„Kruonio HAE statybos“ vadovų korupcijos byla – dar neatversta

Vilniaus apygardos teismui penktadienį nepavyko pradėti nagrinėti 4,5 mln. litų pasisavinimu įtariamų bankrutavusios bendrovės „Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės statyba“ („Kruonio HAE statyba“) valdybos pirmininko Pranciškaus Jurgučio ir generalinio direktoriaus Valdemaro Jasevičiaus baudžiamosios bylos.

Įtariama, kad įgyvendinant Europos Sąjungos remiamą projektą, jie pasisavino daugiau nei 4,5 mln. litų, iš jų dalį - 2,4 mln. litų - nusikalstamu būdu legalizavo, teigia nustačiusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Ji kartu su Generalinė prokuratūra atliko ikiteisminį tyrimą.

Nei P.Jurgutis, nei jo advokatas teismo salėje nepasirodė - P.Jurgutis faksu teismui atsiuntė pranešimą, kad serga ir negali dalyvauti teismo posėdyje. Kartu buvo pridėta Klaipėdos ligoninės pažyma, kurioje nurodyta, kad pacientas negali atvykti į teismą nuo vasario 13 iki vasario 22 dienos, priežastimi nurodoma liga.

Kitas kaltinamasis V.Jasevičius atvyko į posėdį, tačiau be advokato. Jo tuometinis advokatas Arvydas Pocius trečiadienį pranešė nusišalinąs nuo šios bylos. V.Jasevičius išreiškė pageidavimą susirasti naują gynėją.

Teismas priėmė protokolinę nutartį, kuria kaltinamojo P.Jurgučio neatvykimas į teismą dėl ligos pripažinta svarbia ir pateisinama priežastimi.

Teismas nusprendė kitą posėdį surengti kovo 1 dieną, nors V.Jasevičius teigė tuo laikotarpiu suplanavęs atostogas, išvyką su šeimos nariais, esą kelionei jau užsakyti viešbučiai. Tačiau teisėja Angelė Ikasalienė pareiškė, kad byloje yra daug proceso dalyvių, jeigu dėl visų atostogų bus atidedami posėdžiai, bylos nagrinėjimas ilgai užtruks, o ilgesnės nei mėnesio pertraukos tarp posėdžių sunkiai pateisinamos. Teisėja palinkėjo kaltinamajam kuo greičiai susirasti naują gynėją, kad jis galėtų susipažinti su bylos medžiaga ir dalyvauti nagrinėjime.

Byloje kaltinimai pateikti ir bankrutavusiai bendrovei „Kruonio HAE statyba“, ir bankrutuojančiai bendrovei „Pajūrio investicijų valdymo centras“.

FNTT skelbė atskleidusi, kad „Kruonio HAE statyba“ vadovai gautas avansines lėšas panaudojo ne projektui įgyvendinti, o bendrovės skoloms sumokėti. Be to, už 2,3 mln. litų ES paramos lėšų per P.Jurgučio valdomą bendrovę įsigytos patalpos Vilniaus senamiestyje, dar 100 tūkst. litų išgryninti iš bendrovės sąskaitos.

Už įvykdytas nusikalstamas veikas - dėl turto pasisavinimo ir nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo - gresia laisvės atėmimas iki 10 metų, rašoma pranešime.

Bylos duomenimis, ES ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšomis finansuojamame projekte „Kruonio HAE statyba“, pasirašiusi rangos sutartį su Aplinkos projektų valdymo agentūra ir Elektrėnų savivaldybės administracija, turėjo atlikti Elektrėnų–Vievio nuotekų valyklos rekonstrukcijos darbus, kurių bendra vertė - daugiau nei 22 mln. litų.

Bendrovė gavo 5,7 mln. litų avansą, tačiau atliko darbų tik už 900 tūkst. litų.

FNTT tyrėjai surado ir apribojo nuosavybės teises į beveik 3 mln. litų vertės įtariamųjų nekilnojamąjį turtą.

„Kruonio HAE statyba“ anksčiau buvo atskirta nuo bendrovės „Lietuvos energija“ ir 2004 metais privatizuota.

Pats P.Jurgutis, kurio valdomos bendrovės dirbo Klaipėdos uoste ir su kuriomis uostas 2010 metais baigė nutraukti visas sutartis, jau anksčiau buvo įtariamas iš valstybės pasisavinęs beveik 5 mln. litų, buvo pripažintas kaltu dėl bandymo papirkti buvusį Klaipėdos uosto vadovą Eugenijų Gentvilą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pok

pok  portretas
Na kada vadovai visas jėgas skirs tiesioginėms pareigoms o ne machinacijoms?Negi neužtenka sąžiningai gauti algą?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių