Tyrimas: laiptinės langus pasikeitę vilniečiai sutaupė 820 tūkst. litų

Sostinės daugiabučių namų gyventojai, pasikeitę senus laiptinės langus naujais ir tokiu būdu prisijungę prie „5 žingsnių šilumos taupymo programos“, per vieną šildymo sezoną sutaupė daugiau nei 820 tūkst. litų. Tai atskleidė bendrovės „Mano būstas“ atliktas energetinio efektyvumo tyrimas.

Nuo 2011 metų gegužės, kai „5 žingsnių šilumos taupymo programa“ įgavo pagreitį, iki 2012 metų spalio, nauji laiptinių langai papuošė 84 sostinės daugiabučius namus, kuriuos prižiūri bendrovei „Mano būstas“ priklausančios įmonės.

Įmonės ekspertai palygino šiuose namuose suvartotos šilumos kiekį prieš langų keitimą ir po atliktų darbų. Gauti rezultatai pranoko lūkesčius. Paaiškėjo, kad per vieną šildymo sezoną bendras šių daugiabučių namų šilumos suvartojimo koeficientas sumažėjo 11,7 proc. ir siekė 34,48, kai 2010-2011 metų sezonu jis sudarė 38,92. Kuo šis koeficientas mažesnis, tuo šiluma vartojama efektyviau.

Pavertus pinigine išraiška, šių namų gyventojai per vieną šildymo sezoną bendrai sutaupė daugiau nei 820 tūkst. litų arba beveik vidutiniškai po 10 tūkst. litų kiekvienas daugiabutis.

„Keisti senus ir susidėvėjusius laiptinės langus verta ne tik vardan didesnio komforto ar estetikos, bet ir dėl finansinės naudos. Tai  dar kartą įrodė mūsų atliktas tyrimas. Ne kartą esame sakę, kad pro senus, susidėvėjusius ir nesandarius langus švaistoma brangi šiluma, tad gyventojai, kurie įsiklausė į mūsų perspėjimus ir patarimus, tikiu, tikrai išlošė. Nors šis šildymo sezonas baigėsi, raginčiau gyventojus jau dabar ruoštis kitam sezonui ir savo namuose ne tik keisti senus laiptinės langus, bet ir diegti kitas ekspertų patvirtintas šilumą taupančias priemones“, - sako bendrovės „Mano būstas“ Vilniaus regiono vadovas Arūnas Kubilius.

Sostinės V. Vaitkaus 9 name, kuriame praėjusiais metais buvo sumontuoti nauji laiptinės langai, gyvenanti Valentina teigė yra patenkinta rezultatu ir tikino, jog bendrose patalpose tapo ne tik gražiau, bet ir gerokai šilčiau.

„Kai užsuku pas kaimynę, kurios laiptinės langai nekeisti nuo namo pastatymo, net šiurpas apima. Vaizdas slogus, o žiemą dar ir vėjai pučia. Esu labai patenkinta, kad mūsų laiptinėje sudėti nauji langai, kurie suteikė ne tik jaukumo, bet ir nepalyginamai daugiau šilumos“, - pabrėžė vilnietė.

Apie „5 žingsnių šilumos taupymo programą“

„5 žingsnių šilumos taupymo programa“ – tai daugiabučius namus administruojančias įmones vienijančios bendrovės „Mano būstas“ iniciatyva, kurią apima gyventojų įsitraukimas, darbai, mažinantys šilumos nuostolius bendrose patalpose, šilumos punktų automatizavimas, šilumos sistemų balansavimo įrangos montavimas, realiu laiku valdomos šilumos sistemos įdiegimas. Įdiegus visas šias priemones daugiabutyje, šilumos suvartojimą galima sumažinti net iki 30 proc.

Kokių žingsnių rekomenduojama imtis, siekiant taupyti šilumą, kaip prisijungti prie iniciatyvos, galima sužinoti interneto svetainėje www.taupykimesiluma.lt bei „Facebook“ paskyroje http://www.facebook.com/taupykimesiluma. Apie programos įgyvendinimą savo name gyventojai gali sužinoti kreipęsi tiesiogiai į administruojančią bendrovę.


Šiame straipsnyje: Mano būstaslangaišiluma

NAUJAUSI KOMENTARAI

trynimas

trynimas portretas
ce tai nieko-girdejau jei taupysi kas zingsny-ne 5-tada jau ojo jo kas bus

vvvv

vvvv portretas
kur gi ne,o jei dar nusipirkt lemputes pas jus tai dar puse tiek susitaupys,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių