Seimo neeilinės sesijos sąraše – V. Landsbergio, šmeižto ir Konstitucijos klausimai

Seimas antradienį renkasi į neeilinę sesiją, kurioje bus sprendžiama dėl Konstitucijos pataisų, naikinama laisvės atėmimo bausmė už šmeižtą, taip pat bus pateiktas projektas dėl europarlamentaro Vytauto Landsbergio statuso jam vadovaujant Aukščiausiajai Tarybai-Atkuriamajam Seimui.

Neeilinės sesijos darbotvarkėje įtraukti du Konstitucijos pataisų projektai - dėl kandidatavimo po apkaltos bei santuokos ir šeimos sąsajos.

Konstitucijos 74 straipsnio papildymu partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderiui europarlamentarui Rolandui Paksui būtų atvertos galimybės kandidatuoti rinkimuose. Konstitucijos pataisa numatytų, kad kandidatavimo po apkaltos sąlygos apibrėžiamos atskiru įstatymu.

Taip pat neeilinėje sesijoje bus balsuojama dėl Konstitucijos 74 straipsnio įgyvendinimo konstitucinio įstatymo. Jis numato, kad į prezidentus ir Seimo narius negalima kandidatuoti aštuonerius metus nuo pašalinimo per apkaltą.

Antroji į sesijos darbotvarkę įtraukta Konstitucijos pataisa - grupės parlamentarų teikiamas projektas, kuriuo šeima būtų susieta su santuoka. Konstitucijos 38 straipsnis būtų papildytas nuostatomis, kad "šeima sukuriama sudarius santuoką", kad "šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės". Į Konstituciją dar siūloma įrašyti, kad valstybė saugo ir globoja santuoką.

Taip pat parlamentui bus pateiktos Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės įregistruotos pataisos, kurios siūloma iš Baudžiamojo kodekso išbraukti straipsnius dėl įžeidimo, nepagarbos teismui, o už šmeižtą vietoj šiuo metu galimos laisvės atėmimo bausmės numatyti baudą. Šias pataisas padėjo parengti Lietuvos žurnalistų sąjunga ir žurnalistų bendruomenė, siekiant užtikrinti žiniasklaidos laisvę.

Dar į sesijos darbotvarkę įtrauktas projektas, kuris Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui V.Landsbergiui oficialiai pripažintų valstybės vadovo statusą. L.Graužinienės įregistruotame projekte konstatuojama, kad "Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas yra pirmasis 1990 metais kovo 11 dieną atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas".

Projekte pažymima, kad Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas 1990-1992 metais turėjo ir vykdė "konstitucinius valstybės vadovo įgaliojimus, kurie prilygo prezidento įgaliojimams", taip pat atskiru straipsniu nustatoma, kad "Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko valstybinį aprūpinimą nustato įstatymai ir kiti teisės aktai".

Seimo neeilinė sesija vyks sausio 21-23 dienomis. Į sesijos programą įtraukiami jos iniciatorių siūlomi projektai, ši neeilinė sesija šaukiama grupės parlamentarų siūlymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių