V. Rupšys su Italijos kolega sutarė tęsti diskusijas dėl įsitraukimo į rotacinę oro gynybą

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys su Italijos kolega Giuseppe Cavo Dragone (Džiuzepe Kavu Dragone) aptarė galimą šios šalies įsitraukimą į Baltijos šalių rotacinę oro gynybą.

„Italai turi plačių interesų, kurie apima ir mūsų regioną, todėl NATO oro gynybos rotacinis modelis mums suteikia galimybę bendradarbiavimą su Italija pakelti į dar aukštesnį lygmenį. Su admirolu G. C. Dragone sutarėme, kad vystysime šią diskusiją ir sieksime karinių sprendimų“, – po susitikimo sakė generolas.

Lietuva jau kurį laiko prašo NATO sąjungininkų rotuoti antžemines oro gynybos sistemas įgyvendinant pernai sutartą regioninį rotacinį oro gynybos modelį.

Nyderlandai prieš kurį laiką paskelbė, kad vasarą į Lietuvą kelioms savaitėms pratyboms atsiųs ilgojo nuotolio oro gynybos sistemas „Patriot“.

Vizito Italijoje metu kariuomenės vadas lankėsi Europos Sąjungos vadovaujamos karinės jūrų operacijos „Irini“ (angl. EUNAVFORMED IRINI) štabe, kuriame šiuo metu tarnauja Lietuvos kariuomenės karininkas.

Jis taip pat susitiko su Italijos įmonės, iš kurios 2006 metais Lietuva įsigijo tris transporto lėktuvus „C-27J Spartan“, atstovais bei aptarė orlaivių atsarginių dalių tiekimą.

2015 metais italai su keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“ pirmą kartą budėjo NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse, kurią vykdė iš Lietuvos Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose. Nuo tada jie į Lietuvą buvo atvykę dar keturis kartus.

Planuojama, kad Italijos karinės oro pajėgos 2024 ir 2025 metais taip pat vykdys oro policijos misiją iš bazės Šiauliuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių