TKS įgula atvėrė kosminės kapsulės „Dragon“ liukus

Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgula šeštadienį atidarė liukus į JAV bendrovės „SpaceX“ krovininę kapsulę „Dragon“, kuri vieną dieną anksčiau susijungė su orbitine laboratorija po istorinio skrydžio.

„Liukai tarp Tarptautinės kosminės stoties modulio “Harmony„ ir erdvėlaivio “Dragon„ buvo atidaryti 5 val. 53 min. (JAV) Rytų pakrantės (12 val. 53 min. Lietuvos) laiku, - sakoma JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) pranešime. - 31-osios ekspedicijos įgulos nariai dabar pradės kelias dienas truksiančias iškrovimo ir perkrovimo operacijas pirmajame pasaulyje komerciniame atsargų papildymo laive.“

Atidarius liukus tarp „Harmony“ ir „Dragon“, astronautai pirmąkart įžengė į kapsulę.

„Panašu į naujutėlaičio automobilio kvapą“, - sakė JAV astronautas Don Pettitas (Donas Petitas), kuris penktadienį valdė TKS manipuliatorių, sugriebusį „Dragon“, priartėjusį prie orbitinės stoties.

Apsaugines kaukes ir akinius užsidėję D.Pettitas ir TKS įgulos vadas, Rusijos kosmonautas Olegas Kononenka, pirmąkart apsižvalgė naujutėlaičio kosminio laivo viduje, kuriame prikrauta apie pusė tonos krovinių.

Prie liuko angos buvo Europos kosminės agentūros (ESA) astronautas Andre Kuipersas ir rusas Genadijus Padalka, sakoma „SpaceX“ pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad „Dragon“ vidus atrodė gerai".

„Laivo būklė gera“, - sakė vienas NASA komentatorius.

11 val. 25 min. Rytų pakrantės (18 val. 25 min. Lietuvos) laiku planuojama surengti spaudos konferenciją su šešių narių TKS įgula.

„SpaceX“ penktadienį tapo pirmąja pasaulyje bendrove, pasiuntusia į TKS privačią nepilotuojamą krovininę kapsulę, paskelbdama naujos komercinių kosminių skrydžių eros pradžią.

„Dragon“ nuskraidino į TKS apie pusę tonos atsargų ir medžiagų moksliniams eksperimentams, o gegužės 31 dieną turėtų grįžti į Žemę su šiek tiek sunkesniu įrangos kroviniu.

Jungtinės Valstijos pernai baigė savo daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programą, todėl Rusija liko vienintele šalimi, galinčia skraidinti į TKS ir atgal astronautus bei krovinius.

Japonija ir Europa turi krovininių kosminių laivų, galinčių skraidyti į TKS, tačiau jie sudega atmosferoje grįždami į Žemę, be to šios misijos turėtų baigtis artimiausiais metais.

Vadinasi, „SpaceX“ ir su ja konkuruojanti bendrovė „Orbital Sciences Corporation“ tikriausiai taps pagrindinėmis krovinių skraidintojomis į 100 mlrd. kainavusią kosminę stotį, kuri dar turėtų veikti iki 2020 metų, nurodė NASA.


Šiame straipsnyje: NASAastronautasKosmosasDragon

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių