Grybaukite atsargiai, valgykite - tik pažįstamus grybus

Prasidėjus grybavimo sezonui, padaugėja apsinuodijimų grybais atvejų. Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis, 2007 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 64 apsinuodijimų grybais atvejai. Šiais metais Lietuvoje vos keli žmonės apsinuodijo grybais. Jų negalavimai buvo nesunkūs. Kauno visuomenės sveikatos centras Kaune ir Kauno apskrityje šiais metais apsinuodijimų grybais neužregistravo.

Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausiosios specialistės Mildos Gedvilienės, grybautojai turi būti itin atidūs ir rinkti tik gerai žinomus grybus. Perkantys grybus turgavietėse ar parduotuvėse turėtų atkreipti dėmesį į tai, ar grybai yra švieži, tinkamai laikomi ir ar yra valgomi.

Apsinuodyti galima suvartojus nuodingus arba netinkamai paruoštus grybus. Grybai yra sunkiai virškinamas maistas, todėl žmogus, suvalgęs net gerų grybų, gali pasijusti blogai. Suvalgę nuodingų grybų žmonės gali susirgti inkstų ar kepenų nepakankamu. Organizmo apnuodijimo pasekmės jaučiamos gana ilgai, o kartais tokie apsinuodijimai gali baigtis net mirtimi. Todėl pajutus pirmuosius apsinuodijimo simptomus klaidinga manyti, jog jie išnyks savaime. Būtina nedelsiant kreiptis į medikus. Kita vertus, grybai - sunkus maistas, todėl virškinimas gali sutrikti net ir nuo valgiui tinkamų grybų.

„Tikslius skaičius, kiek žmonių apsinuodijo, sužinoti labai sudėtinga. Būna, kad sutrinka virškinimas dėl to, jog grybai apskritai - sunkus maistas. Apsinuodijimo ir sutrikusio virškinimo simptomai panašūs, todėl netgi medikams kartais būna sunku nustayti negalavimų priežastis", - teigia M.Gedvilienė.

Visgi, pasak specialistės, pastebima, kad kasmet žmonės vis atsargiau valgo grybus. „2007 metais, palyginti su 2006 metais buvo užregistruota perpus mažiau apsinuodijimų. Reikia tikėtis, kad šiemet situacija bus dar geresnė", - vylėsi M.Gedvilienė.

Apsinuodijus nuodingais grybais dažniausiai pastebimi žarnyno sutrikimai. Gali pasireikšti bendras silpnumas, pykinimas, vėmimas, atsirasti galvos, pilvo skausmai, viduriavimas, pakisti odos ir gleivinės spalva, retėti arba, atvirkščiai, dažnėti pulsas, kvėpavimas, prasidėti traukuliai. Nukentėjusysis gali prarasti sąmonę.

Kad grybai neapkartintų gyvenimo rekomenduojama:

Rinkti tik gerai pažįstamus grybus. Būti ypač atsargiems renkant pievagrybius, nes jie panašūs į blyškiąsias musmires. Ūmėdės, žaliuokės bei vadinamieji ,,kalpokai" itin lengvai supainiojami su žalsvosiomis musmirėmis!

Rinkti tik jaunus grybus, nes senuose, peraugusiuose grybuose gali būti susikaupę daug nuodingų junginių.

Surinktus grybus reikia apdoroti tą pačią dieną. Nespėjus grybų sutvarkyti iš karto, juos geriausia paskleisti plonu sluoksniu vėsioje gerai vėdinamoje patalpoje. Nelaikyti polietileno maišeliuose ar plastmasiniuose induose, nes tuomet grybai genda greičiau.

Grybus reikia valgyti tik šviežius, prieš tai tinkamai apdorojus. Pirmiausia juos reikia kruopščiai nuvalyti ir nuplauti, kad neliktų žemių ir kitų nešvarumų.

Paruoštus vėlesniam vartojimui grybus laikyti vėsiame rūsyje arba šaldytuve 0 - +6 °C temperatūroje.

Nepirkti turguje grybų konservų, nes neaišku kokiomis sąlygomis ir kaip jie galėjo būti pagaminti. Be to niekas negali būti tikras, kad, tarkim, vietoj ūmėdės nepateko žalsvoji musmirė.

Nepirkti nežinomų, abejotinos kokybės, senų grybų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių