Nuo spalio didinamos kai kurių valstybės tarnautojų algos

  • Teksto dydis:

Valdžiai vykdant Konstitucinio Teismo (KT) sprendimą, nuo spalio didės darbo užmokestis daliai valstybės tarnautojų - teisėjams, specialiųjų tarnybų, krašto apsaugos, kalėjimų darbuotojams, viceministrams ir Seimo narių padėjėjams.

Parlamentarai ketvirtadienį priėmė tai numatančias Valstybės tarnybos įstatymo pataisas: už balsavo 73, prieš - trys ("Drąsos kelio" frakcijos atstovai Vytautas Matulevičius bei Aurelija Stancikienė ir konservatorius Arvydas Vidžiūnas), o susilaikė du parlamentarai (konservatorius Antanas Matulas ir "Drąsos kelias" frakcijos atstovas Povilas Gylys).

Balsavime nedalyvavo konservatoriai, liberalai, Mišriai Seimo narių grupei priklausantys parlamentarai.

Pakeitimai numato, kad nuo 5 iki 20 procentinių punktų didinami valstybės tarnautojams sumažinti priedai už kvalifikacines klases. Tačiau šių kategorijų tarnautojams atlyginimai ikikrizinio darbo užmokesčio vistiek nepasieks, nes jų tarnybinės algos bazinis dydis lieka 450 litų, o ne 490 litų, kaip buvo 2008 -aisiais.

Kadangi biudžete lėšų gali trūkti, siūloma valstybės institucijoms taupyti - nepirkti inventoriaus, mažiau važiuoti į komandiruotes. Be to, pritrūkus lėšų, siūloma su darbuotojais atsiskaityti iki 2014-ųjų kovo 1-osios.

Seimo opozicijai, aršiausiai pasisakiusiai prieš Vyriausybės teikiamas pataisas dėl atlyginimų dalies - koeficientų atstatymo teisėjams ir dar daliai valstybės tarnautojų, Biudžeto ir finansų komiteto vadovas socialdemokratas Bronius Bradauskas siūlė "užpirkti mišias".

Socialdemokratas Juozas Olekas teigė, kad koeficientai atkuriami nukentėjusiems nuo antikonstitucinių sprendimų.

Konservatorius Kęstutis Masiulis pataisas pavadino "moraliai kreivomis" ir pažeidžiančiomis silpniausių žmonių interesus, nes gerina "turtingiausio sluoksnio" gyvenimą. "Šiuo sprendimu norima sukiršinti mases su elitu", - teigė jis.

Nors finansų ministras Rimantas Šadžius parlamentarams yra teigęs, kad nuo spalio algos didės maždaug 60 tūkst. žmonių, konservatorius Rimantas Jonas Dagys pareiškė, kad nuo spalio darbo užmokestis augs ketvirtadaliui valstybės tarnautojų: "Ketvirtadalį geriausiai apmokamų valdininkų palies".

Jis piktinosi, kad darbo užmokesčio didinimas iki kitų metų atidedamas pačias mažiausias algas gaunantiems - 2/3 valstybės tarnautojų.

Pakeitimus Seimas priėmė skubos tvarka, nes nuo spalio 1-osios įgyvendinti KT sprendimą atstatyti 2009 metais sumažintus tarnautojų pareiginės algos koeficientus bei priedų už kvalifikacines klases dydžius. 

Trečią klasę turintiems tarnautojams priedas, pagal Vyriausybės Seimui teikiamą projektą siūlomas didinti 5 procentiniais punktais - nuo dabar taikomų 10 proc. iki 15 proc. pareiginės algos, už antrą kvalifikacinę klasę - nuo 20 iki 30 proc., o už pirmą - daugiausiai - 20 procentinių punktų  nuo dabar esančių 30 iki 50 proc. pareiginės algos. 

Jeigu Seimas pataisas priimtų, atlyginimai didėtų tiems tarnautojams, kurie turėjo didžiausias - 11-20 pareigybių kategorijos, nes dėl krizės tik šias kategorijas turėjusiems tarnautojams buvo sumažinto algos.

Tiems valstybės tarnautojams, kurių pareiginių algų koeficientai dabar siekia ne mažiau kaip 5,17 augs iki 5,2. Tarnautojams, kuriems dabar nustatytas 8,69 dydžio koeficientas, jis didinamas iki 9,7 pareiginės algos koeficiento. 

Labiausiai pareiginės algos koeficientai augs 18-20 kategorijas turintiems tarnautojams - atitinkamai nuo 9,35 iki 10,8, nuo 10 iki 11,9 bei nuo 10,54 ik 13.



NAUJAUSI KOMENTARAI

maxx1976

maxx1976 portretas
pirmiausia pakelkite algas mokytojams .paskiau gydytojams butinai- kad neimtu kyšių iš paprastų žmogelių

maxx1976

maxx1976 portretas
ka jus darot ar ne gėda ? Kada paprastiems žmonėms bus keliama alga , taigi visi žino kaip piniguose maudosi, vilas sodybas perka gėdaaaaa žmonės ar ne laikas visiems eiti prie seimo ir snukius išdaužyti be pasigailėjimo....kodėl mes visi tylime ? o jie daro kaip jiems patogiau.....

taip

taip portretas
NA nezinia kokiu durnium reikia buti ar ko bijoti kad siuo metu didinti atlyginimus daugiausiai gaunantiems ....paliekant uz borto pencijas ir visa kita ....tai juk misios socemu partijai jus turbut jau pamirsot kas jus isrinko ir ko cia atejot
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių