Bankininkus dėl milijono reketavęs J.Kurickis kalės trumpiau

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį sutrumpino laisvės atėmimo bausmę vilniečiui Janui Kurickiui, kuris nuteistas už 1 mln. eurų reikalavimą iš banko ''Swedbank".

Vilniaus apygardos teismas balandį J.Kurickį buvo nuteisęs galutine šešerių metų laisvės atėmimo bausme. Apeliacinis teismas bausmę sumažino iki puspenktų metų.

Apeliacini teismo kolegija pabrėžė, jog jai nekilo abejonių dėl J.Kurickio padaryto nusikaltimo, tačiau pirmosios instancijos teisme laisvės atėmimo bausmė jam buvo paskirta įvertinus tai, kad jis buvo nuteistas dar ir kitoje byloje, bei subendrinus bausmes. Tačiau minėtą kitą nuosprendį dėl turto iššvaistymo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas balandžio 17 dieną panaikino ir bylą nutraukė.

„Todėl Jan Kurickij turi būti laikomas anksčiau neteistu, ir tai buvo svarbu skiriant galutinę bausmę už šį nusikaltimą“, - rašoma Apeliacinio teismo pranešime.

Apeliacinis teismas taip pat išteisino J.Kurickį dėl metamfetamino įsigijimo, laikymo ir vartojimo, kadangi nusprendė, jog jis padarė ne nusikaltimą, o administracinės teisės pažeidimą. Įsigytas psichotropinės medžiagos kiekis buvo nedidelis, toks nuteistojo poelgis buvo vienkartinis, nėra duomenų apie tai, kad jis praeityje vartojo tokias medžiagas, jis dėl to labai gailėjosi ir prisipažino.

Teismas taip pat panaikino nuosprendžio dalį, kuria buvo konfiskuotia dalis nuteistojo daiktų, nesusijusių su nusikalstamos veikos padarymu -  kompiuteriai, modemai, kietasis diskas ir kita.

Apeliacinio teismo manymu, pirmosios instancijos teismas juos buvo konfiskavęs nenurodydamas motyvų ir nesant teisinio pagrindo – konfiskuoti galima tik tą turtą, kuris buvo naudojamas kaip baudžiamojo įstatymo uždraustos veikos padarymo priemonė. Kadangi byloje yra pareikšti ir patenkinti civiliniai ieškiniai, šiems daiktams teismas paskyrė laikiną nuosavybės teisės apribojimą iki bus atlyginta žala.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Bylos duomenimis, pernai birželio 29-ąją J.Kurickis reikalavo 1 mln. eurų, grasindamas susprogdinti „Swedbank“ banko pastatą. Automobilis buvo pastatytas požeminėje banko aikštelėje, išpurkštas putomis, ten įdėtas imituotas sprogmuo.

Dėl incidento ant kojų buvo sukeltos visos specialios tarnybos, iš banko evakuoti darbuotojai. Atvykę ''Aro" išminuotojai po kelias valandas trukusio patikrinimo nustatė, kad tariamas sprogmuo grėsmės nekelia.

Pasak prokuratūros, kaltinamasis, pastatęs automobilį, iš elektroninio pašto, registruoto adresu arturas.arturovas@gmail.com parašė laiškus į „Swedbank“, bendrovę „Maxima“, „Danske“ banką ir tuometinį „DnB Nord“ banką, pranešdamas apie grasinimą. Pinigų reikalauta iš „Swedbank“.

Už patirtą žalą bankams teismas iš viso priteisė apie 20 tūkst. litų, nors jie buvo pareiškę šimtatūkstantinius žalos ieškinius.

J.Kurickis teisme teigė, kad mintis grasinti netikra bomba susprogdinti banką jam kirbėjo apie metus. Tam buvo įsigijami automobiliai: per metus vyras jų nusipirko penkis, tačiau dviejų iš jų nepanaudojo.

Vyras  pasakojo, kad per metus darė ne vieną muliažą, esą padarydavo ir persigalvodavo.

Jis tvirtino grasinęs bombą susprogdinti liepos 1-ąją, jeigu iki birželio 30-osios 18 val. reikalaujama 1 milijono eurų suma nebus patalpinta nurodytoje vietoje.

Anot kaltinamojo, kitą dieną sužinojus, kad buvo rastas jo bombos muliažas, vyras iš karto pasijuto geriau ir jau pradėjo kurpti naują verslo planą.

Jis tvirtino, planavęs įpareigoti banko darbuotojus įdėti pinigus į Viršuliškėse stovėjusio automobilio bagažinę, kurioje esą buvo sumontavęs kameras, kad per atstumą, kompiuterius galėtų stebėti, kada pingai bus įdėti.

Anot kaltinamojo, susipirkti visą įrangą: seifą, kompiuterį, automobilius, silikatinius blokelius, planui įvykdyti, jam atsiėjo apie 5-6 tūkst. litų.

J.Kurickis posėdyje yra sakęs, kad žengti šį žingsnį ir grasinti bankui sprogmens imitacija jį privertė finansiniai sunkumai.

Pasak teisėsaugos pareigūnų, J Kurickis iš viso turėjo skolų už 800 tūkst. litų, ''Swedbank" jis buvo skolingas daugiau nei pusę milijono litų.

„Dabar aš galvoju, kad tai buvo nesąmonė, bet tada įsivaizdavau, kad padės ir paimsiu tuos pinigus“ - teismo posėdyje yra pasakojęs kaltinamasis, vis pabrėždamas, kad tris kartus buvo bankrutavęs ir tapęs kone valkata. Jis teigė besigailintis dėl nusikaltimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
bet nesizudo va pavizdys kad del bedu ir skolu zudytis nereikia na bombu imitaciniu irgi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių