Atsistatydino ilgametis Kazachstano prezidentas

  • Teksto dydis:

Kazachstano veteranas prezidentas Nursultanas Nazarbayevas (Nursultanas Nazarbajevas) antradienį kreipdamasis į tautą paskelbė atsistatydinantis.

„Priėmiau sprendimą atsisakyti savo prezidentinių įgaliojimų“, – valstybės vadovas paskelbė tiesiogiai kreipdamasis per nacionalines televizijas.

„Šiemet sukaks 30 metų, kai užimu aukščiausiąjį postą. Liaudis suteikė man galimybė tapti nepriklausomo Kazachstano pirmuoju prezidentu“, – kalbėjo jis.

N. Nazarbajevas nurodė, kad valstybės vadovo pareigas, kaip numato konstitucija, perims Senato vadovas Qasymas-Jomartas Kemeluly Toqaevas (Kasymas Žomartas Kemeluly Tokajevas).

„Pagal įstatymus, pasibaigus prezidento įgaliojimams jo pareigas eina Senato pirmininkas. Vėliau įvyks prezidento rinkimai“, – sakė N. Nazarbayevas.

Jis pridūrė, kad išsaugos Kazachstano nacionalinio saugumo tarybos ir valdančiosios partijos „Nur Otan“ („Tėvynės šviesa“) pirmininko pareigas. Praeitais metais buvo paskelbta, kad Nacionalinio saugumo tarybos vadovo poste N. Nazarbayevas galės užimti iki gyvos galvos.

„Man buvo laimė tarnauti tautai. Lenkiu galvą ir dėkoju. Kad išpildyčiau liaudies priesaką, dirbau nenuleisdamas rankų“, – sakė N. Nazarbajevas.

78 metų N. Nazarbayevas yra pirmasis ir vienintelis Kazachstano prezidentas. Jis savo valstybę Centrinėje Azijoje be didelės opozicijos valdo nuo 1990-ųjų, kai buvo įkurtas prezidento postas. Nepriklausomybę šalis paskelbė 1991 metais, subyrėjus Sovietų Sąjungai.

2007-aisiais parlamentas N. Nazarbayevui kaip pirmajam šalies prezidentui panaikino suvaržymus balotiruotis ribotam skaičiui kadencijų.

Vėliausiai jis buvo perrinktas 2015 metų balandį, surinkęs 97,75 proc. balsų. Dabartinė kadencija turėjo baigtis 2020 metų balandį, bet iki šiol prezidentas nebuvo užsiminęs, kas galėtų tapti jo įpėdiniu.

Jis atsistatydina didėjant visuomenės nepasitenkinimui, o ekonomikai vis dar neatsigavus nuo naftos kainų nuosmukio 2014 metais.

Keliomis savaitėmis anksčiau autoritarizmu kaltintas lyderis paleido šalies vyriausybę.

Net ir atsistatydinęs N. Nazarbayevas išsaugos reikšmingą vaidmenį šalies politikoje, nes jam yra suteiktas konstitucinis „Tautos lyderio“ titulas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Platonas

Platonas portretas
Po desimties metu to deduko net kvapo sioje zemeje nebebus. Gali jis buti saugumo tarybos ar ko tik nori vadovu. Laikas negailestingas. Jis suryja savo vaikus.

TAIGI

TAIGI portretas
NAZARBAJEVAS PADARĖ VIENĄ TIKRAI GERĄ DARBĄ--PRIVALOMAI MOKOMA KAZACHŲ KALBA,NES IKI TOL RETAI KUR BUVO JI NAUDOJAMA

Romas

Romas portretas
N. Nazarbajevas traukiasi į anksčiau jam paruoštą saugumo tarybos pirmininko postą. Jo įgaliojimai bus didesni nei šalies prezidento. Todėl čia ne atsistatydinimas, o dar didesnis savęs apsaugojimas nuo visuomenės nepasitenkinimo ir galimo klanų keršto.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių