Vyriausybė neturi bendros pozicijos dėl šeimos apibrėžimo

Vyriausybės nariai neturi bendros nuomonės dėl siūlymo keisti Konstituciją, šeimą susiejant su santuoka - konservatorių remiamas projektas pirmadienį per pasitarimą nesulaukė liberalų paramos.

„Šiandien labai aiškiai identifikavome, kad tai daugiau ideologinė, vertybinė diskusija ir kad vienodos nuomonės Vyriausybėje, matyt, kad negali būti“, - žurnalistams po Vyriausybės pasitarimo sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Pasak jo, nuspręsta parengti tokį nutarimo projektą, kuriuo nebūtų išsakoma vienareikšmiška pozicija ir kuris netrukdytų Seimui svarstyti jau pateiktos Konstitucijos pataisos.

Seimas gruodžio pabaigoje po pateikimo pritarė pataisos projektui, pagal kurį Konstitucija būtų papildoma nuostata, jog „šeima sukuriama laisvu vyro ir moters sutarimu sudarius santuoką“. Į Seimą šis klausimas pirmajam svarstymui turėtų grįžti pavasario sesijoje.

Konservatoriaus D.Jankausko teigimu, jo vadovaujamos ministerijos parengta Vyriausybės pozicija pritarti tokiai Konstitucijos pataisai per pasitarimą sulaukė skeptiškos liberalų ministrų nuomonės.

„Sutarta, kad iki Vyriausybės posėdžio pačio nutarimo redakciją dar tiksliname, kad nebūtų išsakoma vienareikšmiška pozicija, kad Vyriausybė pritaria su vienodais teisiniais argumentais“, - kalbėjo D.Jankauskas.

Pats socialinės apsaugos ir darbo ministras pritaria Konstitucijos pataisai: „Aiškesnis santuokos ir šeimos ryšio nustatymas vargu ar gali ką nors blogo padaryti“.

Tačiau Liberalų sąjūdžio vadovas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis projektą vadina diskriminaciniu.
„Manome, kad tai yra diskriminacinė nuostata, visiškai nežinioje paliekanti kitokias bendro gyvenimo formas. Kaip pavadinti mamą, auginančią du vaikus be tėvo?“ - pirmadienį žurnalistams sakė ministras.

„Liberalų ministrai išsakė savo kritišką požiūrį į tą iniciatyvą, kuri yra Seime užregistruota“, -  teigė jis.

Šeimą su santuoka susiejančią pataisą 98 parlamentarai pateikė po to, kai Konstitucinis Teismas rugsėjį paskelbė, jog 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai.

Nutarime Konstitucijos Teismas pabrėžė, kad santuokos institutas yra „istoriškai susiklostęs šeimos modelis, neabejotinai turintis išskirtinę vertę visuomenės gyvenime, užtikrinantis tautos ir valstybės gyvybingumą bei istorinį išlikimą“.

Tačiau tuo pačiu teismas paskelbė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.
Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.


Šiame straipsnyje: šeimos įstatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

VITIOCHAS

VITIOCHAS portretas
DURNIŲ LAIVAS.

pasibaisėtina

pasibaisėtina portretas
KONSERVATORIAI TURI TVIRTĄ NUOMONĘ DĖL ŠEIMOS, KURIOS NEGALIMA NEI IŠKREIPTI, NEI PAKEISTI KITU PAVIDALU AR PAKAITALU. GAILA, KAD LIBERALAINESUPRANTA ,KAD BE SANTUOKOS PARTNERYSTĖ ATNEŠ DAUG PROBLEMŲ NE TIK VAIKAMS, BET IR VALSTYBEI. VIENODOS LYTIES PARTNERIAI PANORĖS KEISTI LYTĮ, KAS VALSTYBEI KAINUOS MILŽINIŠKUS PINIGUS.TIE PARTNERIAI ,KURIE NEGALĖS TURĖTI VAIKŲ , ĮSIVAIKINĘ ,TVIRKINS JUOS, O JŲ AUGINTINIAI - APLINKINIUS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių