Europoje kuriama direktyva, bandysianti pažaboti žaliąjį smegenų plovimą

  • Teksto dydis:

„Natūralus, ekologiškas, nekenksmingas aplinkai“ – žodžiai, kurių gali nebelikti įvairių produktų etiketėse, jei jie nėra pagrįsti įrodymais Už tokį naujos direktyvos pasiūlymą gegužės pradžioje Europos parlamente (EP) pasisakė dauguma narių. Ko turės imtis Lietuvos gamintojai, jei įsigalios naujos taisyklės? Apie tai buvo kalbamasi LNK studijoje  su „Vesta Consulting“ poveikio aplinkai ir pastatų analizių skyriaus vadove Gintarė Laukyte.

– Kada tai įvyks?

– EP jau patvirtino šį planuojamą nutarimą. Direktyva turėtų įsigalioti ateinančiais metais su numatomu pereinamuoju dvejų metų laikotarpiu. 2027 m. gamintojai ir institucijos turėtų ruoštis.

– Kokie bus reikalingi įrodymai norint vartoti žodžius „natūralus, ekologiškas, nekenksmingas aplinkai“?

– Direktyva numato, kad gamintojai turės skaidriai atskleisti gaminio informaciją, nurodyti poveikį aplinkai. Visi žalieji teiginiai etiketėse turės būti pagrįsti nurodant vertinimo metodiką, sistemą, visą poveikį aplinkai. Tai turės būti  patvirtinta nepriklausomos trečiosios šalies. 

‎‎– Tai bus taikoma tik maisto produktams ar ir kitiems gaminiams?

– Direktyva galios visiems produktams, kuriuos vartotojai gali įsigyti. 

– Gal gamintojams pakaks tik pakeisti užrašus (nebeliks „natūralus, ekologiškas“)  ir jie toliau prekiaus tais produktais?

– Jei gamintojai norės toliau deklaruoti žaliuosius teiginius apie produktus, jau turėtų susimąstyti ne tik apie etiketę, bet ir sistemingai galvoti apie gaminio tvarumą: žaliavas, gamybos procesus ir visą gyvavimo ciklą. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Visi kalba apie vadinamą „žaliąjį smegenų plovimą“ . Ši priemonė nukreipta į tai. Tik kiek ji galės padėti?

– Pagrindinis naujos direktyvos tikslas – apsaugoti vartotojus nuo klaidingos informacijos gavimo. Manau, kad laimės visos pusės. Vartotojai, nes žinos, ką renkasi. Gamintojai, kurie turės taisykles, kaip ženklinti savo produktus. Ir institucijos, kurios galės prižiūrėti.

– Ar Europoje turime vieningą ženklą kalbant apie maisto produktus?

– Šiuo metu Europos sąjungoje yra virš 200 su tvarumu susijusių ženklų. Tik ne visi ženklai yra kokybiški ir skaidrūs. Direktyvoje tam bus skiriamas didelis dėmesys. Šiuo metu nėra svarstoma, kad vienas ženklas būtų teikiamas. Nenustebčiau, kad liks daug ženklų. Tik bus skiriamas labai didelis dėmesys kokybės užtikrinimui. 

– Kas grės tiems, kurie tokio nurodymo nesilaikys? 

– Šiuo metu nėra nurodyta, kokios atsakomybės grės reikalavimų nesilaikantiems. Tik kaip rodo praktika, naujomis direktyvomis suformuojama ir teisinė bazė, kurioje nurodomos baudos, ribojimai – kas grės gamintojams, kurie to nesilaikys. 

– O kaip bus su iš trečiųjų šalių importuojamais produktais? Kam teks atsakomybė, jei bus pažeista ši direktyva?

– Direktyva dar aiškiai to nereglamentuoja. Tikslas – apginti ES vartotojus. Teisinė sistema bus sukurta. Bus atsakingos prižiūrinčios institucijos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valstiečiai

Valstiečiai portretas
Irgi žali

>>>alis... \\\\\.../////

>>>alis...  \\\\\...///// portretas
>kad yra ir žala karvė,ir ar gavote pirkti karvės mėsos,aš tik jaučio.

alis...

alis... portretas
man tai gražiausiai skamba: "žalias pienas"...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių