Po Liepų gatve Klaipėdoje - mįslingas tunelis

Buvusioje Klaipėdos medienos gamyklos katilinėje yra neaiškios paskirties tunelis, kuris driekiasi po Liepų gatve. Einant juo, pasiekiamas buvusio Faneros fabriko cechas.

Tyrinėtojai dar ir šiandien negali pasakyti, kam tas tunelis statytas, kokia buvo jo prasmė ir reikšmė.

Paveldosaugininkų teigimu, šis tunelis labai panašus į vokiečių Antrojo pasaulinio karo metų slėptuvę, esančią po Bangų gatve.

Tačiau klaipėdiečiai mena, kaip pokaryje buvo uždaryta Liepų gatvė, vyko kažkokie slapti darbai. Galima manyti, kad šis tunelis – Šaltojo karo produktas. Spėjama, kad jis atsirado apie 1950 metus.

Specialistai spėja, kad tai gali būti evakuacinis tunelis arba jis atliko kažkokias gamybines funkcijas. Esą tais laikais prie kiekvienos didesnės gamyklos būdavo slėptuvės darbininkams. Ši patalpa galėjo ir būti tam skirta.

Tunelio patalpos – įspūdingo dydžio. Jų plotis siekia aštuonis, ilgis – penkiolika metrų, aukštis – kelis metrus. Tunelis sausas, vandens jame nėra.

Patalpoje matomos ir įstrižos plokštės, skirtos greičiausiai elektros instaliacijai. Jokio išėjimo į viršų iš požeminio nesimato. Yra tik vienas išėjimas iš šono, bet jis užverstas.

„Tėvas pasakojo, kad į katilinę kažkokie briketai buvo vežami būtent šituo tuneliu. Jis žinojo, kad toks požeminis kelias po gatve yra, nes apie jį pasakojo gamyklos darbininkai. Įdomu tai, kad tarybinių laikų miesto planuose jis nepažymėtas. Kaip inžinerinis įrenginys tas tunelis neegzistuoja“, – pasakojo istorikas Dainius Elertas.

Galbūt kažkas paaiškės susipažinus su sovietiniais kariniais evakuaciniais planais - gal juose buvo numatyta šio požeminio kelio funkcija. Iš viso po Klaipėda yra keli tuneliai.


Šiame straipsnyje: tunelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

r

r portretas
O kontrabandiniu cigareciu tunelyje nerado? Katilineje naikindavo jas , tai darbininkai net kablius buvo ismaste, kad nuo konvejerio nukrapstyt. Tai kogi ten neslepus :D

PRO TA TUNELY

PRO  TA  TUNELY portretas
RUSAI LENTAS VOGE , KAD LANSBERGIS NEPAMATYTU IR NEPRADETU REKT .

tai

tai portretas
tai ryskiai voge per ta tuneli
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių