Kaune prieš teismą stos civilių gyventojų trėmimu kaltinamas vyras

Prokuroratūra ketvirtadienį pranešė perdavusi Kauno apygardos teismui baudžiamąją bylą, kurioje Lietuvos civilių gyventojų trėmimu į buvusią Sovietų Sąjungą kaltinamas Elektrėnų gyventojas.

Bylą ištyrė Kaišiadorių rajono prokurorai.

"Tai jau trečioji per pastaruosius kelerius metus šio rajono prokurorų išaiškinta ir teismui perduota nusikaltimų žmoniškumui byla", - pareiškė generalinis prokuroras Darius Valys.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta pakankamai duomenų, kad kaltinamasis V.Š., būdamas sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros pareigūnu, 1949 metų pavasarį kartu su kitais šios struktūros pareigūnais trėmė civilius Lietuvos gyventojus, teigiama prokuratūros pranešime.

Pasak ikiteisminį tyrimą atlikusio Kaišiadorių rajono prokuroro Egidijaus Zuzevičiaus, kaltinamasis V.Š. 1949 metų kovo 19 dieną su kitais pareigūnais atvyko į Kaišiadorių rajone esančią sodybą ir apklausė jos gyventojas, seseris M.P. ir G.P., o po apklausos jas nuvežė į Kaišiadorių miesto geležinkelio stotį ir perdavė Lietuvos SSSR Valstybės saugumo viršininkui.

Seserys buvo įsodintos į traukinį ir prievarta išvežtos iš Lietuvos į Irkutsko sritį. Tremtyje jos buvo iki 1958 metų.

Ikiteisminio tyrimo metu kaltinamasis neprisipažino padaręs nusikaltimą.
Ikiteisminį tyrimą koordinavo Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus prokurorai. Baudžiamąją bylą sudaro 4 tomai dokumentų.

Nuo 1990 metų iki šios dienos šalyje buvo pradėti ir atliekami 245 ikiteisminiai tyrimai dėl okupaciniu laikotarpiu padarytų nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų, teismams perduotos 40-ies šių nusikaltimų padarymu apkaltintų asmenų baudžiamosios bylos.

Per devynis šių metų mėnesius pradėti 7 minėtos kategorijos labai sunkių nusikaltimų kategorijai priskiriamų nusikalstamų veikų ikiteisminiai tyrimai, teismui šiemet perduotos 3 šios kategorijos nusikalstamų veikų baudžiamosios bylos.


Šiame straipsnyje: tremtistremties

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių