Garsiems žydų gelbėtojams – VDU auditorijų vardai

Trečiadienį Vytauto Didžiojo universitete (VDU), Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete bus atidarytos žydų gelbėtojų, Kaune dirbusių diplomatų Chiunės Sugiharos ir Jano Zwartendijko vardais pavadintos auditorijos.

Ceremoniją organizuoja Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetas ir Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę". Renginyje dalyvaus Jano Zwartendijko sūnus Robertas Zwartendijkas, Japonijos ambasadorė Lietuvoje Miyoko Akashi, Nyderlandų ambasadorė Johanna Gerarda Maria Ruigrok.

Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę" valdybos vicepirmininkas Linas Venckauskas portalui sakė, kad šuo įvykiu norima dar kartą priminti visuomenei apie 1940-ųjų vasarą, kai du diplomatai išgelbėjo daugiau nei 8 tūkstančių žmonių gyvybes.

 „Yra žinoma, kad J.Zwartendijkas išdavė apie 2200 vizų, o Ch.Sugihara - apie 2600. Skaičiuojama, kad iš viso su šiomis vizomis iš Lietuvos išvažiavo apie 8 tūkstančiai žmonių.

Beje, nors J.Zwartendijkas pirmasis pradėjo išdavinėti vizas žydams, jo nuopelnai ilgai buvo primiršti. Dalis žmonių iš Lietuvos išvyko, turėdami abiejų diplomatų išduotas vizas", - sakė L.Venclauskas.

Jis tikisi, kad prie  auditorijų durų kabėsiančios lentelės su šių dviejų asmenybių biografijomis turės ir edukacinę reikšmę: skatins studentus domėtis diplomatijos istorija bei moralinių principų vaidmeniu joje.

Su Sugiharų šeima nuolat artimus ryšius palaikė garsus žydų kilmės režisierius Stevenas Spielbergas. Buvo kalbama, kad režisierius galbūt imsis kurti filmą apie Ch.Sugiharos veiklą. „Taip, S.Spielbergas gerai pažinojo Sugiharų šeimą. Sunku pasakyti, kodėl režisierius nesiėmė kurti filmo apie Kaune dirbusį diplomatą. Galbūt yra per mažai duomenų, galbūt jau praėjo tokios tematikos filmų banga", - svarstė L.Venclauskas.

Apie diplomatus

Ch.Sugihara (1900-1986) - Japonijos konsulas Lietuvoje (1939 - 1940). Suvokęs dėl nacių agresijos pavojų Europos žydams kilusį pavojų, jis 1940 metų vasarą ėmė išdavinėti Japonijos tranzitines vizas Lenkijos, Lietuvos ir Vokietijos žydams, taip išgelbėdamas daugiau nei 6000 žmonių gyvybių. 1985 metais Izraelio valstybė Ch.Sugiharai suteikė „Pasaulio tautų teisuolio" vardą.

J.Zwartendijkas (1896 - 1796)- Nyderlandų verslininkas, dirbęs Lietuvoje nuo 1938 metų. 1940 metų birželį jis tapo Nyderlandų garbės konsulu Lietuvoje. 1940 m. liepos 24 - rugpjūčio 2 dienomis žydų pabėgėliams Lietuvoje J.Zwartendijkas išdavinėjo vizas į Curaçao (Nyderlandų salą Pietų Amerikoje), taip išgelbėdamas daugiau nei 2200 žmonių gyvybių. 1997 metais Izraelio valstybė J.Zwartendijkui po mirties suteikė „Pasaulio tautų teisuolio" vardą.

Daugiau šia tema:

Ch.Sugiharos šeimai užuojautą pareiškė S.Spielbergas

Ko karalienė ieškojo Vaižganto gatvėje?

Grąžinta istorinė skola Nyderlandų konsului

„Kurasao angelas" sugrįžta iš užmaršties


Šiame straipsnyje: Sugiharazwartendijkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių