politinės alternatyvos ir pradėjo dar vieną savo oponentų baudžiamojo persekiojimo etapą, iš karto pradėdamas baudžiamąsias bylas prieš visus rinkimų į Koordinacinę tarybą dalyvius, – kalbėjo jis. – Tai bandymas įbauginti baltarusius, kurie pasisako prieš valdžią ir jos vykdomą politiką.“

Gegužės 21 dieną opozicija paskelbė Solidarumo su Baltarusijos politiniais kaliniais diena.

Seniausios ir žymiausios šalies žmogaus teisių grupės „Viasna“ duomenimis, šiuo metu Baltarusijoje yra 1 tūkst. 392 politiniai kaliniai, o kasdien suimami nauji asmenys. Ji teigia, kad mažiausiai penki politiniai kaliniai mirė už grotų.

Praėjusią savaitę pareigūnai atliko kratas ir areštavo 104 užsienyje gyvenančių ir valdžią kritikuojančių baltarusių nekilnojamąjį turtą.

Vakarų pareigūnai šią savaitę dar kartą paragino Baltarusijos valdžią paleisti politinius kalinius ir nutraukti represijas.

„Visi Baltarusijos politiniai kaliniai turi būti paleisti, – antradienį pareiškė JAV ambasada Baltarusijoje. – Prisimename juos kiekvieną dieną, nes kiekvieną dieną jie neteisėtai lieka įkalinti už tikėjimą laisva ir demokratine Baltarusija.“

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pirmadienį pareiškime sakė: „Režimas vis dažniau taikosi ir į tuos, kurie pabėgo iš šalies.“

Jis pridūrė, kad ES „smerkia naujausią reidų ir turto konfiskavimo bangą prieš politinius aktyvistus, kurie tęsia savo veiklą už laisvę tremtyje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių