Linksmoji M. Valkevičiaus animacija griauna lietuviškus stereotipus

Animacija turi kelti šypseną – ši taisyklė jaunajam animatoriui Meinardui Valkevičiui ir jo komandai buvo svarbi ir kuriant naują tumpametražį filmą „Byla“.

Tarptautiniame animacinių filmų festivalyje „Tindirindis“ ne kartą įvertinto M.Valkevičiaus kūrybos portfelį papildė dar vienas kūrinys – kartu su pradedančiu animatoriumi Sigitu Mikūta kurtas animacinis filmas „Byla“. Pats Meinardas tvirtina, jog šio filmo idėja ir scenarijus gimė prieš pusantrų metų, bet tik prieš du mėnesius pavyko prisėsti ir idėją materializuoti. Mėnesį truko pasiruošimo darbai - kadruotės, eskizai, garsas, dar mėnesį komanda kūrė animaciją ir montavo. Bet viskas buvo daroma laisvalaikiu, po darbo valandų.

„Visas scenarijus buvo parašytas gal per 20 minučių. Paskui viskas taip ir dulkėjo kompiuteryje, nes per darbus vis nerasdavau laiko prisėsti ir padaryti šį filmą. Galiausiai prieš puse metų su drauge Elena Skurdelyte įkūrėme įmonę „MeinArt“, kurioje susibūrė labai talentingų žmonių grupė. Taip pat prie mūsų prisijungė talentingas praktikantas Sigitas Mikūta, kuris noriai sutiko padirbėti prie šio projekto ir taip dar labiau pagilinti savo animacijos žinias. Daugiau nei mėnesį žingsnis po žingsnio kartu gaivinome šį animacinį filmą. Įgarsinimui pasirinkau perspektyvią grupę „Sweetsalt“, kurie su dideliu entuziazmu sutiko įgarsinti pagrindinius veikėjus. Taip pat parašė filmui muziką“, - apie „Bylos“ gimimą pasakojo M. Valkevičius.

Jei ne lietuviškas tekstas ir įgarsinimas, originalūs, kiek neįprasti personažai bei mūsiškei animacijai nebūdingos spalvos nuo pirmųjų filmo sekundžių leistų manyti, kad darbas – ne lietuviškas. Tad kodėl būtent toks pasirinkimas?

„Esu iš tų, kuris labai mėgsta spalvas. Lietuvoje tokių, pavadinkime, nelietuviškų animacinių filmų daug kas nekuria - norėjosi pralaužti ledus su kitokiais personažais ir jų pateikimu. Kam skirtas filmas? Skirtas pamąstyti, kad ir iš pažiūros ne pats blogiausias dalykas gali nejučiomis nuvesti prie labai blogų pasekmių, to net nepastebėsime. Filmą galima žiūrėti ir iš kitos perspektyvos - tai bet kurios valstybės teisėsaugos sistemos, kurios atstovai kartais vis dar peržengia savo įgaliojimus, parodija“, - sako animatorius ir iškart patikina, jog filmo idėja tikrai nenurodo į jokį konkretų įvykį.

Beje, šiuo metu M. Valkevičius su komanda kuria ir naują 10 minučių trukmės filmą „Atlanto paukščiai“, skirtą Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio 80-mečiui paminėti. Jis, pasak animatoriaus, bus gerokai rimtesnis, nei „Byla“, skirtas daugiau animacijos festivaliams.

 

Daugiau „MeinArt“ studijos darbų galite rasti:

www.meinart.lt


https://www.facebook.com/meinartanimation

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

aa

aa portretas
Puiku!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių