Tyrimas: Lietuvos gyventojai nesigaili įstoję į ES

  • Teksto dydis:

Praėjus devyneriems metams nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą (ES), dauguma šalies gyventojų šią narystę laiko naudinga, rodo "TNS LT" atliktų "Eurobarometro" tyrimų apie visuomenės nuomonę ES apžvalga.

"Šiuo metu manančių, kad Lietuvos narystė ES buvo ir yra naudinga yra net 80 proc. - tai didžiausias procentas nuo 1999 metų, kuomet tokios nuomonės buvo 43 proc. gyventojų. Reikia pastebėti, kad manančių priešingai skaičius padidėjo ekonominės krizės laikotarpiu - 2010-2011 metais. Tačiau nuo 2011-ųjų iki dabar skeptikų skaičius sumažėjo perpus – nuo 20 iki 10 proc. gyventojų", – pranešime sakė "TNS LT" politinių ir socialinių tyrimų specialistė Rūta Matulaitienė.

Lietuvai stojant į ES, 72 proc. šalies gyventojų labiausiai narystę siejo su laisvu asmenų judėjimu, 60 proc. gyventojų ES simbolizavo bendrą valiutą eurą, 42 proc. – ekonominę gerovę. Šiuo metu Lietuvos gyventojai vis dar išskiria laisvą judėjimą, kurį su ES sieja 61 proc. gyventojų, tačiau gerokai sumažėjo gyventojų, kuriems ES simbolizuoja ekonominę šalies gerovę ar eurą - jų yra atitinkamai iki 24 proc. ir 11 procentų.

Prieš devynerius metus didžiausiomis Lietuvos problemomis buvo įvardinti nedarbas ir nusikalstamumas – taip manė atitinkamai 52 proc. ir 35 proc. gyventojų. Šiandien svarbiausias šalies problemas gyventojai sieja su nedarbu (46 proc.) ir kylančiomis kainomis bei infliacija (36 proc.). Bedarbystės įvardinimas viena pagrindinių problemų prieškriziniais 2008 metais buvo sumažėjęs iki 14 proc., tačiau šiandien ši problema vėl atrodo aktuali beveik kas antram gyventojui.

Šalia svarbių šalies problemų, įstojus į Europos Sąjungą kinta ir kitų aktualijų suvokimas. Pavyzdžiui, nuo 2004 metų išaugo imigracijos baimė, kuri tuomet atrodė reikšminga vos 2 proc., o šiuo metu – jau 11 proc. gyventojų. Nusikalstamumas, kuris prieš devynerius metus buvo įvardintas kaip viena didžiausių bėdų (35 proc.), šiandien tarp svarbiausių problemų minimas palyginti nedidelės dalies piliečių (15 proc.).

"TNS LT" apžvalgoje remtasi "Eurobarometro" tyrimų, atliktų Lietuvoje ir kitose ES šalyse nuo 1999 iki 2013 metų rezultatais ir jų oficialiomis publikacijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saldainis

saldainis portretas
Reitingai, apklausų ir tyrimų rezultatai - tų, kas groja žiniasklaidos stygomis ANTIS.

nesigailiu

nesigailiu portretas
Na kieno gi deka man buvo uzlaistos abi rankos uz nugaros ir isvarytas is lietvos... grybu visokiu priviso kirie saukia kad rusai piuola kai is tikro pyderastija su savo issigimimu...nesuprantu kas vyksta... negi daunai zmones kad nemato kokia subine po ervro sajuzo... bendra tik skola dydina ir viskas... kas reguliuoja skola tas valdo mus...

fizionomija

fizionomija portretas
tai linos kkkk ssss
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių