Šiemet pirmakursių aukštosiose mokyklose gali būti 10 proc. mažiau

Mažėja norinčiųjų studijuoti aukštosiose mokyklose. Lyginant su praėjusiais metais, šiemet pirmakursių gali būti mažiau net 10 procentų. Didžiausi konkursai, prognozuojama, bus į biomedicinos studijas – net kas ketvirtas stojantysis išreiškė norą studijuoti su medicina susijusius mokslus.

Pateikti prašymą stoti į Lietuvos aukštąsias mokyklas liko 10 dienų. Norą siekti aukštojo mokslo jau pareiškė daugiau nei 21 tūkstantis abiturientų. Per likusį laiką tikimasi sulaukti dar mažiausiai 10 tūkstančių prašymų.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos prezidentas sako, kad prognozuojami skaičiai iš esmės nepakeis ryškėjančios tendencijos – šiemet norinčiųjų studijuoti aukštosiose mokyklose beveik dešimtadaliu mažiau.

„Aukštosios mokyklos turi vis gilėjantį rūpestį – iš kur imti studentų, todėl reikia galvoti ir apie užsienio studentus, o valstybei reiktų galvoti apie aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimą – vis tos pačios 43 aukštosios mokyklos“, – sako Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos Bendrajam priėmimui organizuoti prezidentas Pranas Žiliukas.

Jau keleri metai mažėja norinčiųjų studijuoti socialinius mokslus. Šiemet prašymų į šias studijas sulaukta dar keliais procentais mažiau. Nepaisant to, socialiniai mokslai ir toliau lieka tarp populiariausių.

Auga susidomėjimas ir biomedicinos mokslais – mediciną, veterinarinę mediciną, odontologiją, farmaciją ar kitas su biomedicina susijusias specialybes norėtų įgyti kas ketvirtas abiturientas.

Vis mažiau jaunimą vilioja pedagogo profesija – labai trūksta informacinių technologijų ir matematikos mokytojų, ypač prasta padėtis regionuose.

„Šiemet nesimato daug stojančiųjų į informacinių technologijų dalyko, matematikos mokytojus. Ko gero, be valstybinio reguliavimo bus sudėtinga, nes jau dabar geresnės gimnazijos skambina, prašo informacinių technologijų mokytojų“, – teigia P. Žiliukas.

Net 7 procentais mažiau studentų šiemet sulauks ir menų studijos. Dar mažiau abiturientų renkasi humanitarinius ir fizinius mokslus.

Studijuoti kviečia 43 aukštosios mokyklos. Šiemet jos siūlo beveik 40 naujų programų, kol kas tik 10 jų sulaukė abiturientų dėmesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių