Legendiniai svečių namai, kuriuose nakvojo M.Gorbačiovas

Žvėryne esantys Vyriausybės svečių namai laukia naujo šeimininko. Nors šiuo metu pastatas, kuriame kažkada nakvojo ir tuomete prabanga mėgavosi aukšti komunistų šulai iš Maskvos, apleistas, jis vis tiek yra gardus kąsnis ant privatizavimo stalo.

Bus parduoti aukcione

Latvių gatvėje esančius svečių namus valdo LR ministro pirmininko tarnyba. Kadangi dabar į Lietuvą atvykstantys aukšti asmenys mieliau renkasi ne morališkai pasenusį pastatą pušų prieglobstyje, o prabangų "Stiklių" viešbutį, šie namai tapo kaip ir nereikalingi. Pastaruosius dvejus metus pastatas merdi užrakintas, jokie susitikimai, jokie banketai jame nevyksta.Žiemą jis šildomas minimaliai – kad nepelytų sienos.

Anksčiau pastatui išlaikyti per metus buvo išleidžiama apie 0,5 mln. litų, pastaruosius dvejus metus – dukart mažiau, po 250–300 tūkst. litų. Ši suma skirta pastatui šildyti ir jo apsaugai.Kiek laiko svečių namai dar merdės, o jiems išlaikyti bus leidžiami pinigai?

Pastato renovacijai, norint jį pritaikyti aukštiems asmenims priimti, esą reikėtų apie 10 mln. litų. Vyriausybė nutarė, kad to daryti neverta – toks didelis pastatas jai nereikalingas."Aukštų svečių dabar daug nevažiuoja, bet būtų gėda čia juos apgyvendinti. Remontas niekada nebuvo darytas. Todėl Vyriausybė kovo mėnesį šį pastatą įtraukė į privatizuojamų objektų sąrašą. Jie bus perduoti Turto fondui, o šis skelbs aukcioną. Kažkas, nusipirkęs tą pastatą, kažką čia darys", – pasakojo Ministro pirmininko tarnybos Informacinių sistemų ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojas Arvydas Domanskis.

Pašnekovo tvirtinimu, baigiamas rengti ir detalusis objekto planas. Jį svarstyti numatyta gegužės 30 d. Jeigu nebus pastabų, matyt, birželį detalusis planas bus patvirtintas."Su visu planu perduosime ir pastatą", – sakė A.Domanskis.Rengiant detalųjį planą bus sumažintas ir svečių namams priskirtas žemės sklypas, mat Žvėryno bendruomenė pasipiktino, kad šiam nomenklatūriniam pastatui priskirti net 5 ha žemės."Prie pastato esantis sklypas bus sumažintas maždaug iki 1,4 ha", – žadėjo A.Domanskis.

Atvyko auklėti Lietuvos

1980 m. statyti svečių namai buvo skirti į Vilnių atvykstantiems Komunistų partijos šulams priimti ir apnakvindinti. Juose yra nakvoję Vengrijos socialdemokratų partijos lyderis Jánosas Kádáras, Danijos karalienė Margarita II, "perestroikos" įkvėpėjas, Sovietų Sąjungos komunistų partijos generalinis sekretorius Michailas Gorbačiovas su žmona Raisa.1990 m. sausį M.Gorbačiovas atvyko auklėti į nepriklausomybės kelią besukančios Lietuvos. Katedros aikštėje pasakė kalbą lietuvių tautai, o nakvoti po visų darbų buvo nuvežtas į Latvių gatvėje esančius svečių namus.

"Praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio pab.–9-ojo pr. į Lietuvą pradėjo važiuoti daug aukštų asmenų iš Maskvos – tuometės Sovietų Sąjungos ministrų, TSPK CK sekretorių, politinio biuro narių. Tiek gerų viešbučių Vilniuje tada nebuvo. Jiems apgyvendinti ir saugoti ir buvo pastatyti tie svečių namai. Maskva kėlė didelius jų saugumo reikalavimus. Todėl ir buvo parinkta ši vieta Žvėryne", – pasakojo A.Domanskis.

Be sąžinės priekaištų svečių namai buvo suręsti… draustinyje. Jau 1960 m. toje vietoje buvo įkurtas Karoliniškių kraštovaizdžio valstybinis draustinis, jis užėmė 162 ha žemės. Reprezentaciniam pastatui atsiriekta 5,04 ha draustinio žemės, kurioje yra ir miško."Tie svečiai po mišką niekada nevaikščiojo", – glaistė padėtį pašnekovas.Didžiulis pastatas yra 3795 kv. m ploto. Vienu metu erdviame name galėjo gyventi 15, daugių daugiausia – 20 žmonių. Juos aptarnaudavo didžiulis personalas. Tačiau būdavo ir taip, kad namai stovėdavo tušti – be svečių.

Tviskėjo sovietine prabanga

Ant svečių namų laiptų vėjas šiurena pernykščius lapus. Nepasakysi, kad iš išorės pastatas atrodo prastai. Žengiame į vidų, ir prieš akis atsiveria didžiulės erdvės. Ir čia mėtosi vienas kitas pernykštis lapas, draikosi voratinkliai, kiaurai smelkia ledinis šaltis.Didžiausia pirmo aukšto prabanga anais laikais – kino salė. Komunistų partijos šulų susibūrimo vietose tada ji buvo madinga. Čia įrengti trys dviviečiai ir trys vienviečiai kambariai – juose įsikurdavo aukštų asmenų palyda, apsauga.

Kambariuose dar stovi to meto lovos ir spintelės šalia jų, foteliai su mažais staleliais, įrengtos talpios sieninės spintos. Pastato vidus, kai žinai, kokie baldai, sienų apmušalai, santechnika, plytelės dabar puikuojasi parduotuvėse, atrodo morališkai pasenęs.Tačiau, turint omenyje, kad namai įrengti gūdžiais sovietų laikais, kai kiekvienas daiktas buvo deficitas, viskas turėjo atrodyti labai gražiai. O ypač – lietuviški, Lentvario fabriko, kilimai, kai kurie baldai.

Čia tiesiog idealiai galima pajusti anų laikų kontrastą: prabangiai gyveno Komunistų partijos ponija, skurdžiai – paprasti darbo žmonės."Ir dabar čia gražu, – sakė A.Domanskis. – Gaila išgriauti. Mano nuomone, ir pastatas suplanuotas gerai, ir vidaus erdvė – funkcionali. Nenorėkime jaustis kaip komunaliniame bute."

Miegamieji – ponui ir poniai

Plačiais laiptais kylame į antrą aukštą. Laiptinės langą puošia vitražas. Sovietinis parketas atrodo visai puikiai, negirgžda. Ir – didžiausias anų laikų progresas – čia yra stoglangiai. Į vestibiulį, koridorius krinta saulės šviesa.

Būtent antrame aukšte įrengti tie legendiniai apartamentai, skirti tik vienam aukštam asmeniui ir antrajai jo pusei. Tačiau taip staigiai į juos nepateksi. Iš abiejų koridoriaus pusių pirmiausia išdėstyti apsaugos ir palydos kambariai. Tada – erdvus, minkštasuoliais apstatytas aukštojo asmens priimamasis, šalia – darbo kabinetas. Jame kažką mintijo, skrebeno paskutinis Sovietų Sąjungos vadovas M.Gorbačiovas, kiti sovietų veikėjai.O štai ir miegamieji.

Net du – jam ir jai, lyg aukštas svečias negalėtų vartytis vienoje lovoje tame pačiame kambaryje su savo antrąja puse. Tačiau šuo, matyt, pakastas kitur. Tam svečiui ir jo sutuoktinei reikėjo didžiulių sieninių spintų, kuriose – pagal dienos tvarkaraštį – buvo kabinami drabužiai. Už vienų spintos durų – pusryčiams, už kitų – priėmimui, už trečių – vakarui.Yra net kirpykla – dar ir šiandien išlikusi kirpėjo kėdė ir veidrodis. Kur kitur, jei ne čia, buvo daroma šukuosena R.Gorbačiovai?

SPA centras nebuvo madingas

O kur ponai ir ponios galėjo sportuoti, pasimėgauti soliariumu ir vandens procedūromis? Pasirodo, tokiems malonumams dėmesio skirta labai mažai. Pirmame aukšte įrengtas keistas baseinas – itin nedidelis, užtat bene 3 m gylio.

Šalia jo – suomiška pirtis. Sporto salės svečių namuose išvis nėra.Taip pat antrame aukšte įrengtos mažoji bei didžioji konferencijų salės. Pastarojoje vykdavo oficialūs priėmimai ir banketai. Anot A.Domanskio, paskutinį kartą mažojoje salėje, rodos, prieš dvejus metus, premjeras A.Kubilius priėmė Bulgarijos prezidentą. Tačiau čia vyko tik jų susitikimas.Netoli – grandioziniai virtuvės plotai, susidedantys iš kokių šešių didelių kambarių. Pagal anų laikų sanitarijos normas mėsos, žuvų, daržovių patalpos turėjo būti atskirai.

"Taigi čia ne šiaip sau – svečiams valgį ruošė, priėmimams visokius patiekalus gamino. Banketuose čia tilpdavo 200 žmonių", – dėstė A.Domanskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aunas

Aunas portretas
Ir kuo dabar čia giriatės? Kad pastatas apleistas ir stovi nenaudojamas? Juk tai ne vienintelis neūkiškumo pavyzdys. Dar didesnis objektas - sporto rūmai ant Neries kranto - stovi nenaudojami,kaip ir akis badantis "Žalgirio" stadionas.

anksiau

anksiau portretas
Tviskėjo sovietine prabanga o dabar i Durniskes milijonus kisa koks skirtumas:-D

joo

joo portretas
galetu seneliu prieglauda arba vaiku namus irengt.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių