Lietuvis iš Jordanijos nelegaliai parskraidino papūgą žako

Muitinės pareigūnai Vilniaus oro uoste sulaikė papūgą žako.

Keleivių muitinio tikrinimo metu pareigūnai atkreipė dėmesį į iš Jordanijos parskridusio mūsų šalies piliečio I. M. asmeninį bagažą – narvelyje tupinčią Afrikos pilkąją papūgą, kurios daugeliui žinomos, kaip papūgos žako.

Kadangi Afrikos pilkosios papūgos įtrauktos į CITES konvencijos saugomų paukščių sąrašą, jų gabenimui reikalingi specialūs leidimai. Jordanija, kaip ir Lietuva, yra CITES konvencijos narė, todėl specialių leidimų reikėjo ne tik norint įsivežti paukštį į Lietuvą, bet ir išvežti jį iš trečiosios šalies. Tokių leidimų papūgos šeimininkas neturėjo.

Muitinės pareigūnai, įtarę, kad keleivis pažeidė CITES konvenciją bei prekybos laukiniais gyvūnais taisykles, paukštį sulaikė ir perdavė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams. Kaip teigė veterinarijos gydytojas inspektorius Jan Žarskij, papūgą specialistai ne tik apžiūrėjo, bet ir pamaitino. Iš ankšto narvelio ji perkelta į specialią patalpą, kuri Vilniaus oro uoste įrengta pagal visus Europos Sąjungos standartus. Pasak pareigūnų, žako veterinarai prižiūrės tikėdamiesi, kad jos šeimininkas susitvarkys reikiamus dokumentus. 

Muitininkai sako, kad gyvi egzotiniai paukščiai ar gyvūnai lėktuvu gabenami ne taip jau ir dažnai. Per 20 metų tai antras kartas, kai mėginama įvežti Afrikos pilkąją papūgą – žako. Dažniausiai be leidimų ir reikiamų dokumentų bandoma įvežti gyvų vėžliukų, nedidelių papūgėlių ar kitokių smulkių gyvūnėlių.


Šiame straipsnyje: papūgapapūga žako

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių