Išrinkti perspektyviausi nacionaliniai išradimai

Pirmą kartą Lietuvoje surengtame nacionalinių išradimų konkurse dalyvavo 12 išradėjų, kurie pateikė 18 patentuotų išradimų.

Kol kas nei vienas iš jų į gamybą neįdiegtas. Jų brėžiniai, schemos, modeliai eksponuojami inžinerinės pramonės parodoje „BaltTechnika“.

Antrą parodos dieną buvo paskelbti 3 perspektyviausi išradimai, o jų autoriai apdovanoti specialiais prizais, kuriuos įsteigė konkursą remianti bendrovė „ELFA Distrelec“.

Išradimai buvo vertinami pagal jų novatoriškumą, parengties lygį, idėjos pritaikymo galimybes ir aktualumą mūsų šalies ūkiui.

Nominacijoje „Atsinaujinantys energijos šaltiniai“ daugiausiai balsų surinko Eugenijaus Šatkovskio išradimas – saulės elementas su paslėptos tekstūros emiteriu.

„Variklių“ temoje labiausiai atitinkančiu vertinimo kriterijus buvo pripažintas Alekso Alfonso Pašilio išilginio judesio generatorius arba variklis. Perspektyviausiu išradimu nominacijoje „Energijos kaupimo-paskirstymo sistemos“ tapo Tomo Glumbako centralizuota šilumos ir karšto vandens tiekimo sistema.

Specialiu Technologijų inovacijų centro prizu buvo apdovanotas daugiausiai išradimų pateikęs Kęstutis Usevičius. Tarp 6 šio išradėjo konkursui pateiktų išradimų – šiluminė mašina, šiluminis reaktorius, energijos kaupimo iš aplinkos sistema, pakopinis kolektorius ir kt.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesoriaus hab. daktaro E. Šatkovskio užpatentuotas saulės elementas su paslėptos tekstūros emiteriu skirtas saulės šviesos energijai konvertuoti į elektros energiją. Techninis rezultatas gautas laboratoriniuose bandiniuose, o tyrimai šiuo metu tęsiami bendradarbiaujant su silicio saulės elementų gamintoja „Precizika-met SC“. Pasak E. Šatkovskio, tai ne vienintelis jo išradimas. Daugiau kaip 40 metų fizikos srityje dirbantis mokslininkas yra užpatentavęs dar 6 išradimus.  

Klaipėdos universitete techniku dirbančio Alekso Alfonso Pašilio išilginio judesio generatorius galėtų būti pritaikytas jūros bangų elektrinių statybai. Pasak išradėjo, visame pasaulyje šia kryptimi dirba daugybė mokslininkų, Lietuvoje – jis vienintelis. Kaip teigia anksčiau radiotechniku dirbęs A. A. Pašilis, jį visuomet domino elektromagnetiniai reiškiniai. Ne vienerius metus daug keliavęs, laisvalaikiu  užsiimdavo tyrinėjimais, eksperimentais, taip „žaidžiant“ su ritėmis bei magnetais atsirado ne viena gera idėja, tarp jų – ir išilginio judesio generatorius.  Šiuo metu tvarkomas šio išradimo europinis patentas.  Išradėjas turi ir daugiau užpatentuotų įvairių rūšių generatorių.

Tomo Glumbako išradimas, skirtas centralizuotos šilumos ir karšto vandens tiekimo sistemos efektyvumui didinti. Statybų srityje dirbantis T. Glumbakas visuomet domėjosi energetika ir ieškojo įvairių idėjų šilumos tiekimo efektyvumui didinti. Jo išradimu yra susidomėjusių įmonių, su jomis šiuo metu pasirašinėjamos sutartys dėl bendradarbiavimo. T. Glumbakas dirba ne vienas – grupę iš viso sudaro 4 žmonės, kurie ketina užpatentuoti ir daugiau išradimų iš energetikos srities.

Konkurse dalyvavo tik nuo 2000 iki 2012 metų užpatentuoti išradimai energetikos srityje, o tokių Lietuvoje iš viso yra apie 70. Konkursui iš viso buvo pateikti 28 išradimai, po pirmosios atrankos jų liko 18. Daugiausiai išradimų – 9 – buvo pateikta nominacijoje „Atsinaujinantys energijos šaltiniai“, „Variklių“ nominacijoje buvo vertinami 5 išradimai, „Energijos kaupimo-paskirstymo sistemų“ nominacijoje – 4 išradimai. Išradimus vertino žurnalo „Energijos erdvė“ vyr. redaktorius Bronius Rasimas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Mokslo direkcijos direktorius Vaidotas Vaišis, Lietuvos techninės bibliotekos Patentinės informacijos centro skyriaus vedėjas Vytautas Guobys, Vilniaus patentų biuro Išradimų skyriaus ekspertė Daiva Pagirytė ir biuro Viešųjų ryšių skyriaus vyresnysis specialistas Marius Astikas. Komisijos teigimu, dauguma iš vertinimui pateiktų išradimų yra novatoriški ir praktiškai pritaikomi, tik gaila, kad neaiškus jų konkurencingumas tarptautiniu mastu įvertinant realiai egzistuojančius analogus.

Šios idėjos sumanytoja Vaida Balčiūnienė sako, kad  Lietuvoje yra daug neišnaudotų technologinių bei žmogiškųjų resursų, kurie galėtų būti pritaikomi praktikoje. „Tik reikia tuos resursus parodyti, todėl ir rengiame konkursą pramonės parodoje, tikėdamiesi praminti takelius, kur verslas galėtų susitikti su išradėjais, o išradimai galėtų rasti pritaikymą praktikoje“, - aiškina V. Balčiūnienė.

Kaip teigia konkursą remiančios bendrovės „ELFA Distrelec“ vadovas Tomas Vaišvila, jie ne pirmą kartą remia įdomias idėjas ir jų įgyvendinimą. „Prisidėdami prie šio konkurso, norime paskatinti visus domėtis aktualiomis temomis ir bandyti sukurti naudingus prietaisus, kuriuos būtų galima naudoti ne tik Lietuvoje, bet ir eksportuoti“, - sako T. Vaišvila.

Išradimų ekspozicija surengta parodoje „BaltTechnika“, kuri vyksta Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO gegužės 22-24 dienomis. Įėjimas į parodą nemokamas.


Šiame straipsnyje: išradimasišradimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių