Dėl KGB bendradarbių

Nors kai kurie žmonės tvirtina nejaučiantys vykstančios rinkimų kampanijos, reikia pasakyti, kad Lietuvoje yra tam tikrų amžinų simptomų, rodančių, kad rinkimų kampanija ne tik vyksta, bet ir artėja prie apogėjaus.

Vienas jų – internete pagausėję raginimai paviešinti 75 metams įslaptintas prisipažinusiųjų buvus KGB bendradarbiais pavardes. Šie raginimai pasigirsta bene prieš kiekvienus rinkimus, ir visada Seime atsiranda koks nors „dundukas“, kuris įtikėjęs, kad interneto komentarai „atspindi tyliosios daugumos nuomonę“, nusprendžia pasiūlyti kolegoms imtis šio klausimo.

Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad buvusių KGB bendradarbių išslaptinimo neretai šaukiasi žmonės, atvirai simpatizuojantys Vladimiro Putino režimui ar besiilgintys sovietmečio, taip pat tie, kurie nemėgsta Landsbergių giminės atstovų ir šiaip yra nelaimingi nepriklausomoje Lietuvoje.

Jie, matyt, tikisi, kad tarp tų prisipažinusiųjų ir įslaptintųjų bus ne tik Vytautas Landsbergis, bet ir Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė, Agnė Bilotaitė, Algis Ramanauskas-Greitai, Andrius Užkalnis, Dalia Grybauskaitė ir t. t. ir taip neva bus atskleista dešiniųjų Lietuvos veikėjų dviveidystė bei patvirtintas senas marazmatiškas kliedesys, neva Landsbergiai ir jų pasekėjai tarnauja Kremliui „kyršyndami toutą“.

Nors KGB bendradarbių išslaptinimas gali itin patraukliai skambėti žmogui, kuris kartu su SSRS žlugimu prarado kone viską arba kurio vaikai emigravo į Airiją pešioti vištų, reikia pasakyti, kad šis žingsnis gali turėti ir labai neigiamų pasekmių Lietuvos valstybei bei visuomenei.

Tarkime, kad dalies lietuvių nemėgstami politiniai veikėjai jaunystėje buvo užverbuoti KGB ir jai uoliai tarnavo, o atėjus nepriklausomybei dar ir „pagrobė“ visą šlovę iš „tikrųjų laisvės šauklių“. (Kokių? Algirdo Mykolo Brazausko? Arvydo Juozaičio? O gal Mindaugo Murzos?).

O ką pasakysite apie prielaidą, kad su KGB ryšius galėjo palaikyti ir kai kurie politiškai neutralūs (po nepriklausomybės atgavimo), itin gerbiami ir mėgstami, žinomi Lietuvos žmonės?

Ką darysite, jeigu, paviešinus KGB bendradarbių pavardes, tarp jų bus jūsų mėgstamas vietinės reikšmės dainininkas, teatro ir kino aktorius, sportininkas ar poetas?

Kai prieš kelerius metus buvo paviešinti aktoriaus Donato Banionio ryšiai su SSRS slaptosiomis tarnybomis, daug kas tą neigė ir tvirtino, kad čia KGB klerkai sąmoningai viską sufabrikavo norėdami diskredituoti mūsų tautos šviesulius. O juk, kai pagalvoji, šis aktorius nebuvo kažkoks super-ultra sąjūdietis, dėl Lietuvos autonomijos besiplėšantis marškinius, ir per 1988–1991 m. įvykius laikėsi gana atokiai.

Gyvenime yra tokių paslapčių skrynelių, kurių nereikėtų atverti.

Atsižvelgiant į šį pavyzdį, būtina užduoti sau esminį klausimą: ar paviešinus įslaptintus KGB bendradarbius jūs pripažintumėte sau ir kitiems, kad gražiai dainuojantis ir eiliuojantis, įtikinamai vaidinantis arba gerai žaidžiantis krepšinį žmogus gali būti tuo pat metu eilinė vidutinybė visais kitais klausimais, bailys, prisitaikėlis arba dar blogiau – niekšas, dėl savo karjeros pasiryžęs griauti kitų, žymiai gabesnių ir talentingesnių kolegų gyvenimus?

O juk tai yra visai realu. Imkime kad ir tautos dainiumi tituluojamą Justiną Marcinkevičių, kuriam dabar veržiamasi statyti paminklą. Aš, gink Dieve, neteigiu, kad jis buvo užverbuotas KGB, tačiau grožinė literatūra buvo viena tų sričių, kuriai sovietijoje skirtas ypatingas režimo ir slaptųjų tarnybų dėmesys, o J. Marcinkevičiaus tiek literatūrinė, tiek politinė karjera buvo itin sklandžios.

Kai žinai, kokias kančias teko patirti kai kuriems jo žymiai įdomesniems, talentingesniems ir žinomesniems kolegoms, visa tai gali atrodyti keista, ir joks M. Mažvydas (ar kitas jo pjesių personažas), populistiškai šaukiantis „Lie-tu-va!“ teatro scenoje, negali išsklaidyti to keistumo jausmo. Bet, pakartosiu, nieko neteigiu ir tikiuosi, kad man bus poeto artimųjų už šiuos samprotavimus atleista.

Per daugiau nei trisdešimt nepriklausomybės metų Lietuvos visuomenėje įsitvirtino daugybė mitų ir legendų (pvz., kad, siekiant nepriklausomybės, kažkokį svarbų simbolinį vaidmenį suvaidino krepšinis), ir yra didelė tikimybė, kad, paviešinus KGB bendradarbių pavardes, šios iliuzijos gali skaudžiai subliūkšti.

Dėl to gali pagausėti psichinių sutrikimų, staigių mirčių nuo širdies smūgio, savižudybių ir gali sudrebėti net valstybingumo pamatai. Ir čia kalbu ne tik apie pačius įslaptintuosius, kurių dalis veikiausiai jau mirę, bet ir apie jų artimuosius, vaikus ir anūkus, kurie iš esmės niekuo dėti.

Kitaip tariant, paviešinimo žala gali būti milžiniška, o nauda – abejotina, mat po šio „apsivalymo“ gali net nebelikti nei ko, nei kam toliau „dergti“.

Ar jūs to norite? Taip. Yra, kas to norėtų, t. y. kas suinteresuoti chaosu mūsų valstybėje. Vienas toks veikėjas, dergęs Lietuvoje visus tris dešimtmečius, netrukus gali būti greitai deportuotas į savo istorinę tėvynę, tačiau pasakysiu, kad gyvenime yra tokių paslapčių skrynelių, kurių nereikėtų atverti.

Be to, reikia neužmiršti dar vieno niuanso, kurį radijo laidoje išsakė gerbiamas Rimvydas Valatka (maždaug 2019 m.). Jis tada pabrėžė, kad kai tie įslaptinti asmenys prisipažino apie bendradarbiavimą su KGB, valstybės vardu naujosios valdžios atstovai jiems davė žodį, kad šie žmonės galės ramiai nugyventi likusį gyvenimą su savo „demonais“. Ko gi yra vertas valstybės garantas, jeigu jis bus laužomas kažkam parėkavus interneto komentaruose prieš kiekvienus rinkimus?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

 Antanas portretas
Didesnės demagogijos dar neteko skaityti, juk visi žinome, kad KGB-istai skundė žmones iš pasalų, per KGB naikino konkurentus, per KGB gėrė kitų nekaltų žmonių kraują. Buvusių KGB-istų nebūna, jie davė priesaiką ir dabar , būdami Lietuvoje, tarnauja putinizmui, Įtarinėjami dažnai nekalti žmonės, o užslaptinti KGB-istai tyčiojasi iš Lietuvos nepriklausomybės ir iš tauKas darosi žmonių galvose, kad vis bando ir toliau paslaptyje laikyti KGB-istustos., tai parsidavėliai.

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
"Kai žinai, kokias kančias teko patirti kai kuriems jo (Just. Marcinkevičiaus) žymiai įdomesniems, talentingesniems ir žinomesniems kolegoms...". O aš tokių jo kolegų nelabai žinau. Gal Antanas Miškinis, bet ar jis žymiai žinomesnis? Kas dar? Autoriau, apšvieskit mane tamsuolį! Na, nors dvi tris pavardes... O dėl kagėbistų įslaptinimo drįsčiau nesutikti. Taip, valdžios atstovai valstybės vardu pažadėjo nuslėpti nuo visuomenės jų vardus. Tačiau ar tas pažadas buvo teisėtas, ar neprieštaravo jis visuomenės interesams? Prieštaravo, ir dar kaip! O, be to, valdžios keičiasi. Kodėl nauja valdžia turi likti ankstesnės valdžios klaidoje?

išvada

išvada portretas
KGB archyvų paviešinimas - pavojus personaliniam konservatnykų saugumui.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė dalyvavo olimpinės ugnies perdavimo ceremonijoje Atėnuose
    LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė dalyvavo olimpinės ugnies perdavimo ceremonijoje Atėnuose

    Penktadienį Graikijos sostinėje Atėnuose vyko iškilminga olimpinės ugnies perdavimo ceremonija Paryžiaus olimpinių žaidynių organizatoriams. ...

  • Ko laukti iš tokių beširdžių?
    Ko laukti iš tokių beširdžių?

    Prieš keletą dienų važiavau 14-ojo maršruto autobusu iš Klaipėdos centro į Tauralaukį. ...

    1
  • Veltėdžiams – jokio gailesčio
    Veltėdžiams – jokio gailesčio

    Dienraštyje „Klaipėda“ perskaičiau straipsnelį apie elgetaujančią moterį prie Biržos tilto ir Herkaus Manto gatvėje. Taip, iš tiesų ta moteris seniai tai daro, ir niekam niekas čia nerūpi. ...

    2
  • Iš tiesų buvo iš ko semtis įkvėpimo
    Iš tiesų buvo iš ko semtis įkvėpimo

    Perskaičius I. Kiseliovaitės straipsnį „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei“ („Klaipėda“, 2024 04 16), labai nenustebino tai, jog gerbiama Eglė Barauskaitė paminėjo, kad jos svarbiausi ir patys didžiausi ...

  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo „Klaipėdoje“, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, ne...

    1
  • Medžiai vis tiek netrukus grius
    Medžiai vis tiek netrukus grius

    Pritariu Daivos Janauskaitės straipsnyje „Dėl išsaugotų medžių – košmaras gyventojams“ („Klaipėda“, 2024 04 05) dėstomoms mintims. ...

    3
  • Vietoj Lenino – prekybos centras
    Vietoj Lenino – prekybos centras

    Kažkodėl nieko nebesigirdi apie būsimą Atgimimo aikštės „atgimimą“. Anksčiau tiek buvo kalbų, tiek mūšių dėl naujos jos koncepcijos, prieš keletą metų, regis, vyko net konkursas, kažkas jį laimėjo, o dabar tyla ...

    1
  • Išvadavimas rusiškai – tai mirtis
    Išvadavimas rusiškai – tai mirtis

    Rusijos Federacijos rusai yra tikri išvaduotojai. Jie visą laiką mus vaduoja. Visų pirma, jie išvaduoja nuo rūpesčio turtu – nacionalizuoja. Turi, žmogus, savo lauką, namą, daržinę, karvę, vištą, kiaulę. Ateina jie &ndas...

  • Anoniminiai laiškai neįbaugins
    Anoniminiai laiškai neįbaugins

    Vos tik laikraštis išspausdino mano pastebėjimus „Liko gumbuoti stagarai“ („Klaipėda“, 2024 03 19), tuoj prasidėjo reakcija. Kai kas puolė piktintis „Karšto telefono“ skiltyje, kai kas šaipyti...

    2
  • Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė
    Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė

    Nors buvo sakoma, kad Klaipėdoje vadinamoji šviesoforizacija baigsis, tačiau, manau, uostamiesčio vairuotojai jau pastebėjo, jog šis ydingas procesas vis tiek nesibaigia. ...

Daugiau straipsnių