„Facebook“ grupė „Be akcizo“ gundo „legalia“ kontrabanda

Neseniai viename socialinių tinklų susikūrusi grupė žada visiškai legaliai ir be akcizo atvežti prekių iš Rusijos ir Baltarusijos. Valstybinė mokesčių inspekcija teigia, kad šis išsišokimas - jau institucijos taikiklyje.

Planuoja apeiti teisėsaugą

Grupė, pasivadinusi „BE Akcizo“, socialiniame tinkle „Facebook“ susikūrė lapkričio pradžioje ir jau turi per šimtą „ją mėgstančių“ socialinio tinklo vartotojų. Tačiau tik pastarosiomis dienomis vartotojai ėmė aktyviau šurmuliuoti vieni kitų klausdami, nuo kada kontrabanda Lietuvoje tapo legaliu verslu.

Grupės aprašyme teigiama (kalba neredaguota): „Nuo šiol galime viešai paskelbti. Kadangi mūsų Lietuvos įstatymai nėra tobuli, atradome didžiulių spragų kurių dėka nuo šiol galime importuoti ir pardavinėti prekes iš Rusijos ir Baltarusijos be jokio akcizinio mokesčio visiškai legalei.“

Puslapyje instruktuojama, kad išsirinkę prekes gyventojai apie jas turėtų informuoti grupės autorius asmenine žinute ir atsiskaityti tik gavus prekes į rankas. Kodėl reikia rašyti asmeninę žinutę? Tam, kad grupės veikla kuo ilgiau gyvuotų, atsakoma grupės puslapyje.

Teigiama, kad parašę žinutę pirkėjai gaus visus nurodymus, kaip, kur ir kada atsiimti prekes. O jas žadama pristatyti visoje šalyje 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę vos už 5 litų pristatymo mokestį. Nors prekes iš Rusijos ir Baltarusijos žadama vežti po dviejų savaičių, jau esą priimami išankstiniai užsakymai.

Sulaukė ir susidomėjimo

Vartotojai reaguoja skirtingai: vieni domisi, ar jau galima užsisakyti prekių ir žada tai neužilgo padaryti, kiti į neva legalią kontrabandą žiūri įtariai.

„Nėra ko jaudintis, mūsų veikla visiškai legali. Po 2 savaičių galėsite tuo įsitikinti“, - atsakoma į vartotojų nuogąstavimus.

Puslapyje skelbiama, kad dyzelinas pirkėjams kainuos vos 3,8 lito už litrą, benzinas – 4 litus už litrą. Cigarečių blokai parduodami už 30 litų, taip pat siūlomas ir skirtingų rūšių alkoholis. Teigiama, kad už alkoholinius gėrimus ir tabako gaminius galima atsiskaityti ir banko kortelėmis.

Inspekcija žiūri įtariai

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas patikino, kad socialinio tinklo vartotojo profilis ir jo skelbiama informacija – jau institucijos taikiklyje.

„Tačiau, VMI duomenimis, reali prekyba kol kas nėra vykdoma. Pažymėtina, kad profilyje aprašoma (reklamuojama) veikla turi būti licencijuojama arba turi būti gauti leidimai. Todėl VMI ir toliau įdėmiai stebės profilyje pateikiamą informaciją. VMI pažymi, kad bet kuriuo atveju visos akcizinės prekės apmokestinamos akcizu“, - pabrėžė jis.

VMI taip pat svarsto galimybę dėl neleistinos informacijos publikavimo ir galimai kontrabandinių prekių reklamos kreiptis i socialinio tinklo administratorių, kad neleistina informacija kuo greičiau būtų pašalinta.

Prekybą nuolat tikrina

A. Klerauskas taip pat pažymėjo, kad VMI nuolat stebi ir atlieka internetinėje erdvėje vykdomos prekybos arba teikiamų paslaugų monitoringą. Esant būtinybei, kai asmenys vykdo veiklą jos neįregistravę, nedeklaruoja gautų pajamų, kontrolės veiksmai yra atliekami nedelsiant. Anot jo, analizė atliekama tiek skelbimų portaluose, tiek socialiniuose tinklapiuose.

A. Klerausko teigimu, identifikuoti asmenis VMI naudoja užsienio šalių mokesčių administratorių patirtį bei sukurtas programines priemones. Jomis surenkami ir analizuojami elektroninę prekybą vykdančių asmenų kontaktiniai duomenys, informacija apie tinklapių lankomumą, tinklapių savininkus ir pan. „Taip identifikuotų asmenų vykdoma veikla ir gaunamos pajamos sulyginamos su asmenų pateiktomis deklaracijomis. Nustačius neatitikimus, inicijuojami papildomi griežti kontroles veiksmai“, - sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gytis

gytis portretas
galėtų ir visuomenės psichikos sveikatos centras iškart registruot visus patikėjusius : ))))

Pirmam

Pirmam portretas
Jo-jo. Ypac psichika reikia patikrinti ponams, kurie priima europinius akcizus, o apie europietiska atlyginima tyli. Nors as ir ne psichiatras, bet aiskiai matau katastrofiska nukreipima nuo normos ju psichineje sveikatoje....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių