Už farmacininkų milijonus – į Australiją, Čilę, Kanadą

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Daugiau kaip tūkstančio medikų keliones, iš jų – ir į tolimas šalis, praėjusiais metais finansavo farmacininkai. Kiek naudos duos tai paskelbti privertęs papildytas Farmacijos įstatymas?

Siekiama skaidrumo

Faktas, kad už gydytojų dalyvavimą tarptautiniuose renginiuose apmoka farmacijos kompanijos, vertinamas kaip papirkinėjimas. Tačiau žinant, koks yra mūsų medikų atlyginimas, nuskristi į kelių dienų konferenciją, tarkime, Sidnėjuje ar Vankuveryje net ir medicinos profesoriui gali būti pernelyg didelė prabanga.

Kaip bebūtų, stažuočių, tobulinimosi kursų, konferencijų, kuriose pristatomos medicinos naujienos, medikams neabojotinai reikia. Tačiau ar tokių stažuočių mecenatams medikai nelieka įsipareigoję? Ar negali būti, kad tų farmacijos kompanijų, kurios parėmė gydytojus, vaistai ligoniams skiriami net ir tuomet, kai reikia kitų?

Kylant tokiems įtarimams ir siekiant didesnio skaidrumo farmacinės veikos srityje, papildytas Farmacijos įstatymas įpareigojo farmacijos kompanijas pateikti informaciją apie tai, kokiems sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistams sumokėjo už dalyvavimą profesiniuose moksliniuose renginiuose užsienyje.

Farmacininkai neprieštaravo

Farmacijos įstatymo pataisos įsigaliojo praėjusiais metais.

Jomis nustatyta pareiga vaistinio preparato registruotojui ar jo atstovui rinkti, kaupti, saugoti sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų, kurių dalyvavimą profesiniuose bei moksliniuose renginiuose užsienio valstybėje jis finansuoja, asmens duomenis ir kasmet iki vasario 1 d. juos pateikti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai. Ji šiuos duomenis tvarko ir kasmet iki kovo 31 d. privalo paskelbti savo interneto svetainėje.

Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos direktoriaus Leono Kalėtino teigimu, 40 farmacijos pramonės kompanijų, Europos farmacijos pramonės ir asociacijos federacijos narių dar 2014 m. įsipareigojo didinti verslo skaidrumą.

Pagal Perleistų verčių atskleidimo kodeksą, kuriuo kompanijos vadovaujasi, pasižadėjo viešai skelbti ne apibendrintą informaciją, kiek pinigų buvo išleista medikams informuoti, o konkrečius duomenis, kuriems jų konkrečiai buvo skirtos lėšos konferencijų registracijos mokesčiams, kelionių ir apgyvendinimo išlaidoms, atlyginimams už paslaugas ir konsultacijas, su kuo buvo sudarytos paramos sutartys ir pan.

Artimos, tolimos ir egzotiškos

Būtent tokie duomenys apie mūsų šalies medicinos specialistus, kurių dalyvavimą 2015 m. užsienio valstybėse vykusiuose profesiniuose renginiuose rėmė vaistų registruotojai, paskelbti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos tinklalapyje. Farmacijos kompanijos nurodo renginio pavadinimą, vietą, datą, dalyvio, kurį finansavo, vardą, pavardę, profesinę kvalifikaciją, licencijos numerį.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galėtu ir dienraštis "Kauno diena" parodyti pavyzdį

Galėtu ir dienraštis "Kauno diena" parodyti pavyzdį portretas
Kodėl Lietuvos žiniasklaidoje rašoma tik neigiami dalykai. O gal kaip tik reikėjo pasidžiaugti, kad užsienio farmacijos kompanijos remia Lietuvos gydytojų tobulinimąsi užsienyje savo pelno sąskaita. "Kauno diena" taip pat yra pelno siekianti organizacija, juk galėtų dienraštis "Kauno diena" taip pat savo pelno sąskaita paremti gydytojų tobulinamąsi. Į Lietuvą bus perkelta virš tūkstančio pabėgėlių is įvairių kraštų, negi visi bus visiškai sveiki, o tose šalyse juk gali būti visai kitos ligos. Ar užsidarius Lietuvoje mes daugiau sužinosime apie šias ligas. "Kauno diena" parodytu pavyzdį: juk tai būtu puiku, išskirtinis pavyzdys kitiems dienraščiams!

Nieko cia blogo

Nieko cia blogo portretas
Nematau as cia nieko blogo, o kaip kitaip jiems suzinoti apie gydymo naujoves, juk atsiranda nauji vaistai, ivairios naujos ligos, diagnostine medicinine aparatura. Geriau parasytu kaip vazineja seimo nariai, juk jie uzdirba kelis kartus daugiau negu medikai. Vien kancialerinems prekems gauna tiek kiek medikas atlyginimo. O juk vaziuoja i komandiruotes taip pt ne is savo atlyginimo, o is mokesciu moketoju pinigu. O jus kokia nors is to nauda matote? Bega visi is tos Lietuvos!

daktar

daktar portretas
Nenustebinote... kaip buvo taip ir yra tik gal...............
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių